De travle har gjort sundheden til en selvstændig værdi

Det er de veluddannede danskere, der er de mest aktive motionsløbere. Det er samtidig dem, der har dårligst tid

Veluddannede danskere er de mest aktive motionsløbere. Samtidig er den dem, der har dårligst tid.
Veluddannede danskere er de mest aktive motionsløbere. Samtidig er den dem, der har dårligst tid. Foto: .

De danskere, som er mest ihærdige på løbestierne, er veluddannede mennesker med job, som kræver dem mere end 37 timer om ugen. De aktive løbere er omkring 40 år, typisk i et parforhold og har børn; med andre ord tilhører de den gruppe af befolkningen, som har dårligst tid til motion. Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut, Idan. Motionsløbere i Danmark hedder undersøgelsen, som er gennemført blandt godt 4000 løbere.

LÆS OGSÅ: Ældre mænd har bedre kondition end kvinderne

Der er en overvægt af mænd blandt de særligt aktive. De træner mere end tre gange om ugen, sætter sig mål for deres træning, og mere end halvdelen har løbet en halv eller hel maraton. Når de skal svare, hvorfor de løber, fremhæver de sundheden. Muligheden for en personlig udfordring står næstøverst på listen over argumenter for den intensive træning for de mandlige løbere, mens kvinderne fremhæver hensynet til vægten. For både mænd og kvinder fremhæves sporten som en mulighed for at koble af.

Ifølge arbejdslivsforsker ph.d. Helle Holt fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, kan man undre sig over, hvordan netop den del af befolkningen finder tid til at træne intenst.

Den veluddannede middelklasse og øvre middelklasse sidder ofte i videnstunge job, hvor der ikke er nogen øvre arbejdstid. På jobbet bliver de gode til at organisere projekter. Den måde at organisere tiden på tager de med ind i fritidslivet, hvor de ikke nøjes med at dyrke sport, men gør træningen til et projekt, hvor de typisk ønsker at udvikle sig.

Det kan godt være, der sidder en ægtefælle, som synes, at manden skulle være mere hjemme, men løb handler om sundhed, og i dag anses sundhed som en værdi i sig selv, og kan du henvise til et sundhedsfremmende aspekt, har du en legitim vej til nogle timers frikvarter, siger Helle Holt.

Lektor ph.d. Nanna Mik-Meyer, Copenhagen Business School, som har forsket i vores forhold til kroppen og sundhed, siger, at undersøgelsen viser, hvordan sundhed er blevet en værdi blandt de bedst uddannede danskere.

Selvom du har travlt, vil du finde tid til at træne. Det kan virke besynderligt, at så mange træner, selvom de er i en fase af livet, hvor de har virkelig mange bolde i luften, men sundhedsdiskursen er så stærk, at selvom man har rygende travlt, vil man finde de fornødne timer, hvis man tilhører den veluddannede del af befolkningen, siger hun.

nygaard@k.dk