Prøv avisen

Laila elsker ”Vild med dans”: Her er det tilladt at skrue helt op for ”glimmer-effekten”

I fredags havde TV 2 sæsonpremiere på ”Vild med dans”. Programmet var ugens absolutte topscorer med 991.000 seere. Blandt dem Laila Brogaard og Brian Mouritsen fra Vildbjerg i Vestjylland. God musik, livsglæde og glimmer er ifølge Laila Brogaard nøgleord for at forstå, hvorfor hun er trofast fan af lige netop det underholdningsprogram. – Foto: Jens Bach

I fredags begyndte 15. sæson af TV 2’s mest levedygtige underholdningsprogram. Men hvad er det, der er så fascinerende ved at se en række kendte danskere prøve kræfter med vals og tango på et overeksponeret dansegulv? Svaret findes blandt andet i Vildbjerg vest for Herning

12 fredage hvert efterår har 45-årige Laila Brogaard ryddet sin kalender. Vennerne ved udmærket godt, at de nok helst skal undgå at invitere til fester eller middage i den periode. For når TV 2 sender ”Vild med dans”, så handler Lailas fredagsaftener kun om det program.

Faktisk skulle hun denne fredag, hvor sæsonen begynder, have taget turen fra hjemmet i Vildbjerg i Vestjylland over til generalprøven på programmet i København. For at være helt tæt på magien og de 12 nye dansepar, der nu bliver en del af hendes liv de kommende måneder. De professionelle dansere er hver især blevet sat sammen med en kendt dansker, som dog er kendt fra alt muligt andet end netop dansen. Men som i løbet af programmerne får lært at flytte fødderne og holde hovedet rigtigt. Hvis det går godt. Og ellers bliver stemt ud af seerne.

Heldigvis har Laila Brogaard fået nye billetter til program nummer to, så hun har sagt ja til at fortælle om sin begejstring for programmet, mens hun ser det. Lige nu sidder hun derfor klar i stuen sammen med sin mand, Brian Mouritsen, mens uret på væggen nærmer sig det magiske klokkeslæt 20.00, hvor fjernsynsskærmen bliver forvandlet til et stort V, og tonerne fra The Antonelli Orchestra sender festen ud gennem højttalerne.

”Det er jo næsten to timer fyldt med musik og dans, og det gør bare noget godt ved én. Programmet er så fyldt med livsglæde, så man simpelthen ikke kan være sur, når man ser det.”

Laila Brogaard har fulgt med, siden navnene på årets deltagere begyndte at blive offentliggjort først på sommeren. Hun kan derfor navnene på alle denne sæsons deltagere, på de professionelle dansere og på dommerne. Præcis som hun kan det fra alle tidligere sæsoner. Og hun mener, holdet i år er meget spændende og åbent, hvor vinderparret ikke på forhånd kan udpeges.

”Men måske kommer Signe Lindkvist (tv-vært, red.) langt, for hende er der mange, der kender – og så danser hun med Thomas Evers Poulsen, der er en af de mest rutinerede blandt de professionelle,” lyder Laila Brogaards umiddelbare gæt, inden det første par kommer på gulvet.

”Vild med dans” er et koncept, som oprindeligt stammer fra den britiske tv-station BBC. Danmark var via TV 2 et af de første lande, der også valgte at satse på danseprogrammet. Men i begyndelsen var man meget usikker på, om det overhovedet ville slå igennem herhjemme, fortæller programmets redaktør, Thomas Richardt Strøbech fra TV 2.

”Så i 2005 kørte det som et forårsforsøg om lørdagen med otte afsnit i alt. Men det blev en kæmpe succes, som blev genbestilt, rykket til fredagens primetime, og siden har det været en fast efterårstradition på TV 2. Nu for 15. gang,” siger Thomas Richardt Strøbech.

Ved sæsonpremieren i fredags fulgte i alt 991.000 seere med, mens 309.000 seere i gennemsnit fulgte de to dele af programmet ”Live”, som DR 1 sendte på samme tid fredag aften.

”Vild med dans” er et af de programmer, der har kørt absolut længst på hele kanalen. Ifølge programmets redaktør dækker seertallet på omkring en million over en meget loyal seerskare, der elsker formatet, som derfor ikke gennemgår de store forandringer, men kun får småjusteringer fra år til år. Og redaktøren har da også nogle klare bud på, hvorfor netop dette program kan blive ved med at klare sig godt i en ellers hastigt forandrende medieverden, hvor især tv er udfordret af streamingtjenester som Netflix og HBO.

”’Vild med dans’ er festligt. Det har glamour, og så er det et program fyldt med følelser. Ærlige følelser. For programmet handler jo om, hvad der sker, når vi som mennesker overskrider nogle grænser og kaster os ud i noget, vi ikke har prøvet før. Live. Her er både frygten for at fejle og også glæden, når det går godt. Man kan som deltager ikke bluffe sig igennem, for man står pludselig alene på et stort og meget eksponeret dansegulv – og den ærlighed kan seerne også mærke. Derfor er det også et rigtig godt portrætprogram, hvor man som seer udvikler en relation til de her dansere. Og det er derfor ikke nødvendigvis de mest kendte, der kommer længst – det er derimod ofte dem, der udvikler sig mest,” siger Thomas Richardt Strøbech.

Laila Brogaard har sat sig godt til rette i den sorte læderhjørnesofa. Helt tæt på sin mand, der tidligere har gået til dans og både kan danse standarddanse og jitterbug. Selvom Laila aldrig selv har gået til dans, elsker hun at se den udvikling, som de utrænede dansere går igennem i løbet af de måneder, programmet løber over.

”Jeg ville så gerne selv prøve det. Tænk at få mulighed for at træne med en af de bedste dansere i landet igennem en lang, intens periode. Gerne Michael Olesen. Og så se, om jeg også kunne opleve sådan en forvandling, som de går igennem,” siger Laila Brogaard, der ikke har andre oplagte yndlingsprogrammer på tv end ”Vild med dans”.

De fem børn er blevet for store til at sidde sammen med forældrene fredag aften. Men datteren Ditte Marie på 17 år kigger lige ned i stuen for at hilse på.

”Min mor er helt tosset med det program,” siger hun og fortæller, hvordan der udbryder jubelscener i hjemmet, når det en gang imellem lykkes for moderen at vinde billetter til selve optagelsen af ”Vild med dans”.

Forklaringen på, hvorfor det lige er blevet et program med standard- og latindanse, der har ramt hende, kan ifølge Laila Brogaard sammenfattes med ordene: God musik, livsglæde – og ikke mindst glimmer!

”Jeg elsker glimmer. Jeg skal helst have noget på, der glimter. Hver dag. Men det kan selvfølgelig være lidt svært på arbejdet som klinikassistent i børnetandplejen, hvor vi har vores særlige kliniktøj på. End ikke neglene må der være et drys glimmer på. Til gengæld har jeg så fundet nogle sundhedssandaler med masser af pailletter på. Så jeg nyder at se de flotte kjoler, hvor det bare er tilladt at skrue helt op for ’glimmer-effekten’,” siger Laila Brogaard og tilføjer med et stort smil, at hun udmærket godt er klar over, at andre måske nedtoner deres begejstring lidt for både glimmer og programmet, som flere helst ikke vil indrømme, at de ser, ”men jeg står gerne ved det og har da også lige skrevet til mine venner på Facebook, at nu kan de godt forvente 12 uger med en masse spam om ’Vild med dans’ fra mig.”

10 gange har hun været så heldig at vinde billetter til generalprøver på programmet, og to gange har hun overværet finalen i Horsens, og det er efterhånden også blevet til venskaber med nogle af danserne. På væggen i den ene af stuerne hænger en stor billedcollage, som hun har fået i fødselsdagsgave, med fotos af Laila sammen med flere af de kendte. Blandt andre konditor Mette Blomsterberg, dommer Anne Laxholm og tidligere fodboldspiller John Faxe.

Professor og medieforsker Anne Jerslev fra Københavns Universitet har også været optaget af ”Vild med dans”. Fascinationen af programmet fik hende blandt andet til at forske i, hvad det er, netop dette underholdningsprogram kan. Og ud over at pege på, at det er et oplagt feel good-program til en afslappende fredag oven på arbejdsugen, så peger Anne Jerslev især på det, hun kalder ”transformationsaspektet”, som en vigtig forklaring på programmets succes og fortsatte overlevelsesevne.

”Vi så det meget tydeligt i den sæson, hvor den tidligere statsministerfrue Anne-Mette Rasmussen deltog. Hun blev i særlig grad eksemplet på den transformation, eller makeover, programmet har som formel. Hun begyndte på dansegulvet som ’en lidt gumpetung frue’, som nogle medier skrev, mens dommen lød helt anderledes undervejs og til slut. Da var hun pludselig blevet ’en sprudlende, sexet og selvsikker moden kvinde’. Det er med andre ord programmet, der har gjort denne forvandling mulig. På den måde kan man sige, at programmet også iscenesætter drømmen om at blive til noget særligt. Om mod, der belønnes, og livsforandringer, der er mulige,” fortæller Anne Jerslev.

Medieforskeren betegner også ”Vild med dans” som et ”glamourøst og eventyragtigt rum”, hvor man spejler en verden, der ligger uden for det sædvanlige og hverdagsagtige, og hvor fascinationen også handler om at se kroppe, der pludselig kan nærmest ”ophæve tyngdekraften”, som hun siger. ”Og hvor det som et af de få steder er helt legalt at sidde og kommentere på andre menneskers kroppe og fysik, hvor ’synsninger’ er fedt – og det ikke handler om at demonstrere viden og dannelse.”

Samtidig peger Anne Jerslev på, at programmet bør fastholde sin grundlæggende idé med at invitere kendte mennesker på tv-dansegulvet.

”For det er en af forklaringerne på programmets langtidsholdbarhed. Vi kender de fleste af deltagerne på forhånd og er derfor umiddelbart nysgerrige på at se, hvordan de klarer sig i et for dem ukendt regi, og på at lære dem bedre at kende. Men der er en vigtig dobbelthed på spil: for På den ene side vil vi gerne idolisere dem og begejstres, når de klarer sig godt – på den anden side synes vi også, det er ret fantastisk, når de dummer sig. For så viser de os jo, at de er mennesker ligesom os.”

Alle par har snart været på dansegulvet første gang i denne sæson. Kun når dommerne taler, er der stille i stuen i Vildbjerg. Ellers bliver alle løbende kommenteret og vurderet. Og der bliver grinet over Rosa Kildahls kække bemærkninger, ”hun kunne godt blive årets joker, alle elsker hende”, og udtrykt dyb beundring over præstationerne hos især skuespilleren Simon Stenspil, ”er du så færdig, han er god!”, og radioværten Adam Duvå Hall, ”Hold da op, en femmer i første runde!”.

At fascinationen stikker dybt, fremgår da også af Laila Brogaards overraskelse til sin mand ved parrets kobberbryllup for et års tid siden. Uden han vidste det, havde Laila fået den ene af de professionelle dansere fra programmet, Karina Frimodt, til at komme lige inden middagen og instruere alle gæsterne i standarddanse. Med Brian som dansepartner.

Karina Frimodt er da også Lailas store favorit blandt de professionelle dansere. Og hun er gerne i kontakt med hende både før og efter programmet om fredagen via beskedtjenesten Messenger. Men da hun i aftenens live-sending er på gulvet for første gang, ser det desværre ud til at blive lidt op ad bakke i år, for hendes dansepartner, cykelrytteren Rolf Sørensen, er noget stiv i bevægelserne og mister endda fodfæstet ved første berøring med dansegulvet. ”Det er vist premierenerver. Jeg sender lige nogle stemmer af sted til dem, for det får de vist brug for,” siger Laila Brogaard og finder mobiltelefonen frem.

Mens rulleteksterne løber over skærmen, konkluderer en af programmets trofaste seere, at det var ”en rigtig god start. Og niveauet er virkelig højt i år. Nu glæder jeg mig helt vildt til at se generalprøven på fredag. Og så håber jeg virkelig, at TV 2 bare bliver ved med at sende programmet i mange år endnu. Jeg bliver altid så glad, når jeg hører, at det kommer igen – for i de her tider er det jo ikke en selvfølge.”

Rosa Kildahl er en af de såkaldte nydansere i årets udgave af ”Vild med dans”, hvor hun har fået Esbern Syhler-Hansen som dansepartner. Hun er kendt fra DR 1-programmet ”Den Store Bagedyst” og har nu skiftet scene fra bagetelt til dansegulv. – Foto: Henrik Ohsten/ TV 2
Tidligere statsministerfrue Anne-Mette Rasmussen deltog i ”Vild med dans” i 2008, hvor hun dansede sammen med Thomas Evers Poulsen. Flere medier beskrev den forvandling, hun gennemgik gennem programmerne ”fra gumpetung frue” til ”sexet og selvsikker moden kvinde”. Netop transformationen er afgørende for programmets evne til at fascinere, siger medieforsker Anne Jerslev. – Foto: Henrik Ohsten/TV 2