Politikerne roser en politisk modstander

Valgkampen handler i høj grad om at fremhæve egne styrker og pege på modstandernes fejl. Men i hverdagens politiske arbejde er der faktisk stor respekt på tværs af partiskel. Kristeligt Dagblad har bedt politikere fra samtlige opstillede partier om at rose en politisk modstander

Politikerne roser en politisk modstander
Foto: Steen Brogaard/Folketinget.

Brigitte Klintskov Jerkel (K): Marianne Jelved er villig til at gå på kompromis

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

”Som undervisningsordfører har jeg det seneste to et halvt år arbejdet sammen med Marianne Jelved, og hun har gjort et meget positivt indtryk på mig. Hun er villig til at indgå kompromiser. Hun stiller spørgsmål, ikke som et politisk drilleri eller for at trække tingene i langdrag, men fordi hun er oprigtigt interesseret i at få svar. Fordi hun gerne vil have et eller andet undersøgt eller uddybet, som kan sætte fakta på vores forhandlinger. Hun kommer selvfølgelig med sine egne synspunkter, men hun er også lyttende og vil gerne forstå modstanderens argumentation. Jeg kan godt lide hendes konstruktive, sobre og pragmatiske tilgang til tingene.”

Christian Juhl (EL): Der bliver lyttet, når Marianne Jelved taler

”Jeg var i direkte valgkamp med hende i 2007, og det var en oplevelse. Hun har arbejdet sig til en respekt over det hele, som gør, at hun ikke behøver tale højt for at blive hørt. Når hun taler, er der stille i salen, og der bliver lyttet. Hun er klog og reflekterende og ved noget om mange ting. Den erfaring øser hun gerne ud af. Samtidig har hun en reel interesse for at høre andres meninger. Hun lægger næsten aldrig ud med at sige sin holdning, men venter, til der kommer dialog. Uden at hun dermed er usynlig, for hun er enormt skarp og tydelig omkring sine politiske holdninger.”

Marcus Knuth (V): Jacob Mark er altid faglig og saglig

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

”Vi blev begge valgt ind for første gang ved valget i 2015. Han blev hurtigt udlændingeordfører, hvilket jeg også var, så vi har stået over for hinanden i rigtigt mange debatter. Det er et emne, hvor bølgerne ofte kan gå rigtigt højt, og i sagens natur er vi meget politisk uenige. Men Jacob er et meget behageligt menneske at arbejde sammen med. Det gælder både foran og bag ved kameraerne. Han holder sig altid til det faglige og saglige og bliver aldrig populistisk eller nedladende. Han er et meget anstændigt menneske og debattør. Senere er han blevet gruppeformand for SF. Det synes jeg er et godt signal at sende om Christiansborg. Jeg håber, det er en afspejling af, at når man er pæn og anstændig, så kan man komme frem. ”

Thorsten Gejl (Alt.): Karen Ellemann har personlig klasse

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

”Hun er en meget dygtig politisk håndværker, som altid går en ekstra runde for at gøre aftalerne så brede som muligt. Hun er tydelig omkring, hvad hun mener, og hvad der ikke er til diskussion. Men hun strækker sig samtidig langt for at høre alle stemmer og for at få alle partierne med omkring bordet og i aftalerne. Hun er en meget fair politiker og en humoristisk og elskværdig person. Det gør forhandlingerne meget lettere, at hun også er med til at skabe en god stemning. Hun er blå, det er der ingen tvivl om, og politisk er vi meget uenige. Men hun har personlig klasse og stil, det fornægter sig aldrig.”

Astrid Krag (S): Jeppe Jakobsen lader sig ikke spise af med ikke-svar

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

”Han er optaget af at finde konkrete løsninger på konkrete problemstillinger. Han føler et stort ansvar for de ældre, som er det område, hvor vi arbejder sammen. Han har tidligere siddet i regionsrådet og sidder nu i byrådet i Holbæk, den erfaring trækker han med ind i de politiske diskussioner. Han lader sig ikke spise af med ’ikke-svar’, heller ikke selvom de kommer fra ministre, som han på papiret er med til at holde hånden over. Flere gange har han været med til at samle et flertal uden om regeringen. Blandt andet i forhold til konkurser på plejehjemsområdet. Det fik han ellers at vide, at ministeren og regeringen ikke var indstillede på. Men Jeppe mente, at det var et reelt problem, og var med til at presse regeringen til at handle.”

Pernille Vermund Tvede (NB): Mattias Tesfaye taler, så almindelige mennesker kan følge med

Foto: Steen Brogaard/Folketinget+ Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

”Jeg vil pege på socialdemokraten Mattias Tesfaye, og det er der flere grunde til. Han er uddannet murer, og man mærker, at han stadig har en god fornemmelse for, hvad der foregår ude i det virkelige liv. Det ser jeg som en vigtig kvalitet hos en politiker. Da han havde skrevet ”Velkommen Mustafa” om 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik, mødtes jeg med ham til en kop kaffe. Tesfaye er god til i et jordnært sprog at tale både konkret og principielt om skellet mellem islam og demokrati, så almindelige mennesker kan følge med, og det sætter jeg pris på.”

Christian Langballe (DF): Andreas Steenberg har selvdistance og humor

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

”Vi stiller begge op i Vestjyllands Storkreds og står ofte i debatter med hinanden. For mig er det vigtigt, at man har selvdistance og humor omkring det hele, og det synes jeg virkelig, han har. Det kan jeg ret godt lide, også selvom han står for alt det, jeg ikke bryder mig om. Jeg kommer aldrig til at forstå ham, men han er en rar fyr og et sympatisk menneske. Det synes jeg er en vigtig pointe, for det er vigtigt at holde fast i at skelne det personlige fra synspunkterne.”

Marianne Jelved (R): Pernille Rosenkrantz-Theil er kompromisløs – i en vis forstand

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

”Hun er meget målsøgende, mens jeg er mere kompromissøgende. På den måde vejer vi hinanden meget godt op. Vi kan snakke med hinanden og sige, hvad vi mener. Men vi lytter også, og det bygger på en stor tillid til hinanden. I en vis forstand er hun kompromisløs. Da vi eksempelvis skulle lave om i skilsmisselovgivningen, ville hun have skrevet ind, at der skulle være en lovpligtig mægling mellem forældrene. Det var der mange, inklusive mit eget parti, som var imod. Men hun kæmpede meget ihærdigt for det. Jeg måtte sige til hende, at hun blev nødt til at finde et kompromis. Hun kiggede hvast på mig, men da der blev lejlighed til at indgå et kompromis, gjorde hun det. ”

May-Britt Kattrup (LA): Uffe Elbæk er sympatisk og rolig

Foto: Bax Lindhardt/ Ritzau Scanpix+ Steen Brogaard/Folketinget

”Han fortjener stor anerkendelse for at være en af de første, som satte klimaet på dagsordenen. Det har været med til at åbne vores andres øjne for problemet, det skal han og Alternativet have ros for. I samtaler, debatter og forhandlinger har han en behagelig tone. Og han fremstår altid sympatisk og rolig, også selvom vi er uenige eller diskuterer ting. Samtidig er han god til at komme med visioner og drømme, som kan sætte gang i tingene. Det er en gang imellem enormt befriende bare at høre nogen, som siger, hvad de godt kunne tænke sig. Jeg er selv meget analytisk anlagt og synes egentlig, at det er med til at give en god balance.”

Trine Torp (SF): Anni Matthiesen giver noget af sig selv

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

”Hun fremstår meget autentisk og ærlig. Hun bruger sine egne erfaringer og står ved sine holdninger. Anni er ikke den mest højtråbende i sin gruppe, men jeg er ikke i tvivl om, at hun virkelig kæmper og brænder for udsatte børn og unge i skolesystemet. Der kan man virkelig mærke hendes engagement. Når jeg vælger hende frem for andre af mine dygtige kolleger, er det også, fordi hun gider give noget af sig selv som person. Vi har gode kollegiale samtaler, både om det politiske og det private.”

Rasmus Paludan (SK): Støjberg går ind for en stram kurs

Foto: Steen Brogaard/Folketinget+ Iben Gad

”Jeg finder som sømandsbossen, salig Preben Møller Hansen, at de nuværende medlemmer af Folketinget generelt er totalt værdiløse. Jeg vil dog alligevel fremhæve Inger Støjberg. Jeg er meget overbevist om, at hun personligt går ind for en stram kurs på udlændingeområdet. Det er tydeligt at mærke, at hun desværre er oppe imod et flertal i sit eget parti, som slet ikke har forstået problemets alvor. Jeg er meget overbevist om, at stod det til Inger Støjberg, så førte man en politik som den, vi går til valg på. Hun passer langt bedre ind i Stram Kurs, end hun gør i Venstre. Jeg møder faktisk rigtig mange vælgere, som fortæller, at de tidligere har stemt personligt på hende, men nu agter at stemme på os.”

Kristian Andersen (KD): Simon Simonsen forstår at lytte

Foto: Thomas Howalt Andersen+ Mikkel Berg/Ritzau Scanpix

”Jeg vil gerne fremhæve socialdemokraten Simon Simonsen. Jeg har debatteret med ham i DR ”P1 Debat”. Han forstår at lytte til, hvad der egentlig bliver sagt i en debat, og har fokus på at forstå argumenterne. I ”P1 Debat” var Simon Simonsen i studiet i København sammen med tre andre politikere, og jeg var med fra Holstebro. Selvom vi ikke havde øjenkontakt, oplevede jeg, at Simon Simonsen lyttede sig ind til det, jeg sagde. I programmet sagde han blandt andet til de andre: ”Prøv at lytte til, hvad Kristian Andersen siger.” Det er et fornemt træk og med til at løfte niveauet for en politisk debat op, hvor man ellers kan opleve, at ens synspunkter bliver nedgjort.”

Klaus Riskær Pedersen: Det må vente til efter valget

”Jeg er meget kritisk over for formater. Ikke alle formater giver mening, og det her gør slet ikke. I en valgkamp er det ikke min opgave at fremhæve, hvilke kvaliteter andre politikere måtte have. Det må vente til efter valgaftenen.”

Missing media item.