Prøv avisen

Trods en livstruende sygdom har Stine Bennike valgt at få et barn

Fredensborg Slot i Nordsjælland er et yndet udflugtsmål for Stine Bennike, datteren Karla på syv år og hunden Luis. Stine Bennike prøver at give datteren al den tid og nærvær hun kan, da hun ved, hun lever på lånt tid. Foto: Emil Kastrup Andersen

34-årige Stine Bennike kan ikke love sin datter, at hun altid vil være der til at passe på hende. For Stine Bennike lider af sygdommen cystisk fibrose, som med stor sandsynlighed vil tage livet af hende, før datteren bliver voksen

”Nu prøver vi lige. Lige som vi øver det altid. Så ringer du, og så siger de: ’Det er alarmcentralen. Hvad hedder du?’.”

34-årige Stine Bennike laver sin stemme lidt om og taler ned i en imaginær telefon, som hun har formet med sin højre hånd.

”Karla,” svarer hendes datter – lidt betuttet over rollespillet.

”Hvad er der galt?”.

”Min mor er besvimet.”

”Er du alene hjemme?”.

”Ja.”

”Trækker hun vejret?”.

”Nej.”

”Er du alene hjemme?”.

”Ja, det har jeg altså sagt, mor!”.

I rækkehuset i Humlebæk i Nordsjælland er Karlas opmærksomhed brudt, og hun vil hellere spise æblebåde end deltage i sin mors ambulanceøvelse, men selvom Karla kun er syv år, kan hun godt nummeret til alarmcentralen, og hun ved, hvad hun skal gøre og sige, hvis hendes mor en dag besvimer, mens de to er alene hjemme uden far.

For Karlas mor har cystisk fibrose, en kronisk og livstruende sygdom, som betyder, at moderen kan risikere at få brug for sin datters hjælp til at ringe efter en ambulance. Cystisk fibrose er blandt andet kendetegnet ved sejt slim i lunger og mave og betyder i sidste ende, at Stine Bennike med høj sandsynlighed ikke får lov at se sin datter blive voksen. For selv om gennemsnitsalderen for cystisk fibrose-patienter stiger for hvert år, der går, er det i disse år stadig kun omtrent halvdelen, der bliver mere end 42 år.

Det her er Stine Bennikes historie om at vælge at blive forælder på trods af alvorlig sygdom – et valg, der for andre kan forekomme kontroversielt. Og så handler hendes historie om at forsøge at give sit barn hele sin kærlighed på den halve tid.