Prøv avisen

Kvinder vil have rige mænd – mænd vil have smukke kvinder

Kvinder foretrækker en ældre, ambitiøs partner med gode økonomiske udsigter, mens mænd helst vil have en yngre, fysisk attraktiv partner, viser undersøgelse. - Foto: Halfpoint/Fotolia

Mænd og kvinder prioriterer meget forskelligt, når de vælger partner, viser undersøgelse blandt flere end 10.000 mennesker

Hvor vigtigt er det, at kæresten kan lave mad? Eller at han er trofast?

Det er spørgsmål, som flere end 10.000 kvinder og mænd fra 33 lande har svaret på i en amerikansk undersøgelse. De blev bedt om at vurdere en lang række egenskaber og om at afgøre, om de egenskaber var uundværlige i en potentiel partner.

Forskerne kom frem til, at de kunne gætte kønnet på de adspurgte med 92,2 procents sikkerhed udelukkende baseret på, hvad han eller hun ledte efter i en partner, skriver Videnskab.dk.  Forskerne fandt det samme mønster af kønsforskelle i samtlige lande. Det tyder på, at det ikke kun er kulturelt bestemt, hvad vi leder efter i en partner. Læs mere på Videnskab.dk: Singler er lige så tilfredse som folk i parforhold

For selvom begge køn først og fremmest ser ud til at søge en sød og loyal partner med et godt helbred, så er der andre kvaliteter, som mænd og kvinder tilsyneladende prioriterer meget forskelligt.

Kvinder foretrækker en ældre, ambitiøs partner med gode økonomiske udsigter, mens mænd helst vil have en yngre, fysisk attraktiv partner.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor er mænd klogere end kvinder? 

"Fundene understøtter teorien om, at mænd og kvinder gennem deres evolutionære historie har mødt meget forskellige udfordringer, når det kommer til at foretage et godt valg af en partner," siger evolutionspsykolog og leder af undersøgelsen Daniel Conroy-Beam.

Teorien er, at den første kvinde, som formåede at finde en partner, der have midler til at hjælpe hende med at skaffe mad og ly, fik mulighed for at få flere børn end de kvinder, som valgte mindre ressourcestærke partnere.

I den forstand kan det at foretrække den rette slags mand have været en mekanisme, som indirekte bidrog til at øge barnets chancer for overlevelse. Døtrene arvede morens præference for ressourcestærke mænd og kunne på denne måde sørge for deres egne børns overlevelse. 

Læs mere på Videnskab.dk: Sex og rødvin kan skærpe din hjerne 

Når det kommer til mændene, er et attraktivt ydre en antydning, der fortæller noget om kvindens frugtbarhed. Den slags antydninger har stor betydning, fordi menneskets fertilitetsevne ellers er skjult.

Det har historisk set været en fordel for manden at kunne genkende sådanne tegn, eftersom det har øget hans chancer for at parre sig med en frugtbar kvinde.

Læs mere på Videnskab.dk: Har mennesker med høj IQ en lavere social intelligens? 

Tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev for at læse flere artikler om ny forskning