Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Trine og Kim er søstre. Men i lang tid vidste de ikke, at den anden fandtes

Danske Trine Hyo-Sang Lawton (tv.) og italienske Kim Ok er søstre. Men først denne sommer fik de kendskab til hinanden. Siden er det blevet til to møder i Danmark, og til april rejser lillesøster til Milano for at besøge Kim Ok. – Foto: Leif Tuxen.

Det var et chok for Kim Ok og Trine Hyo-Sang Lawton, da de i sommer fandt ud af, at de var søstre. De blev begge født i Sydkorea og blev som små bortadopteret til henholdsvis Italien og Danmark. Nu er de fælles om at løse mysteriet om deres forældre

Kim Ok var lige vågnet fra den middagslur, som hun altid tager om lørdagen. Den 44-årige italienske kvinde tændte sin telefon, der havde været slukket under luren, og hun tjekkede, om hun havde fået nogle beskeder, mens hun havde sovet. En besked fra en ukendt afsender tonede frem på skærmen. Da Kim Ok så beskedens indhold, blev hun i tvivl, om hun virkelig var vågnet. Der stod:

”Hej, mit navn er Trine, jeg er fra Danmark, og jeg tror, at jeg er din søster.”

Det var den 13. juli og midt i den danske sommerferie. Samtidig med at Kim Ok læste beskeden, holdt Trine Hyo-Sang Lawton ferie ved Gjerrild Nordstrand på Djursland, som hun gør hver sommer. Hun og hendes mand, Simon, havde nogle uger forinden taget en dna-test. 41-årige Trine Hyo-Sang Lawton havde besluttet sig for at tage den, efter hendes mands to ældste børn havde givet ham en. Hun tænkte, at det ville være sjovt og spændende at vide mere om sin etnicitet. De havde besluttet at kigge på resultaterne, når der var tid til at se og snakke ordentligt om dem. Og i midten af juli var de på sommerferie, så der skulle det være. De sad og spiste, mens de kiggede resultaterne igennem. Rundt om bordet var Trine Hyo-Sang Lawtons søn, Teo, hendes bror, mor, mand og mands datter. Hun fik hurtigt øje på noget, der hed dna-matches. Hun klikkede på det, og der stod, at der var et match, og alt tydede på, at det var hendes søster. Hun sagde det højt, og alle stoppede med at spise. Trine Hyo-Sang Lawton spurgte, om de syntes, at hun skulle skrive til kvinden, der muligvis var hendes søster. Svaret var ja.

I sit hjem 10 kilometer nord for Milano var Kim Ok i chok over beskeden. Hun havde taget dna-testen et år forinden, men havde ikke fået nogen matches. Siden barndommen havde hun ledt efter sine rødder og var som 19-årig taget til Sydkorea for at lede efter familiemedlemmer. En forælder, en onkel eller tante. Nogen fra den ældre generation. Men havde ingen fundet. En søster eller bror havde hun ikke drømt om. Men nu var der altså kommet en besked på telefonen.

Kim Ok fortalte straks sin mand, Jack, om beskeden, og han blev meget glad og begyndte næsten at græde. De skulle ud at spise, så der var ikke tid til en længere besked. Men hun fik sendt en besked af sted til Danmark med sin e-mail-adresse.

Knap et halvt år efter sidder de to søstre sammen i København i Trine Hyo-Sang Lawtons stue. Kim Ok er på besøg for anden gang, siden de fandt hinanden. Denne gang til et kort visit. Og Kim Ok har fundet noget gennem sin søster og hendes familie, som hun ikke havde før.

”Jeg har altid følt mig elsket, men på samme som en fremmed – en alien. Jeg var den eneste af min slags, direkte fra Mars. Nu har jeg fundet en som mig selv. En af de bedste ting ved, at vi har fundet hinanden, er, at jeg fandt ud af, at jeg havde en nevø. Det er mine gener. Jeg har ingen børn selv, men min blodlinje fortsætter alligevel. Jeg kan se nogle ansigtsudtryk og fysiske træk, som minder om mig selv, som jeg aldrig har set i andre før nu,” siger hun.

Selvom søstrene er vokset op i forskellige lande, mener de, at deres opvækst har lignet hinanden meget. Begge voksede op i en adoptivfamilie med en mor, far og bror og med kærlighed. De kan begge flere sprog og har rejst meget. Og det gør også, at det er blevet lettere at få en relation, end det kunne have været, mener Trine Hyo-Sang Lawton.

”Jeg har set et par afsnit af ’Sporløs’ på DR 1, hvor man finder en biologisk familie, som man ikke kan kommunikere med uden en tolk, og som desuden måske har brug for økonomiske støtte. Der er selvfølgelig stadig meget glæde, men det er også skævt. Kim og jeg kan tale med hinanden og med hinandens familier. Og vores kulturer er ikke så forskellige,” siger hun.

”Jeg har aldrig haft et stort behov for at finde min biologiske familie i Sydkorea, og jeg tog også testen med formålet om at se på etnicitet, ikke for at finde familie. Men nu, hvor jeg er faldet over en søster, tager jeg det på mig. Det har været en gave, som jeg ikke forventede at få.”

Efter Kim Ok i sommer havde sendt sin e-mailadresse, begyndte de to kvinder at skrive sammen, og det gør de stadig på næsten daglig basis. Først var det basale oplysninger, som hvor de boede, og om de have børn. De delte også deres adoptionspapirer og billeder.

”Helt fra begyndelsen var det meget store ting blandet sammen med meget små ting, som vi delte med hinanden,” siger Kim Ok.

Beslutningen om at mødes blev også hurtigt taget. Så midt i sin sommerferie på Sicilien, hvor Kim Ok camperede med sin mand, rendte hun rundt på en mark og ledte efter et signal, så hun kunne booke flybilletter til Danmark i slutningen af august. Begge kvinder beskriver sig selv som organiserede og planlæggende, så de tror også, at det var derfor, at de endte med at mødes kort efter, at den første besked blev sendt af sted.

I slutningen af august stod Trine Hyo-Sang Lawton sammen med sin mand og ventede på sin søster i Københavns Lufthavn. De havde taget italienske flag med for at byde de nye familiemedlemmer velkommen. Da Kim Ok og hendes mand kom ud i ankomsthallen og mødte dem, var det ikke med tårer. Snarere med smil.

”Vi har ret ens personligheder, så det var meget naturligt. Det føltes, som om vi altid havde kendt hinanden,” siger Kim Ok.

Kort inde i besøget i august tog de også forbi en læge, da de ville finde ud af, om de var halv- eller helsøstre. Dna-testen, som havde ført dem sammen, var nemlig ikke så præcis, som det ville være hos lægen. Her blev det bekræftet, at de havde samme far og mor. Det satte gang i nye tanker og teorier hos de to søstre.

”Da jeg som 19-årig var i Sydkorea, fik jeg et brev, der var lagt sammen med mig i den kirke, som jeg blev fundet i. Der stod, at min far var omkommet i et biluheld, og min mor var syg og ville tage sit eget liv. Brevet forklarede også, at jeg var enebarn. Indtil vi fik resultatet hos lægen, regnede jeg med, at Trine var min halvsøster. Men brevets indhold viste sig ikke at være helt korrekt,” siger Kim Ok, der blev fundet i en katolsk kirke i millionbyen Daegu i 1976. Nogle måneder derefter blev hun bortadopteret til en italiensk familie, der boede nær Milano.

Der var ikke noget brev ved Trine Hyo-Sang Lawton, da hun blev fundet af politiet i Busan, der ligger lidt under 100 kilometer fra Daegu. Det var i 1979, knap tre år efter, Kim Ok blev fundet. Til gengæld hørte hun fra deres mor på anden vis, da hun var i begyndelsen af sine teenageår.

”Jeg havde aldrig rigtig tænkt på min biologiske familie. Jeg havde altid vidst, at jeg var adopteret, fordi jeg voksede op i Danmark og så anderledes ud. Vi talte også meget åbent om det i min familie. Så jeg anså det ikke for at være mærkeligt og havde ikke store spørgsmål, som jeg manglede svar på. Men i 1993 fortalte min adoptivmor, at hun havde fået at vide fra det koreanske adoptionsbureau, at min biologiske mor havde spurgt efter mig på børnehjemmet. Min mor og jeg besluttede i fællesskab at sende nogle billeder og skrive, at jeg havde det godt. Det blev sendt til Sydkorea, men det var ikke en stor ting for mig. I 2009 var jeg nogle dage i Seoul, og jeg kontaktede bureauet, men der var ikke sket en udvikling. Min biologiske mor havde aldrig hentet brevet,” siger Trine Hyo-Sang Lawton.

Selvom de gennem livet har haft meget forskellige grader af interesse for deres ophav, har de fået en fælles mission i at løse mysteriet om deres forældre.

”Jeg havde ikke et stort behov for at dykke ned i det før, men der er et stort ’hvorfor’, der skal besvares. Jeg har altid tænkt, at jeg ville takke mine forældre for at have givet mig et bedre liv. Nu vil jeg gerne vide, hvad der egentlig skete, siden de gav to børn væk inden for få år,” siger Trine Hyo-Sang Lawton.

Modsat sin søster har Kim Ok altid følt en forbindelse til Sydkorea og haft et ønske om at kende sin fortid. Men det ønske har også forandret karakter.

”Da jeg var barn og teenager handlede det om min historie, mine rødder og mit behov for at finde dem. Som voksen handler det mere om at finde mine biologiske forældre, og jeg er nysgerrig på deres liv, og hvad der skete med dem,” siger hun.

Få timer efter interviewet flyver Kim Ok hjem til Milano. Men søstrene skal ikke vente længe med at se hinanden igen, da de allerede skal mødes i Italien til april.

”Normalt er det at være søskende ikke noget, som man har muligheden for at vælge fra eller til. Vi kunne i den her situation have valgt ikke at gøre noget med de oplysninger, som vi fik eller bare sende hinanden julekort. Men vi er heldige, at vi har fået hinanden. Vi har valgt hinanden til,” siger Kim Ok.

Trine Hyo-Sang Lawton (til venstre) og Kim Ok (til højre) er vokset op i henholdsvis Danmark og Italien. Alligevel har deres liv ikke været nævneværdigt forskellige. – Foto: Myheritage.