Vælg trappen over elevatoren, cyklen i stedet for bilen

Alle må spørge sig selv om, hvorvidt de vil bruge alle midler til at lette hverdagen fysisk og tidsmæssigt og så derefter sætte et par timer af til motion i den anden ende, eller vil om de vil gøre arbejdet undervejs. Motionsregnskabet skal betales på et eller andet andet tidspunkt, skriver Marianne Florman

Vælg trappen over elevatoren, cyklen i stedet for bilen

Måden, vi har indrettet vores liv på, med tonsvis af magelige foranstaltninger, gør, at vi må tænke motion og bevægelighed ind på andre måder i hverdagen. Vores krop vil vælte ud over os selv, hvis vi kun siger ja, ja og ja til alle de mange tilbud om magelighed i vores hverdag.

Alt er efterhånden automatiseret, men vi har muligheden for at vælge. Vil jeg bruge alle midler til at lette hverdagen fysisk og tidsmæssigt og så derefter sætte et par timer af til motion i den anden ende? Eller vil jeg gøre arbejdet undervejs?

Køkkenet er et godt eksempel. Fra ende til anden er det indrettet, med røremaskine, piskere og æltere. Hvor længe siden er det, at du har prøvet at piske en halv liter fløde i hånden? Det er hårdt - stenhårdt - for overarmen og skulderen, og man er nødt til at skifte hånd op til flere gange, ellers føles det, som om den er ved at ryge af - så hårdt er det.

Men så hårdt er det også, når du træner nede i fitnesscenteret. Lige meget hvor meget vi selv vælger at gå derned og ønsker, at det skal være sjovt, så er det ikke sjovt hver eneste gang. Jeg husker for år tilbage, da jeg arbejdede sammen med sundhedscoach Chris Macdonald på DR-programmet ”Ha' det godt”. Da fortalte hele Danmarks motionsguru, at han ikke syntes, det var sjovt at træne. Tre ud af fem af hans ugentlige træninger hang ham ud af halsen.

Her gik hele den danske befolkning rundt og troede, at det kun var dem, der syntes, det var hårdt at træne. Men sådan er det altså bare. Det er stenhårdt, det kan finde på at gøre ondt, det er trættende og hårdt - men hamrende sundt.

Ligesom det er sindssygt hårdt at stå op en time før om morgenen, hvis jeg skal cykle på arbejde eller til den nærmeste station eller metro. Det er så hårdt, at de fleste lader være. Men det kan ikke betale sig. Motionsregnskabet skal alligevel betales på et andet tidspunkt, og der er nogle ualmindeligt gode bivirkninger ved at lægge sin magelighed på hylden og lade det være en livsstil at bevæge sig.

Tag trappen i stedet for elevator eller rulletrappe, tag cyklen i stedet for bilen. Gå en aftentur, sluk for fjernsynet, så du ikke får tre-fire timers ekstra inaktivitet på kontoen. Når jeg skriver det, lyder det som floskler, men ikke desto mindre er det alle disse detaljer, der gør den store forskel, når regnskabet bliver gjort op.

Det bedste af det hele er, at en sund livsstil ikke kun smitter af på omgivelserne, men også på vores eget liv. Der er lavet store undersøgelser, der viser, at mennesker, der dagligt cykler på arbejde, spiser sundere, føler sig sundere, oplever mindre stress på jobbet, er sjældnere syge, drikker mindre alkohol og ryger mindre.

Vi kan altså starte en sand sundhedslavine ved at lave vitale forandringer i vores liv. Men i stedet for at lede efter flere timer i begge ender af arbejdsdagen, så skal vi blot omorganisere og nyde alle de små fysiske udfordringer i hverdagen, opsøge dem og glædes over dem.

Der findes så mange veje i hverdagen, der fører til gode sunde vaner, det er kun et spørgsmål om at vælge dem. De 30 minutters motion om dagen, som har været mantraet i årevis, er nu også lavet om til, at 5-10 minutters bevægelser mange gange om dagen er mindst lige så godt. Det ligger kun en beslutning væk. I stedet for at blive irriteret over reklamerne i tv, kan du jo beslutte dig for, at det er dine motionsminutter. Jubiii - ned på gulvet og lave mavebøjninger, armstrækninger og så lige et par englehop på vej ud i køkkenet for at sætte kaffen over.