Prøv avisen

Nyvalgt biskop: Styrke udspringer af modet til at være svag

Marianne Gaarden har ikke altid haft et sprog for sin tro, men den har altid været der – også gennem hårde perioder, som da hun mistede sin første mand. Foto: Jens Welding Øllgaard

Den nyvalgte biskop over Lolland-Falsters Stift Marianne Gaarden troede længe, at hun skulle være billedkunstner. Hun blev opfordret til at læse teologi og fik et sprog for den tro, som altid havde været der

Marianne Gaarden var et stærkt barn. En betydelig del af hendes barndom blev tilbragt i friluftsbadet i Brønderslev. Hendes storebror kom der og tog hende med. Da hun var fem år, blev hun Danmarks yngste frisvømmer. Hun husker endnu, hvor pavestolt hun var, den dag hun havde tilbagelagt 400 meter uden korkbælte. Siden blev hun konkurrencesvømmer og var ofte i vandet både før og efter skoletid.

Hun var tidligt udviklet og i 5. klasse var hun et hoved højere end klassekammeraterne, og med sin veltrænede krop kunne hun vinde over klassens drenge, når der blev lagt arm i frikvartererne på Skolegades Skole i Brønderslev. Det var ikke kun kroppen, som var stærk. Hun var stærk, som man kan blive det af at vokse op i en familie med sparsom harmoni.

Som hun står i en ærmeløs sommerkjole, ser man tydeligt svømmerens markerede overkrop, og selv om hun flyttede fra Vendsyssel som 18-årig, er hendes sprogs melodi præget af vendelbomålet. Idealet om at være stærk har hun for længst forladt.

”Som barn og ung var det min overlevelse at være stærk og være i kontrol, men som voksen erkendte jeg, at det var min svaghed, at jeg troede, jeg skulle være stærk. Jeg konkluderede, at den virkelige styrke udspringer af modet til at være svag. I dag ved jeg, at det er en del af kristendommens dna, det anede jeg ikke den gang. Men det er et af eksemplerne på, hvordan mine livserfaringer har båret mig i retningen af kristendommen, før jeg fik et sprog for den kristne tro.”