Iben Thranholms vej mod Stram Kurs: Jeg siger blot det, jeg længe har ment

Hvad kan forklare den engang så anerkendte debattørs vej til den yderste højrefløj? En blanding af chok og forundring har bredt sig blandt Iben Thranholms bekendte og venner, efter hun har meldt sit kandidatur for Stram Kurs

”Jeg tror, at noget af forklaringen på Ibens syn på verden og hendes kompromisløshed er, at hun har en dyb overbevisning om, at hun er en del af en profetisk sammenhæng af apokalyptisk (havende at gøre med verdens undergang, red.) karakter. Jeg har altid sat pris på Ibens dybe og store oprigtighed i sin tro, men en stærk tro kan også let forblinde og forføre,” siger god ven og journalist i denne baggrundsartikel.
”Jeg tror, at noget af forklaringen på Ibens syn på verden og hendes kompromisløshed er, at hun har en dyb overbevisning om, at hun er en del af en profetisk sammenhæng af apokalyptisk (havende at gøre med verdens undergang, red.) karakter. Jeg har altid sat pris på Ibens dybe og store oprigtighed i sin tro, men en stærk tro kan også let forblinde og forføre,” siger god ven og journalist i denne baggrundsartikel. Foto: Rasmus Juul

Personer, hun tidligere har kaldt sine bedste venner, har slået hånden af hende, og hun er blevet fyret fra sit job som skribent for den kirkelige avis Udfordringen. Knap en uge efter at Iben Thranholm blev præsenteret som ny folketingskandidat for partiet Stram Kurs, har hun mærket en række personlige konsekvenser af sit valg. Men sådan må det være, siger hun.

”Jeg har kun ét svar. Terningerne er kastet, og jeg vil ikke lade mig styre af, hvad andre tænker. Men jeg er tillidsfuld over for, at der kommer noget godt ud af det, når stormvejret har lagt sig. Mange vil kunne se mine pointer, når det falder lidt til ro. Lige nu er folk ramt af et granatchok, fordi medierne har hjernevasket folk til at tro, at Stram Kurs er et forfærdeligt nazistisk parti, men det er ikke tilfældet.”

Det ”granatchok”, der har ramt både hendes venner og bredere i offentligheden, er også udgangspunktet for dette portræt. For hvad er forklaringen på, at den tidligere informationschef i den katolske kirkes bispedømme i Danmark og tidligere skribent for Politiken, Berlingske og Kristeligt Dagblad vælger at blive folketingskandidat for Danmarks mest højreorienterede parti sammen med den racismedømte Rasmus Paludan?

Da Rasmus Paludan søndag den 5. maj ringede og tilbød hende en plads som folketingskandidat for Stram Kurs, svarede hun, at hun ville sove på det. Teologen, debattøren og journalisten Thranholm havde brug for først at vende situation med et par præster og sin åndelige vejleder – en unavngiven mand, der befinder sig et sted i udlandet. Hun talte hverken med venner eller familie, inden hun besluttede sig.

”Jeg havde først og fremmest behov for at tale med en, jeg har tillid til, så jeg var sikker på, at jeg havde mit kristne kompas i orden i forhold til det, jeg gerne ville. Og så jeg kunne stå på mål for mine holdninger, når jeg ville få at vide, at jeg var ukristen. Hvis ikke du har de rigtige holdninger, bliver du udskammet her i landet. Derfor blev jeg fyret med det samme, og jeg har også før oplevet, at der var jobs, jeg ikke kunne få, fordi jeg allerede har sagt flere ting, som folk synes er kontroversielle, men det har jeg vænnet mig til. Men egentlig er det jo slet ikke rimeligt, når vi siger, at vi er sådan et frit og tolerant land.”

Iben Thranholm understreger, at hun ikke har skiftet holdning eller har flyttet sig, fordi hun er gået med i Stram Kurs. Hun siger blot det, hun længe har ment, påpeger hun.

Iben Thranholm voksede op i Viborg. Hendes forældre kom i domkirken hver søndag, det var indiskutabelt, og hun og hendes storebror fulgte med. De var ikke bare kulturkristne, men praktiserende troende, og af forældrene lærte hun at bede. Gud var en, man kunne henvende sig til personligt. Hendes forældre var også indehavere af tøjbutikken ”Thranholm” centralt i byen. Dens baglokale og lagerrum kransede op til en baggård med en række lejligheder, hvor medlem af Europa-Parlamentet og nu folketingskandidat for De Radikale Jens Rohde boede. I et interview med Kristeligt Dagblad har Iben Thranholm beskrevet sig selv som et ængsteligt barn. Jens Rohde husker hende også som glad.

”Det er nok rigtigt, at hun var lidt ængstelig, men hun var også lattermild. Hun havde en umiskendelig latter, som jeg stadig kan genkalde mig,” siger han.

Senere mødtes de igen på gymnasiet i Viborg, hvor Thranholm begyndte i 1985 og Rohde i 1986. De havde deres interesse for tro og eksistens tilfælles, og flere gange blev de to udvalgt til at repræsentere gymnasiet ved forskellige lejligheder. På flere togture mellem Aarhus og Viborg talte de om tro. Mange år senere besøgte hun Jens Rohde i Bruxelles under hans første periode som politiker i Europa-Parlamentet.

”I gymnasietiden sang jeg i kirkekor, og jeg fortalte hende, at jeg ofte kedede mig under prædikenen, men hun sagde, at det var i orden at kede sig i kirken, for så kunne man finde ind til en anden ro. Hun lærte mig noget, og jeg beundrede hende, fordi hun var klog og anderledes. Jeg havde aldrig set hende gå med i et parti som Stram Kurs. Aldrig. Hvis du mener, der er et åndeligt vakuum i samfundet, kan løsningen da aldrig være at melde sig ind i den bande, som jeg mener, Stram Kurs er.”

I 2015 var hun i spil som kandidat for Kristendemokraterne, men droppede det efter eget udsagn, ”fordi de var for slappe i deres holdning til islam”. Kristendemokraternes ledelse havde dog en anden udlægning af, hvad der skete.

Alligevel synes springet til Stram Kurs markant. Forhenværende minister og medlem af Folketinget for Venstre Bertel Haarder har tidligere beundret Iben Thranholm for hendes globale udsyn og viden om fremmede religioner, ”men I kan roligt sige, at jeg er chokeret”, siger han:

”Jeg kan ikke forstå det på nogen som helst måde. Jeg synes, hun var en person med åndelige interesserer og med stor sans for etik. Hun var en verdensdame, hvis jeg må kalde hende det. Jeg kan ikke begribe, at hun falder for Paludans grundlovsstridige krav.”

Skal Bertel Haarder komme med en forklaring på Iben Thranholms højredrejning, må det være antiislamismen, der forener dem.

”Normalt er det sådan, at folk, der har en stærk tro, også respekterer, at andre kan have en stærk tro. Derfor forstår jeg ikke, at hun som troende behøver at blive til anti-islamist. Jeg tror, hun kommer til bitterligt at fortryde det. For hvem gider høre på hende i fremtiden, når hun bliver slået i hartkorn med Paludan? Det er ejendommeligt og ørkesløst,” mener Bertel Haarder.

Sognepræst i Jesuskirken og debattør Sørine Gotfredsen har over årene mødt og debatteret med Iben Thranholm en del gange, men kender hende kun overfladisk. Gotfredsen ønsker ikke at lægge afstand til Thranholm – men samtidig undrer hun sig over den bevægelse, Thranholm har foretaget ved at melde sig som folketingskandidat for Stram Kurs.

”Jeg vil hverken dømme hende eller hendes valg, for Iben Thranholm er bestemt ikke dum. Men jeg tror, at de mennesker i samfundet, der – ligesom Thranholm – virkelig abonnerer på forfaldshistorien om, at Vesten er ved at afvikle sig selv, og som jeg langt hen ad vejen deler, de mennesker kan få en fornemmelse af, at nu må tingene siges yderst klart, og så må man tage den risiko, der følger med. For dem kan det give mening at tage det skridt med,” siger Sørine Gotfredsen.

Hun ønsker ikke at overdramatisere konsekvensen af Thranholms valg eller dømme hende ude.

”Hvis man som et begavet menneske melder sig ind i Stram Kurs, så kalkulerer man med, at Rasmus Paludan ikke vil gøre, det han siger. At der er en del show og optræden i det, og at man kan have en forhåbning om, at den bevægelse kan ruske op i noget. Jeg tror, en del opfatter ham som lige så meget facade og effekter som reelle intentioner. Jeg vil tro, Iben har en oplevelse af, at der er mere reelt på spil, end vi andre er klar over.”

Det er langt fra første gang, at Iben Thranholm vækker opsigt i offentligheden. Over årene har hun stået for talrige debatskabende kommentarer, men ifølge flere kilder, Kristeligt Dagblad har talt med, illustrerer hendes opstilling for Stram Kurs, at hendes udtalelser har udviklet sig fra at være opsigtsvækkende til at nærme sig det outrerede og konspiratoriske.

Anders Laugesen, religionsjournalist og radiovært på DR, har kendt Iben Thranholm i mange år og har bemærket, at hun med tiden er blevet stadig mere udgrænset i den offentlige debat i takt med, at hendes holdninger er blevet mere markante.

”At hun skulle stille op for Stram Kurs, havde jeg aldrig troet,” siger han med et dybt suk over telefonen.

”Jeg betragter Iben som min gode ven og holder meget af hende. Derfor blev jeg ked af det, da jeg hørte, at hun stiller op, for det er nok et skridt i processen af hendes udgrænsning fra den offentlige debat,” siger han.

Anders Laugesen mener, at hvis man skal forstå hendes bevæggrunde, skal man blandt andet se på hendes åndelige inspiration. Ikke mindst på forfatteren Vassula Rydén, der af nogen bliver opfattet som en profet. Iben Thranholm har i tidligere interview selv beskrevet, at hendes liv ændrede sig, efter hun første gang mødte Vassula Rydén og kalder hende for ”Guds sekretær”.

”Jeg tror, at noget af forklaringen på Ibens syn på verden og hendes kompromisløshed er, at hun har en dyb overbevisning om, at hun er en del af en profetisk sammenhæng af apokalyptisk (havende at gøre med verdens undergang, red.) karakter. Jeg har altid sat pris på Ibens dybe og store oprigtighed i sin tro, men en stærk tro kan også let forblinde og forføre,” siger han.

Iben Thranholm konverterede til katolicismen for 17 år siden. Hun har i andre artikler fortalt, at hun derigennem fik øjnene op for den spirituelle verden, og hun har senere beskæftiget sig indgående med forholdet mellem dæmoni og den moderne kultur. Mange af hendes analyser i både artikler og på Youtube-videoer handler på samme måde om, hvordan onde spirituelle kræfter forsøger at tage magten i verden.

Det er dog et verdensbillede, der ligger et godt stykke fra den officielle katolske kirkes teologi, forstår man på Daniel Nørgaard, sognepræst ved den katolske domkirke, Sankt Ansgar Kirke, i København. ”I mange af hendes spirituelle tolkninger af begivenheder er vi langt over i det, jeg vil kalde konspirationsteorier,” siger han.

Daniel Nørgaard karakteriserer Iben Thranholms kristendomsforståelse som en form for manikæisme, hvor verden er en kampplads mellem gode og onde guddommelige kræfter med lige meget magt. Og midt i den kamp står mennesket som en lus mellem de to åndelige negle.

”Men pointen i kristendommen er jo, at Gud er stærkere end Djævelen, og at man derfor ikke hele tiden behøver at frygte, det onde vil overtage kirken. Hun lægger alt for meget vægt på det onde,” siger han.

Daniel Nørgaard lægger ikke skjul på, at han selv har haft adskillige kontroverser med Iben Thranholm, og han har i denne uge direkte opfordret katolikker til ikke at stemme på Stram Kurs. Men samtidig har han på fornemmelsen, at den slags blot er med til at bekræfte Iben Thranholm i sine valg.

”Hun har en indre overbevisning om, at hver gang hun møder modgang, er det et tegn på, at hun er tro mod evangeliet. For Jesus og martyrerne mødte jo også modstand. Så enhver kritik og modsigelse bliver for hende til en bekræftelse af, at hun er på rette vej,” siger han.

Efter de seneste dages omfattende offentlige kritik melder spørgsmålet sig, hvilken fremtid, der venter Iben Thranholm, især hvis hun ikke bliver valgt til Folketinget. Nogen, der indtil for nylig har holdt fast ved Iben Thranholm, er Radio24syv, hvor hun har været vært på flere forskellige programmer. Her betegner programchef Mads Brügger hende som en ”basalt set rigtig god radiovært”.

”Vi har et ideal om, at vores værter skal være lige som den gode bordherre eller -dame. Og det må man sige, hun er. Hun er vidende, lyttende, interessant, og så har hun sine meningers mod,” siger han.

Men om hendes beslutning om at stille op for Stram Kurs gør, at radioen ikke vil bruge hende efter valgkampen, er uvist.

”Det tager vi stilling til efter valget,” siger Mads Brügger.

Iben Thranholm selv har ikke overvejet, hvad hun vil gøre, hvis ikke hun bliver valgt til Folketinget. Det ved kun Gud, siger hun.

”Og det vil jeg forlade mig på. Så har Gud nok en anden plan, der virker. Men jeg vil helt sikket blive ved med at pege på, at det egentlige problem er vores eget åndelige vakuum, som islamismen bare kommer og fylder ud,” siger hun.