”Vi trækker sjældent vejret i takt mere”

Tidligere var vi mere villige til at underlægge os pligten, mener filosof Anders Fogh Jensen. I dag handler vi mere ud fra vores lyst, og uden at blinke aflyser vi aftaler, hvis vi alligevel ikke føler for dem

Filosof Anders Fogh Jensen.
Filosof Anders Fogh Jensen.

Hvis vi skal undgå, at ensomheden kitter sig ind imellem os, bør vi forsøge at være lidt mere synkrone i vores handlinger. For eksempel i forhold til arbejds- og sengetider - for også her er grænserne blevet flydende. Vi arbejder på alle tider af døgnet og sover, når vi har tid, og det er langtfra givet, at det er på de samme tidspunkter som naboen.

Filosof Anders Fogh Jensen kan ikke komme i tanke om ret mange tidspunkter, hvor de fleste af os trækker vejret i takt.

”Nytårsdag er vel snart den eneste, hvor vi er synkroniserede. Den dag er vi alle lidt svage og uproduktive, og der forventes ikke så meget af os,” siger han.

Han pointerer, at synkroniteten faktisk betyder noget for vores samvær, idet den skaber en fælles referenceramme. Men synkroniteten presses af markedskræfterne, som man ikke må bremse. For så hedder det sig hurtigt, at man bremser både individet og væksten, påpeger Anders Fogh Jensen.

”Markedet får lov at løbe ud i alle huller i samfundet ligesom vand og må ikke begrænses,” siger han.

Han mener, at fokus på fleksibiliteten blandt andet har betydet, at vi har fået et andet forhold til det at lave aftaler.

”Vi vil kunne gøre dét, vi har lyst til, når vi har lyst. Jeg kan se en tendens til en ny aftalestruktur, der handler om, at 'jeg svarer lige senere, om et par dage, for så kan jeg bedre sige, om jeg har lyst til at komme på besøg om en uge',” siger filosoffen, der mener, vi har ændret os grundlæggende.

”Tidligere var vi mere villige til at underlægge os pligten. Vi spiste, når det var spisetid, for der var familien samlet. I dag er det mere noget med 'arrh, det passer ikke lige i mit program i dag'. Vi melder os også gerne til yogaholdet i fitnesscenteret næste morgen, selvom der aftenen forinden er 15 på venteliste. For der er stor sandsynlighed for, at der kommer en masse afbud i sidste øjeblik. Så har folk vurderet, at en yogatime alligevel ikke lige passede ind i deres øvrige liv. Afbuddet har vundet frem i fleksibilitetens navn,” siger Anders Fogh Jensen, som dog også kan få øje på, at vore lystbetonede handlemønstre har en positiv gevinst.

”Det giver os muligheden for forskelligheden, og det er naturligvis også vigtigt,” siger han.