Uffe Elbæk: Det er ikke nok at snakke om det, du vil lave om, du skal også handle

Kreativitet og humor er hovedingredienserne i et godt liv. Det skal der være plads til overalt - ikke mindst de steder, hvor den selvoptagede magt bor, mener Alternativets formand, Uffe Elbæk, der elsker at danse, spise lakrids og gøre sine idéer til virkelighed

Jeg føler, at det er en moralsk pligt at gøre noget ved den miljøsituation, vi har i dag, og det giver mig en smule ro i sjælen at kæmpe for at gøre lige præcis det, siger 61-årige Uffe Elbæk.
Jeg føler, at det er en moralsk pligt at gøre noget ved den miljøsituation, vi har i dag, og det giver mig en smule ro i sjælen at kæmpe for at gøre lige præcis det, siger 61-årige Uffe Elbæk. Foto: Linda Kastrup.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er, når jeg er sammen med dem, jeg kan lide, og når jeg arbejder med noget, der er vigtigt og betydningsfuldt for mig selv, mine medmennesker og vores samfund. Jeg nyder også at bruge hele mig selv, bruge hele min kapacitet - ikke bare højre og venstre hjernehalvdel, men også mit hjerte og mine hænder og få tingene fra hånden.

Det er ikke nok at snakke om det, du vil lave om. Du skal også handle: gøre dine idéer til virkelighed. Der skal være overensstemmelse mellem det, jeg tænker, det, jeg føler, og det, jeg gør.

Derudover er kreativitet og humor en forudsætning for et godt liv. Det skal der være plads til overalt. Ikke mindst de steder, hvor den selvoptagede magt bor. Der er nemlig ikke noget som humor og kreativitet, der kan få magtmennesker ned på jorden og gøre dem menneskelige igen.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Når jeg er et sted, uanset om det er hjemme eller på arbejde, hvor jeg bliver udfordret til at løse eller gøre noget på en god måde. Tanken om at vide, at jeg gør noget for samfundet, kan også være grund til, at jeg har det godt med mig selv. For eksempel er jeg meget engageret i miljø, og jeg bliver glad, når jeg som individ og som politiker kan være med til at gøre en forskel.

Jeg føler, at det er en moralsk pligt at gøre noget ved den miljøsituation, vi har i dag, og det giver mig en smule ro i sjælen at kæmpe for at gøre lige præcis det.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Nu er jeg jo en gammel mand. Men jeg elsker at danse, og jeg er selv ikke bange for at træde ud på dansegulvet. At danse gør jo én glad. Før i tiden løb jeg også flere maratonløb, men i dag har jeg problemer med knæet, så nu bliver det mere cykling til og fra Christiansborg.

Det er også okay. Men jeg holder stadig af de smukke løberuter, der er ved Søerne, Frederiksberg Have eller Søndermarken, og det kan motivere mig til at komme ud og løbe en gang imellem.

Hvad er afslapning for dig?

Jeg tror, det er at gøre helt almindelige hverdagsting; gøre rent, handle ind i den lokale Irma eller bare nyde at kunne sidde hele søndag formiddag med morgenaviserne og en kande kaffe foran mig. Eller sidde i sofaen sammen med kæresten det meste af en weekend og hygge os igennem den sidste gode tv-serie på Netflix eller HBO.

Det vigtigste er at skabe bølger i ens liv, og jeg er heldigvis god til at trække det mentale stik. Der er perioder, hvor man yder en stor arbejdsindsats og andre perioder, hvor man lader op igen. Enten socialt, fagligt eller fysisk. Eller alle tre ting på en gang. Der skal være bølger: perioder med høj energi og perioder med stilhed. Lineært liv dur ikke. I hvert fald ikke for mig.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Der er en masse basisting som mælk, ost, smør og juice, men både min kæreste og jeg elsker kinesisk og thailandsk mad, så lidt mere specielle ingredienser som chilisovs og forskellige krydrede madvarer står også i mit køleskab. Og masser af grøntsager og ikke for meget kød. Det, tror jeg, er godt for kroppen.

Jeg laver faktisk næsten aldrig selv mad, men det er jeg så heldig, at min kæreste gør - specielt mine yndlingsretter dim sum og pho-suppe. Det er ikke, fordi jeg er dårlig til at lave mad, jeg kan godt, men på en eller anden måde bliver det bare sjældent mig, der gør det. Mit arbejdsliv begynder ofte meget tidligt på dagen og slutter meget sent. Desværre.

Hvad er din største last?

Jeg elsker is og lakrids, og det spiser jeg nok lidt for meget af - jeg kunne godt lige tage at tabe mig et par kilo. Derudover har jeg utroligt svært ved at sige nej til folk, så jeg takker tit ja til opgaver, som jeg i virkeligheden ikke har tid til.

Det er selvfølgelig lidt problematisk som politiker og også som privatperson, men det er ikke noget, jeg tænker så meget over, for jeg kan simpelthen bare ikke lade være. Jeg plejer alligevel at sige, at jeg har mine laster lige, hvor jeg vil have dem.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Det bedste sundhedsråd omhandler nok den psykiske helse. Jeg husker specielt rådet om, at man skal lytte til, om ens krop er glad, og er den ikke det, må man se at gøre noget ved det. Generelt tror jeg, at det er rigtigt vigtig at prøve at gøre sig selv og andre så glade som muligt og prøve at være glad for sin krop.

De sundhedsråd, jeg prøver at give mig selv, kunne være at sove godt og længe, spise nok grøntsager og motionere. Jeg får også gode sundhedstips fra dem, jeg arbejder sammen med. De har for eksempel næsten fået mig til at droppe at spise kød, men jeg elsker nu stadig en god hotdog eller bøf med bløde løg.