54-årige Susanne er på dating-markedet:”Sig mig engang, hvad tænker mænd på?”

Hun har ledt efter ham i alt fra cykelklubben til Damhuskroen. Susanne Zangger er 54 år, enlig og oplever, at det er svært at finde en ny partner. Min oplevelse er, at mange enlige mænd har tabt sig selv og er blevet triste, siger hun

Susanne Zangger cykler på landevejsracer i en klub, men det er sammen med de der mænd med store maver i stram lycra, som hun siger. –
Susanne Zangger cykler på landevejsracer i en klub, men det er sammen med de der mænd med store maver i stram lycra, som hun siger. –. Foto: Leif Tuxen.

Hun har netop oplevet endnu en skuffelse i sin søgen efter en mand. En aften tilegnet enlige i alderen 45-59 år, hvor hun skulle have lavet mad sammen med andre enlige mænd og kvinder. Forret, hovedret og dessert. De nåede ikke engang hen til at tage forklæder på. Arrangementet blev aflyst dagen inden, da der kun var én mand og syv kvinder, der havde tilmeldt sig. Så nu sidder 54-årige Susanne Zangger dagen efter ved Torvehallerne i København, klar til at lufte sin frustration over at være en del af en datingverden domineret af kvinder.

”I den her singleverden er der ikke særligt mange mænd mellem 50 og 60 år – mænd i den aldersgruppe, jeg tænker kunne være inter-essant for mig. Hvis der endelig skulle dukke én op, så er vi kvinder der som en summen om et fluepapir,” fortæller hun.

Solen skinner ned på hendes grå, skulderlange lokker og de mange yngre par, der får tapas og drinks foran markedshallerne i midten af København. Mens det er mændene, der er i overtal som søgende singler i de yngre årgange, skifter dominansen over til kvinderne, når de enlige kommer op over 55 år. Det viser tal for netdating fra Danmarks Statistik, der bliver bekræftet af firmaer, der lever af at sætte singler sammen.

”Mens de midaldrende kvinder kommer af sig selv, skal jeg være mere opsøgende for at få fat i mændene og skabe balance i min database over singler,” fortæller Helle Jensen, der arbejder med at sætte par sammen gennem sin virksomhed, My Perfect Match.

”Jeg har et billede af, at de enlige mænd bliver hængende ude i provinsen og kører mountainbike, mens kvinderne tager ind til de større byer og fortsat forsøger at møde mænd, selvom de kommer op i alderen.”

Foto: Leif Tuxen

Det billede kender Susanne Zangger efterhånden ret godt. Hun er fraskilt på niende år, og siden hun valgte at flytte fra sin mand i et hus i Taastrup, er hun stødt på samme udfordring gang på gang i sin søgen efter en ny partner: Midaldrende enlige mænd er en mangelvare på tjenester for netdating og til arrangementer for singler. Når hun endelig møder jævnaldrende mænd – hovedsageligt i den cykelklub, hun er en del af – så er de enten gift, eller også synes hun, de ligner nogle, der har opgivet håbet om at finde en ny partner.

”Jeg cykler på landevejs-racer i en klub, men det er altså sammen med de der mænd med store maver i stram lycra. Skulle der være en enkelt, der er lidt interessant, så har han den der på,” siger hun og peger ned på sin ringfinger.

Søger man lykken på nettet, viser tal fra Danmarks Statistik, at det er 3 procent af mændene mellem 55 og 64 år, der har benyttet sig af netdating inden for de seneste tre måneder, mens det tilsvarende er 5 procent af kvinderne.

”Vi ved, at singlekvinder er bedre end mænd til at opretholde et holistisk hverdagsliv, selvom de kommer op i alderen,” siger Kenneth Reinicke, kønsforsker ved Roskilde Universitet.

Han fremhæver studier, der viser, at enlige kvinder har flere sociale relationer end jævnaldrende mænd, de lever sundere, de foretrækker mænd, der har højere uddannelse end dem selv, og så gør normer i samfundet det sværere for dem at danne par med mænd, der er yngre end dem selv. Parametre, der kan være med til at forklare den ulige kønsfordeling inden for midaldrendes dating-verden, mener kønsforskeren.

”Ældre mænd har højere attraktionsværdi for yngre kvinder end midaldrende kvinder har for yngre mænd. Kvinderne er også bedre til at italesætte deres behov, fordi de i højere grad opretholder en vennekreds, mens nogle mænd har svært ved at gå til et arrangement for singler, hvis de i forvejen ikke er særligt sociale, eller hvis flertallet af kvinderne er højere uddannet, end de selv er.”

Der er også den mere simple forklaring, at der simpelthen er flere midaldrende enlige kvinder end mænd. Knap 5 procent flere, viser tal fra Danmarks Statistik, men forskellen opleves langt større ude i datingverdenen, fortæller Susanne Zangger.

Da hun blev skilt fra sin mand i 2010, havde hun ikke regnet med, at det ville blive svært at finde en ny mand. Knap et halvt år efter skilsmissen sad hun til et arrangement for singler med en overvægt af kvinder, og da hun senere forsøgte sig med netdating, fik hun samme oplevelse.

”Jeg skriver for eksempel med en mand, hvorefter han ikke svarer mig i et par dage. Pludselig skriver han så tilbage til mig og indleder: ’Hej Helle.’ Jeg hedder jo ikke Helle, så allerede dér kan jeg godt fornemme, at han er ombejlet,” fortæller Susanne Zangger.

Den 54-årige funktionsleder fra Rigshospitalet er et eksempel på det aktive sociale liv blandt midaldrende kvinder, som sociologen Kenneth Reinicke fremhæver. Da hun for nylig flyttede til Gentofte, meldte hun sig ind i en lokal venindeklub for at finde ligesindede at gå i biografen med eller måske få tips til, hvordan man finder en mand at dele livet med. Men kun én enkelt gang er samværet ført til en reel søgen efter mænd. Under en julefrokost beslutter veninderne at tage til bal på Damhuskroen i udkanten af København. Der var musik og dans, højt humør og ”flokke af mænd”, som Susanne Zangger udtrykker det.

”Men der var han heller ikke, eller også så overså jeg ham. Det ved jeg ikke,” siger hun.

Men måske stiller kvinderne for høje krav til en kommende partner? Helle Jensen, der arbejder som såkaldt matchmaker, mener i hvert fald, at det er en af årsagerne til uligevægten blandt hendes klienter.

”Kvinderne kræver for meget af de her mænd, de søger efter. Hvis man skal have en mand, skal han både være sparringspartner, en god els-ker, maskulin og en omsorgsfuld far. Nogle af de behov kunne de måske få dækket et andet sted, hvis de så på én af de ting, som mændene rent faktisk kan berige med.”

Susanne Zangger mener, at de høje krav går begge veje.

”Det er vi lige gode om, for jeg skal ligne en, der er 20 år yngre, end jeg er. Jeg skal have nok her,” siger hun og peger først på sin barm og dernæst på sine hofter og sit hoved: ”Men ikke så meget her og her.”

”Jeg vil ikke have noget imod at være sammen med en mand, der er ældre end mig selv, så længe han er energisk. Min oplevelse er bare, at mange enlige mænd har tabt sig selv, de er blevet triste, og de tænker ikke over, at de lige skal tage en pæn skjorte på, for den ene, de har, er det måske ekskonen, der har købt til dem.”

”Jeg gider slet ikke en, der synes, det er fedt at sidde derhjemme og glo ind i tv’et – altså sidde og se Brøndby spille fodbold i tv eller sådan noget.”

”Jeg vil gerne gå i biografen, men hvis en mand skriver: ’Det er så hyggeligt at sidde og flette fingre i sofaen og se en god film,’ så bliver jeg allerede lidt træt.”

Hun er faktisk så træt af netdating, at hun helt har lukket for det. I stedet fokuserer Susanne Zangger for tiden på sit arbejde. Hun går i venindeklub, cykelklub, og så venter hun på, at der kommer et nyt single-arrangement, hvor der er nok mandlige deltagere. Hun savner en mand i sit liv, siger hun.

”Jeg synes, jeg hele tiden får mig lukket inde i en damesnak. Sig mig engang, hvad tænker mænd på? Bortset fra på gearskifte, eller om der er nok smørelse på cyklen?”.

Så for dig handler dating mere om at få en mands perspektiv ind i dit liv end at finde en partner?

”Ja, at få en mands tanker om for eksempel pandaerne, der lige er kommet til Danmark fra Kina. Sådan nogle ting vil jeg gerne vende med en mand. En kvinde vil sige: ’Ej, hvor er de søde.’ Jeg synes, jeg holder mig rimelig ajour med, hvad der sker i verden, og det mangler jeg at kunne reflektere over sammen med en mand.”

Susanne Zangger mener, at samværet mellem enlige mænd og kvinder bliver nemmere med alderen. Hun har for eksempel lagt mærke til, at en dame på 92 år fra hendes opgang går i seniorklub med flere mænd, hvor de taler sammen over en omgang frikadeller eller steg.

”Jeg ville have det svært med at skulle være alene, til jeg bliver 92 år.”