Prøv avisen
Det gode liv

Vi burde alle give mere til velgørenhed

50-årige Thomas Søbirk Petersen er aktiv i sin fritid og både løber, spinner og spiller tennis. - Foto: Leif Tuxen

Etikprofessor Thomas Søbirk Petersen fra Roskilde Universitet underviser blandt andet i det gode liv. Han har det bedst, når han er i stand til at glemme sig selv, men har dårlig samvittighed over ikke at hjælpe de fattigste mere

Hvad er det gode liv for dig?

”At jeg oplever og nyder, at jeg selv, min kæreste, vores børn og venner er raske og føler, at de har gode liv. Hvis de har det dårligt, smitter det af på mig. At have et godt parforhold og et meningsfuldt arbejde er også vigtigt. Og i tredje række er dét at have nogen, der tror på mig og bakker mig op, også afgørende. Noget, der til gengæld kan gøre mit liv mindre godt, er visheden om de mange krige i verden og de mange, der ikke har samme muligheder som jeg.”

Hvornår har du det bedst med dig selv?

”Når jeg glemmer mig selv. Det kan være, når jeg dyrker sport. Eller i en faglig samtale, hvor jeg bliver helt optaget. Eller en virkelig god snak til en fest, hvor jeg glemmer tid og sted, fordi det er spændende. Jeg har det godt med at blive rykket væk fra mig selv.”

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

”Jeg spiller i gennemsnit to gange halvanden times tennis om ugen og deltager i en del turneringer som en del af landsholdet for veteraner. Jeg går også til spinning og løber en del. Og så prøver jeg at spise sundt.”

Hvad er afslapning for dig?

”Det er sport faktisk. Ikke konkurrencerne, men træningen er afslappende for mig. At være sammen med min familie er også afslappende, for her er der ikke samme behov for at præstere hele tiden, som jeg oplever på arbejdet. Jeg er tit på med undervisning eller vejledning, jeg præsenterer forskning og har deadlines i forhold til at publicere noget. Og så er jeg indimellem i medierne. Derfor er det rart at trække stikket ud og tage joggingbukserne på og bare hygge mig.”

Hvad er der altid i dit køleskab?

”Jeg arbejder hen imod at blive vegetar og smører madpakke hver dag. Så der er altid ost, fisk og pålægschokolade. Chokoladen er desserten, og har jeg glemt den, er jeg i problemer.”

Hvad er din største last?

”Det her lyder super helligt, men det er, at min kæreste og jeg kun giver syv procent af vores indkomst til velgørende formål. Nogle af mine kolleger i udlandet giver væsentligt mere. For hver procent af indkomsten kan man redde mindst et liv, og jeg synes egentlig, det er lidt fedtet med syv procent, men det skal jo også løbe rundt. Specielt nu, hvor der er en del fyringer på universitetet, bliver man jo usikker på fremtiden.”

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

”At spise vegetarisk. Man kan sagtens få alle de næringsstoffer, man skal have, og så ved jeg gennem mit arbejde i Det Dyreetiske Råd, at vi ikke behandler vores dyr ordentligt. Derfor - og på grund af klimaet - har jeg det godt med ikke at spise kød.”