Prøv avisen
Krop&sjæl

Brug fantasien, så din træning ikke går i stå om vinteren

Slip fantasien løs og find ud af, hvad din familie tænder på. Prøv det af, og skift inventaret ud, hvis det bliver for irriterende, eller det blot bliver liggende i et hjørne. Det var, hvad der skete for vores sjippetov, håndvægtene og træningselastikkerne. De lå bare og fyldte og kom aldrig i brug, skriver Marianne Flormann. Foto: Benita Marcussen

Du behøver ikke at vente på foråret for at komme i gang med at træne. Du skal blot tænke kreativt og være villig til et par ændringer indendørs, skriver Marianne Flormann i sundhedsklummen

Når vinteren er over os, kan det være svært at få den motion, vi har lyst til. Mørket betyder for mange, at de ikke kan nå at løbe udendørs, og at de lettilgængelige motions-åndehuller som trampolin i haven, fodbold med ungerne på græsset eller cykelturen med hunden er gået i dvale og venter med længsel på forårets komme.

Men du behøver ikke at vente. Du skal blot tænke kreativt og være villig til et par ændringer indendørs.

Hjemme i vores stue er der kommet et par kroge i loftet, og for et par år siden hang både voksne og børn i de ringe, vi havde hængt op. Der var kamp om at komme til og det blev til mange sjove konkurrencer om øvelser og figurer.

Det betød godt nok, at der konstant lå en madras på gulvet, som vi skulle udenom. Men den irritation bliver opvejet af alle de muligheder, det gav vores familie, for fysisk udfoldelse i vinterhalvåret.

Denne vinter er det en trapez, der er hængt op. Ikke fordi vi skal lave cirkusnumre, men fordi vores dreng har set ”Ninja Warrior” i tv, hvor deltagerne skal kæmpe sig igennem en udfordrende forhindringsbane, og nu øver sig i at hæve sig op i armene.

Han drømmer om en dag at melde sig til konkurrencen. Men vi andre kan slet ikke holde os væk, og nu kan jeg hæve mig 10 gange i armene uden at falde død om.

Vi har også en stor gymnastikboldliggende, som flittigt bliver brugt af både børn og voksne. Jeg må indrømme, at voksenøvelserne er mere kontrollerede og effektive end ungernes. De leger, eksperimenterer og er ikke bange for at udfordre sig selv.

Og de er slet ikke bange for fejltrin og en flyvetur ned ad gulvet. Det er inspirerende at se, hvor mange variationer de finder frem til, og med hvilken lethed de finder balance og kontrol over deres krop. Det giver blod på tanden for os voksne, der pludselig er elever, mens ungerne forklarer, hvordan man kommer fra liggende til siddende i et snuptag.

Balancebrættet hører også til vores inventar i stuen. Det landede hos os, fordi vores dreng skulle genoptræne sin fod efter en skade. Men det er kommet for at blive. Der er altid en i familien, der står på brættet når vi ser tv, og når vi holder pause kan vi enten smide os i sofaen eller sætte os på vores Balimo-stol.

Det er en stol med samme princip som balancebrættet. Her får vi trænet både ryg, mave, lænd og bækken, helt uden at tænke over det. Og det er jo netop essensen af at have lidt anderledes inventar liggende, stående eller hængende i huset. Vi tænker slet ikke, vi har det bare sjovt og holder en masse ved lige.

Selvom det er cool at træne indendøre hele vinteren, så glæder jeg mig alligevel til forår og sommer, for vores have er også altid fyldt med sjovt udstyr. Sidste år købte vi en éthjulet cykel. Det var en udfordring af de store. Ikke for ungerne selvfølgelig.

De kørte snart rundt og rundt om huset, mens jeg kæmpede mig op på 10 meter, inden jeg mistede balancen. Det var sjovt og gav anledning til mere end ét grineflip den sommer. Vi har også et stationært net stående til badminton, volley og fodtennis.

Slip fantasien løs og find ud af, hvad din familie tænder på. Prøv det af, og skift inventaret ud, hvis det bliver for irriterende, eller det blot bliver liggende i et hjørne.

Det var, hvad der skete for vores sjippetov, håndvægtene og træningselastikkerne. De lå bare og fyldte og kom aldrig i brug. Men det er der mange andre ting, der gør, hvis de får chancen.