Prøv avisen
Krop&sjæl

Volleyball på mange måder

. I romertiden spillede man et spil, der mindede om volleyball, og de store opdagelsesrejsende i Sydamerika kunne fortælle om de vilde, der spillede til hinanden med hovedskaller! I 1895 blev det spil, vi i dag kender som volleyball, skabt af William Morgan, som var sportsleder for YMCA (KFUM) i Massachusetts, USA.

En omgang uhøjtidelig strandvolley kan få selv den mest dovne solbader op fra badehåndklædet. Det er både sjovt, hårdt og socialt - og kan varieres på mange måder

Spil der går ud på at slå bolde over snore, net eller lignende er eksempler på menneskets urgamle lege. I romertiden spillede man et spil, der mindede om volleyball, og de store opdagelsesrejsende i Sydamerika kunne fortælle om de vilde, der spillede til hinanden med hovedskaller! I 1895 blev det spil, vi i dag kender som volleyball, skabt af William Morgan, som var sportsleder for YMCA (KFUM) i Massachusetts, USA. Gennem denne organisation blev volleyball hurtigt udbredt i USA og Canada. Spillet kom til Danmark i begyndelsen af 1950'erne, også her via en KFUM-pioner, Andreas Andersen. I dag er volleyball en idrætsgren med cirka 15.000 medlemmer fordelt på i alt 321 klubber tilknyttet Danmarks Idrætsforbund. Et langt større antal spiller på motions-, hobby- og legebasis. Det er sidstnævnte varianter, der her skal slås et slag for.

Ping-pong volley

Et par lange kæppe stukket ned i sandet, en udspændt snor og en bold er alt, plus så mange deltagere som har lyst - og der er plads til.

Bolden skal holdes i spil så længe som muligt. Hvor mange boldberøringer kan der blive til?

Tre slag og så over

Bolden må kun spilles tre gange på samme side, inden den sendes over nettet.

Social volley

Som ovenfor, men her skal samtlige spillere på holdet berøre bolden, inden den spilles over.

Stressvolley

Vi kender udtrykket ”at have mange bolde i luften”. Det er en stressende affære, men som leg på stranden med bolde, venner og eventuelt gode strandnaboer kan det blive sjovt at være stresset. Her skal flere bolde i spil på en gang. Hvis boldene er forskellige i størrelse, vægt, konsistens og så videre, øges stressen - det vil sige underholdningsværdien.

Kondivolley

Hver gang en spiller har slået bolden, skal han løbe over på det andet hold og spille bolden videre derfra - og så fremdeles.

Parvolley

Der spilles parvis med sammenbundne ben.

Monstervolley

Her skal der være tre deltagere på hvert hold. De stiller sig ved siden af hinanden, og den, der står i midten, får sine hænder bundet sammen med sidemændenes. På den anden side af nettet står et tilsvarende ”monster”. Hvordan kan bolden nu spilles?

Pustevolley

Hvis det er for varmt til at røre sig eller til blot at stå op, kan denne specialudgave sagtens foregå siddende eller liggende. I behøver ikke engang et net eller en snor, kun en oppustet ballon og lidt luft i lungerne. Det gælder om at puste ballonen frem og tilbage mellem hinanden.

Badehåndklædevolley

Når du er træt af at ligge på dit badehåndklæde, eller det trænger til at blive rystet for sand og kiksekrummer, kan håndklædet også brugs som rekvisit i en strandvolley-leg. Der skal fire personer til et badehåndklæde - én i hvert hjørne. Stå på hver side af nettet/snoren og spil bolden ved hjælp af håndklædet. Der kan naturligvis være flere håndklædehold på hver side.

Footvolley

Footvolley er en international idrætsgren, som blev skabt på den berømte strand Copacabana i Rio de Janeiro engang i 1960'erne. Der findes også en dansk forening, Dansk Footvolley Forbund, som den mere seriøse spiller kan udfolde sig i.

Men også her kan den seriøse sport laves om til en sjov strandleg. Alt efter deltagernes alder og færdigheder, kan snoren/nettet sænkes, og så gælder det om at få bolden over nettet med ben eller fødder. Her kan man beslutte at også andre kropsdele - eventuelt minus arme - kan tages i brug.

Andre læser lige nu