Test dig selv: Otte typiske fejlslutninger

Er dine tanker til at stole på? To psykologer har skrevet en bog om vores typiske tankefejl

"Det er vigtigt, at man aldrig isolerer sig, for så får man al for megen tid til at gruble over sine negative tanker," siger psykolog Carina Poulsen. Hun har sammen med psykolog Rebekka Egeland skrevet bogen "Hverdagspsykologi". Modelfoto
"Det er vigtigt, at man aldrig isolerer sig, for så får man al for megen tid til at gruble over sine negative tanker," siger psykolog Carina Poulsen. Hun har sammen med psykolog Rebekka Egeland skrevet bogen "Hverdagspsykologi". Modelfoto. Foto: Nima/ritzau.

De to norske psykologer Rebekka Egeland og Carina Poulsen har skrevet bogen "Hverdagspsykologi". Her gør det opmærksomme på otte udbredte tankefejl. Kan du genkende nogle?

1. Overgeneralisering. Et eksempel: "Alle andre er lykkelige, undtagen mig."

2. Sort-hvid-tænkning. Man glemmer livets nuancer. Et eksempel: ”Enten er jeg et godt menneske, eller også er jeg et dårligt menneske.”

3. Skal-, bør og må-tænkning. En tænkning som handler om at have skyldfølelse over, at man ikke har gjort det, man tror, andre forventer af en. Et eksempel: ”Jeg skulle have gjort det anderledes.”

4. Katastrofetænkning. En tænkning, hvor man har fokus på det værst tænkelige eksempelvis: ”Hvad nu, hvis jeg ikke kan klare det nye job?”

5. Filtrering. En tænkning, hvor man kun ser verden gennem et mentalt filter, der farver tilværelsen. En deprimeret vil eksempelvis ofte se alt, hvad der er negativt.

6.Personliggørelse. Man tager en hændelse personligt i stedet for at tilskrive det situationen eller andre. Hilste kollegaen ikke i morges, tænker man på det som en kritik og afvisning.

7. Tankelæsning. Man tror, man ved, hvad andre tænker og ofte i negativ forstand. Når man eksempelvis får øjenkontakt med en ekspedient, der sender et smil, tolker man det som udtryk for den andens overbærenhed.

8. Emotionelt ræsonnement. Man konkluderer baseret på en følelse og gør sine følelser til sandhed, skønt at umiddelbare følelsesmæssige reaktioner ikke nødvendigvis er rigtige. Et eksempel: ”Jeg føler mig værdiløs, derfor er jeg værdiløs.”

De to kvinder understreger, at tankefejlene ikke må forvekles med fakta, men netop er fejl.

Kilde: Hverdagspsykologi