Prøv avisen
Depression

Overlæge: Vi undervurderer, hvad vi kan lære af lidelsen

Professor Poul Videbech har brugt det meste af sit arbejdsliv på at lære den menneskelige psyke – og især dynamikkerne bag depression – bedre at kende. Det har været en berigende, men også frustrerende rejse, for indsatsen over for de syge er langtfra, hvad den kunne og burde være, synes han. Her ses han i hjemmet på Amager. Foto: Leif Tuxen

Som barn rodede Poul Videbech med akvarier og farlige kemikalier for at forstå, hvordan verden hang sammen. De seneste 25 år har han forsøgt at forstå den menneskelige psyke, men det kniber med at skabe fremskridt i bekæmpelsen af depression. Og det er især vores utålmodige kultur, der står i vejen, mener professoren

Det slår næsten aldrig fejl. I det øjeblik han fortæller sin borddame, at han forsker i depression, vender stemningen. Det lyder da utrolig trist, siger hun gerne, men han svarer altid: Nej, tværtimod. Det er noget af det mest livsbekræftende.

Den 60-årige professor i klinisk psykiatri og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup Poul Videbech læner sig tilbage i stolen og slår smilende ud med armene.

”Der er stadig mange forkerte forestillinger om, hvad depression egentlig er, og alle har en historie og en holdning. På den måde kan det være et lidt trættende felt, jeg har valgt, men jeg mener faktisk, at det først og fremmest er livsbekræftende at kunne hjælpe et dybt fortvivlet menneske til et bedre liv.”

Han ser ud over Amager og Øresund og hele vejen til Sverige, hvor vartegnet Turning Torso blot er en streg i luften. Det er få måneder siden, at han og hustruen flyttede ind i den nybyggede lejlighed på 11. sal, og han har stadig ikke helt vænnet sig til den formidable udsigt. Det er sådan en, der giver anledning til at tænke dybt og gøres status. Eksempelvis over 25 års stædigt arbejde for bedre at forstå den menneskelige psyke og forbedre behandlingen af særligt depression.

Det er en bittersød status. For udviklingen er ikke helt gået, som den kunne have gjort, mener han. Der er formentlig kommet flere psykisk syge, behandlingen står i stampe, og debatten om og synet på de ramte bliver stadig mere forplumret af farlige holdninger og forkert viden.

”Danmark er et u-land i vores tilgang til psykisk sygdom, især depression,” siger Poul Videbech.

”Vi ved meget mere i dag end for 25 år siden om, hvad der forårsager sygdommen, og hvad vi kan gøre ved den, men vi gør det ikke. I stedet diskuterer vi og famler rundt – ofte ud fra en primitiv higen efter det hurtige fix. Der er opstået en hel industri af mennesker, fagfolk og lægfolk, der mener at have svaret på gåden om depression, og det gør mig så vred. For der er ikke noget enkelt svar, intet hurtigt fix. Der er kun et langt, sejt træk, men tidsånden er ikke til det besværlige og langsommelige, og konsekvensen er, at en hel masse mennesker har det dårligere, end de kunne have det.”