Margrethe Auken: Vi skal huske menneskene i den grønne omstilling

EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) vil hellere finde på løsninger end dvæle for længe ved etiske problemstillinger

74-årige Margrete Auken er netop genvalgt til Europa-Parlamentet for SF. Hun medvirker i denne uges program af Det Etiske Kompas, der handler om, hvor meget man bør indrette sit liv efter klimahensyn. –
74-årige Margrete Auken er netop genvalgt til Europa-Parlamentet for SF. Hun medvirker i denne uges program af Det Etiske Kompas, der handler om, hvor meget man bør indrette sit liv efter klimahensyn. – . Foto: Iben Gad.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Et etisk dilemma er kendetegnet ved, at man står mellem valget af to onder, og ligegyldigt hvad man gør, vil det være forkert.

Sidste sommer besøgte jeg en økologisk mælkefarm, hvor køerne havde det fantastisk, og landmanden var meget dygtig. Men han var desværre nødt til at fjerne de nyfødte kalve fra deres mor, med det samme de blev født. Hvis han lod dem blive hos deres mor bare i nogle dage, ville der blive et meget større brøl og jammer, når de blev fjernet. Jeg ville have haft det forfærdeligt med at træffe sådan et valg, men jeg ville nok have gjort det samme for at få det hele til at løbe rundt.

Hvad er det største etiske dilemma, du har stået i?

Om det ligefrem er det største, jeg har stået i, er nok for meget, men det har plaget mig i de senere måneder. På mit arbejde er jeg tæt på en person, der er på vej ind i en depression, og jeg er meget bange for, at hun begynder at tage antidepressive midler. Jeg ved fra mit arbejde med medicinalindustrien, hvor lidt antidepressiv medicin hjælper mennesker, og at de bliver afhængige af det. Det, man almindeligvis har mest gavn af, også når man er alvorligt ramt af en depression, er, efter hvad jeg har kunnet lytte og læse mig til, psykoterapi. Jeg ved ikke, om jeg har ret til at sige min mening til hende. For jeg skal selvfølgelig ikke bestemme, om hun skal tage medicin. Jeg er jo ikke læge, og det meste af, hvad jeg ved om medicin, skyldes, at jeg har arbejdet i en del år med det politisk.

Hvad er tidens største etiske dilemma?

Vi er nødt til at lave en dramatisk ændring i vores livsstil for at beskytte klimaet. Men det er en stor etisk udfordring, hvordan vi kan gå ned i materielt forbrug og især sætte fart i den grønne omstilling, uden at en masse mennesker bliver ramt af arbejdsløshed.

I Polen ligger nogle af Europas største kulminer, som er en stor belastning for miljøet. Men minearbejderne spørger med rette, hvad der skal ske med dem, hvis vi stopper med at udvinde kul. Hvis vi ikke samtidig husker at gøre noget ved den voksende ulighed og også skabe job, kan det hurtigt ende galt.

Synes du, etik fylder nok i den offentlige debat?

Etik er meget mere nuanceret, end det bliver gjort til, og der er ofte flere sider af et valg, end man har gjort sig klart.

Da jeg sad i Folketinget, var der flertal for, at et forældrepar kunne få lov til at bringe et barn til verden ved hjælp fra ægsortering, så det kunne være vævsdonor for sin syge bror. Man sagde, at det var en næstekærlig handling, men jeg var ved at gå ud af mit gode skind. Det er ikke i orden, at et barn udvælges på den måde, intet menneske må være formål for et andet menneske – det kunne være artikel 1 i Menneskerettighedskonventionen.

Derfor er det så godt, at vi har Det Etiske Råd, som har tid og kapacitet til at overveje de etiske følger af vores valg for os politikere.