57-årige Finn tager smertestillende for at gå på arbejde: Utrygheden banker på, når man har ondt

Finn Skou Nielsen er 57 år og traktorfører i Københavns Lufthavn. Han oplever, at kolleger må tage smertestillende piller for at passe deres arbejde, og smerterne øger frygten for en usikker fremtid, hvis ikke man kan holde til jobbet

57-årige Finn Skou Nielsen har arbejdet i Kastrup Lufthavn i 31 år. Mange af hans kolleger er fyldt 50 år, og de er nedslidte efter mange års fysisk arbejde. ”Selvfølgelig er mange utrygge, for det er ikke så nemt at finde et andet arbejde, når man er nedslidt,” siger Finn Skou Nielsen, der her er fotograferet foran fagforeningen 3F i Kastrup. –
57-årige Finn Skou Nielsen har arbejdet i Kastrup Lufthavn i 31 år. Mange af hans kolleger er fyldt 50 år, og de er nedslidte efter mange års fysisk arbejde. ”Selvfølgelig er mange utrygge, for det er ikke så nemt at finde et andet arbejde, når man er nedslidt,” siger Finn Skou Nielsen, der her er fotograferet foran fagforeningen 3F i Kastrup. – . Foto: Leif Tuxen.

Kan vi holde til at arbejde helt til pensionsalderen? Sådan lyder spørgsmålet ofte, når den 57-årige Finn Skou Nielsen mødes med kollegerne i kantinen i Kastrup Lufthavn.

Finn Skou Nielsen har arbejdet i lufthavnen i 31 år og er medlem af fagforeningen 3F, hvor en fjerdedel af medlemmerne har forladt arbejdsmarkedet, før de fylder 60 år. Han begyndte som kok. Senere slæbte han kufferter i lufthavnen i 14 år, og de seneste 12 år har han kørt traktor på startbanerne og flyttet flyene fra hangaren til gaten i al slags vejr. Der er dage, hvor han må tage 600 milligram af det smertestillende stof Ibuprofen for at holde til at gå på arbejde, fordi han har slidgigt i nakken efter en arbejdsskade.

For et par år siden skrev han et indlæg i Politiken om de smerter, hans arbejde havde medført. Han er ikke den eneste på arbejdspladsen, der må ty til smertestillende medicin for at klare arbejdsdagen.

En undersøgelse fra Bispebjerg Hospital blandt 1800 bagageportører i Københavns Lufthavn har vist, at hver tredje har voldsomme smerter i lænden, og hver femte slås med alvorlige nakkesmerter.

”Jeg er arbejdsmiljørepræsentant i en afdeling med 80 ansatte og hører dagligt kolleger fortælle om, hvordan de starter dagen med smertestillende medicin eller går til behandling for fysiske skavanker, og mange har måttet forlade arbejdsmarkedet før tid på grund af nedslidning. Der er en høj grad af utryghed, i forhold til om man kan arbejde til pensionen, når man får smerter af at gå på arbejde,” fortæller Finn Skou Nielsen.

Han har skiftende vagter og begynder enten sin arbejdsdag klokken fem om morgenen eller klokken tre om eftermiddagen.

”Utrygheden banker på, når man har ondt. Jeg laver selv øvelser hver dag, men jeg er ikke sikker på, at jeg kan holde, til jeg kan opnå folkepension som 67-årig. Hvis jeg går på efterløn som 64-årig bliver min indtægt halveret. Mange har det værre end mig. Jeg ved, at flere af mine kolleger tager væsentligt flere smertestillende midler, end jeg selv gør. Men det er lidt tabu at tale om, at man får ondt i kroppen af at gå på arbejde. Derfor indvier man ikke kolleger og arbejdsgivere i de helbredsmæssige problemer. Efter at jeg selv skrev indlægget i Politiken, fik jeg mange henvendelser fra mennesker, der spiser smertestillende piller for at holde til deres arbejde,” fortæller Finn Skou Nielsen, der i forbindelse med arbejdet som traktorfører må gå seks-syv kilometer om dagen i ubekvemme sikkerhedssko.

Blandt de 80, der kører traktor, er mange fyldt 55 år, og et af de faste samtaleemner er, hvad der skal ske den dag, de ikke længere kan holde til jobbet.

”Mange frygter at komme ud i et cirkus på jobcenteret, hvor man bliver kastet rundt i forskellige jobprøvninger. Det er ikke, fordi folk ikke har lyst til at arbejde, men det er svært at passe et job, når man har ondt. De unge, der begynder i midttyverne, føler sagtens, de kan klare jobbet. Og blandt nogle hersker der en vis macho-kultur. Men når man har arbejdet i nogle år, begynder smerterne at komme, og så er det, utrygheden opstår,” fortæller Finn Skou Nielsen.

Der er kommet mange flere tekniske hjælpemidler i de 31 år, Finn Skou Nielsen har været ansat i lufthavnen.

”Men når der kommer nye hjælpemidler, så er arbejdsgivernes forventning ofte, at det går hurtigere,” forklarer Finn Skou Nielsen.

Han er ikke overrasket over Trygfondens måling, der viser, at skrantende helbred giver en mere pessimistisk holdning til samfundet.

”Det slider at have ondt, og det påvirker da også familielivet, og jeg tror også, det i nogle tilfælde kan være en medvirkende årsag til skilsmisser. På arbejdspladsen giver det en negativ stemning, når en kollega har smerter, og man må spørge:

”Har du ondt i dag?”.