Forfatter: Coronakrisen giver flere etiske dilemmaer i hverdagen

Tidens største dilemma er ifølge forfatter og foredragsholder Jesper Wung-Sung, at vi har skabt en verden, der er afhængig af et højt forbrug og masser af rejseaktivitet, samtidig med at klimaet er truet af netop de samme faktorer

At finde balancen mellem frihed og fællesskab er et etisk dilemma, der altid har fyldt i tilværelsen for 48-årige forfatter og foredragsholder Jesper Wung-Sung. Det var samme overvejelser, der gjorde, at han valgte at blive forfatter.
At finde balancen mellem frihed og fællesskab er et etisk dilemma, der altid har fyldt i tilværelsen for 48-årige forfatter og foredragsholder Jesper Wung-Sung. Det var samme overvejelser, der gjorde, at han valgte at blive forfatter. . Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix og Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Jeg står i et hver dag. Det er, som om coronakrisen er blevet et forstørrelsesglas for de etiske dilemmaer, som også eksisterede i den verden, vi kendte før corona. I går aftes var jeg ude at gå en tur, hvor jeg overvejede, hvor jeg skulle gå hen for at møde færrest mennesker, hvordan jeg skulle handle for at støtte det lokale liv bedst muligt, og om jeg skulle gå over på den anden side af gaden, når der kom modgående. Uanset hvilken fysisk aktivitet man foretager sig, og hvilket valg man tager i denne tid, rejser der sig et etisk spørgsmål. Vi er sat i en verdenssituation, som tvinger os til at reflektere over vores virkelighed. Man kommer i bund og grund til at overveje, hvem man er som menneske.

Hvad er den største etiske udfordring, du selv har mødt?

Det er at finde balancen mellem frihed og fællesskab. Det afspejler sig i mit valg om at blive forfatter, som der er en ydre og en indre årsag til. Den ydre er en længsel efter frihed. Vi har indrettet vores verden og samfund på en sådan måde, at man delvis giver afkald på sin frihed, når man indgår på en arbejdsplads. Du får opgaver, måske en deadline og et mødetidspunkt, der gør, at du ikke bare kan sidde på din egen øde ø og bestemme selv. Det kan du faktisk som forfatter. Og det aspekt er jo ret egoistisk – men hver gang jeg skriver, handler det i bund og grund om en længsel mod fællesskabet, som er den indre årsag til, at jeg blev forfatter. Jeg har forpligtet mig til læserne. På den måde er det et evigt dilemma for mig at finde balancen mellem at være fri og at indgå i et fællesskab.

Hvad er tidens største etiske dilemma?

Det er, at vi har indrettet en verden, hvor vi driver rovdrift på det grundlag, vi står på – nemlig Jorden. Jeg rejser flere gange om året med fly til Manchester i England for at se fodbold. Af hensyn til klimaet burde jeg lade være med at rejse af sted for at se noget så meningsløst som en fodboldkamp, men fra det øjeblik, jeg smækker døren på min hjemadresse, og til jeg lukker mig ind igen, har jeg været med til at opretholde så mange menneskers hverdag, at det inden for vores system giver mening. Piccoloen på hotellet ville ikke ønske, at jeg lod være med at rejse. Heller ikke billetkontrolløren, taxichaufføren, stewardessen og opvaskeren på restauranten. Vi har skruet et system sammen, der eksisterer på forbrug, rejser, fysisk og økonomisk udveksling, og samtidig har klimaet bedst af, at vi ikke er aktive forbrugere. Det er tidens største etiske dilemma for os, der lever i den privilegerede del af verden.

Synes du, etik fylder nok i den offentlige debat?

Nej. Problemet er, at den offentlige debat ofte bliver tilmudret af diskussioner om noget meget konkret, subjektivt eller snævert. Det, som etikken kan, er at løfte debatten op på et højere plan, hvor man kan tale om, hvilken måde vi skal indrette os på, så vi både tilgodeser de mennesker, der bor på Jorden, og den jord, vi bor på.

Hvilke etiske principper tilstræber du selv at handle efter?

Jeg forsøger i flest mulige situationer at sætte mig ind i den andens sted og konstant minde mig selv om at være rummelig over for folk, der måske vil noget andet og har en anden dagsorden end jeg. Almindelig høflighed synes jeg også er et princip, man kommer langt med, og som er et godt udgangspunkt for samvær både professionelt og privat.