Det smertefulde efterspil

UTRO: Depression, angst og søvnbesvær er nogle af følgerne for mennesker, der enten har været utro eller er blevet bedraget, viser norsk forskning

Frode Thuen har skrevet bogen "Utro -- om kjærlighetens bakgater". -- Foto: Scanpix.
Frode Thuen har skrevet bogen "Utro -- om kjærlighetens bakgater". -- Foto: Scanpix.

Hver syvende kvinde, som opsøger parterapi efter at have været involveret i utroskab, har psykiske problemer. Det viser en ny norsk undersøgelse. Professor i psykologi Frode Thuen fra Bergens Universitet har undersøgt den psykiske trivsel hos 100 par, som opsøgte parterapi på grund af utroskab.

Frode Thuen har brugt den såkaldte "HSCL 25", The Hopkins Symptoms Checklist, til at måle den psykiske trivsel. I normalbefolkningen har 15 procent psykiske problemer ifølge HSCL, men når der kommer utroskab ind i billedet, oplever mellem 50 og 70 procent psykiske problemer.

De psykiske problemer gav sig udslag som depression, angst, søvnbesvær og psykosomatiske lidelser som hovedpine, muskelspændinger.

– Utroskab betyder, at døren er slået ind til samlivet. Parforhold og familielivet anses af de fleste som de vigtigste instanser i forhold til at føle tilhørighed. Når den forankring ikke længere føles tryg, så oplever man sig enormt sårbar, siger Frode Thuen.

Utroskaben rammer, ifølge den norske undersøgelse, hårdest i de tilfælde, hvor den bedragede selv opdager partnerens troløshed.

– Mange får en chokreaktion og bliver i den efterfølgende tid ved med at få flashbacks, hvor de nærmest oplever sig forfulgt af billeder, som de ikke ønsker at se. Opdager man, at ens partner har været utro, kan det antage karakter af en traumatisk begivenhed, og en række illusioner om tryghed, eksklusivitet og tillid er med et væk, siger han og tilføjer:

– Den, som bliver bedraget, vil føle sig krænket. Man oplever, at den, som skulle værne om en, har sat en i en ubehagelig, smertefuld situation og forgrebet sig på ens integritet.

Der har i mange år været en kønsforskel i forhold til utroskab, som har betydet, at mænd i højere grad end kvinder var utro. Det mønster har ændret sig, således at mænd og kvinder i de yngre generationer er lige utro. Men kvinder, som er utro, er mere tilbøjelige til at få psykiske symptomer af utroskaben end mænd, som har en affære. 7 ud af 10 kvinder i undersøgelsen havde psykiske problemer, mens det var tilfældet for 30 procent af de utro mænd.

– Der er stor skam og skyld forbundet med at bekende, at man har været utro. Mange føler, at det er som at blive taget med bukserne nede. Skylden og angeren kan hos nogen antage en nærmest lammende karakter, siger Frode Thuen.

Utroskab er en af de hyppigste grunde til, at par søger professionel hjælp. Nyere amerikanske undersøgelser viser, at 6 ud af 10 par, der opsøger behandling for samlivsproblemer, gør det på grund af utroskab, men det kan være svært at fortsætte parforholdet, hvis den ene part har været utro. Om forholdet kan fortsætte afhænger af, hvilken karakter utroskaben har haft.

– Utroskab kan have mange former. 7 ud af 10 forhold overlever, at den ene part gik i seng med en anden, mens 1 ud af 10 forhold overlever et langstrakt udenomsægteskabeligt forhold, hvor den utro part har brugt løgn til at sløre forholdet, siger Frode Thuen.

– Mennesker, som har været utro, oplever at være fredløse. De har bragt sig i en situation, hvor de har alt at miste. Vil de møde fordømmelse? Vil de miste kontakten med familien? Selvom man kommer med en uopfordret tilståelse af utroskab, er man ikke garanteret tilgivelse, og omfanget af tillidsbruddet er en faktor, som man ikke kan beregne, siger han.

Med afsæt i forskningsresultaterne og den kliniske erfaring med par, som har oplevet utroskab, har Frode Thuen skrevet bogen "Utro – om kjærlighetens bakgater", som blev udgivet på Norsk Gyldendal i efteråret 2005. Han understreger, at hans indgangsvinkel ikke har været moralsk, men på baggrund af sine kliniske erfaringer, har han ønsket at advare folk mod at kaste sig ud i forhold, som man ikke kan overskue konsekvenserne af. Han siger, at han har skrevet bogen for at bidrage til en bevidstgørelse af utroskabens uønskede og uforudsete konsekvenser både for den,, som er utro, og den, der er blevet bedraget.

– Vi lever i en kultur, som holder det monogame frem som en norm, og utroskab vil uundgåeligt bryde nogle personlige forventninger til parforholdet og kommer på tværs af samfundets gældende normer. Ens grundlæggende opfattelse af parforholdet bliver rystet i grundvolden, siger Frode Thuen.

nygaard@kristeligt-dagblad.dkFakta

Så udbredt er utroskab

**De fleste undersøgelser af utroskabens udbredelse er foretaget i USA. Ifølge "The dangerous passion. Why jealousy is as necessacery as love and sex" (2000) er mellem 20 og 40 procent af kvinder og mellem 30 og 50 procent af mænd utro i løbet af et ægteskab eller forhold.

**I de ældre generationer har mænd ført an i utroskab, men denne kønsforskel synes at blive udlignet. Ifølge undersøgelsen "The social organization of sexuality: Sexual practices in the United States" (1994) fremgår det, at 37 procent af mændene og 12 procent af kvinderne født mellem 1933 og 1944 havde været utro. For gruppen født mellem 1953 og 1974 var det 27 procent af mændene og 26 procent af kvinderne, som havde været utro.