Det syge sinds åndelighed

Psykiatri og tro: Psykisk syge patienter har ofte stærke religiøse oplevelser. Men i psykiatrien har man ikke tradition for at tale om religiøsitet. Nu er der imidlertid langsomt en forståelse på vej

Mens Jens Berg sad i bussen, oplevede han, at han var Guds højre hånd. Når folk stod af, kunne han sende dem lige lukt i Helvede, hvis han ville. Det ville han.

Da han selv skulle af bussen og ind i sin families bil, gik han i panik. Han var bange for, at de ville blive straffet for hans fordømmelse af andre. Og da han kom ud af sin psykose, var han plaget af skyld over den ondskab, han måtte have i sig, siden han kunne have tænkt sådan.

Da havde Jens Berg brug for, at nogen ville hjælpe ham. At nogen ville tale med ham om hans religiøse forestillinger og tage hans skyldfølelse alvorligt, så han ikke skulle plages af den i årevis.

Men der var ingen.

Jens Berg er langt- fra den eneste sindslidende, der brænder inde med sin religiøsitet.

Mange psykiatriske patienter har stærke religiøse oplevelser. For nogle virker det fængslende, og deres kampe med Gud eller guder og ånder kan forstærke den psykiske lidelse. For andre bringer det religiøse sprog glæde, og deres tro bliver det sted, de kan finde ro og styrke.

Med begge former for religiøse erfaringer følger et stort behov for at møde mennesker, der forstår og respekterer deres oplevelser. Men de findes sjældent blandt det psykiatriske personale.

Dr.phil. Hans Stifoss-Hanssen er 1. amanuensis i sjælesorg og religionspsykologi på Universitetet i Oslo. Han har i mange år været sygehuspræst for psykiatriske patienter i Norge og har skrevet doktorafhandling om mødet mellem religion og psykiatri:

- Det religiøse sprog har større betydning for dem, vi prøver at hjælpe i psykiatrien, end det har for resten af befolkningen. Det skyldes blandt andet, at mentalt syge mennesker generelt bliver mere religiøse i løbet af sygdommen. Samtidig hører sundhedspersonalet til gengæld til blandt de mindst religiøse mennesker i samfundet. Så det er klart, at det er en udfordring at bygge bro her. For det er ekstremt vigtigt, at man arbejder med patienternes religiøsitet på en følsom og kompetent måde, siger Hans Stifoss-Hanssen.

Læs videre i Liv & Sjæl i Kristeligt Dagblad 29. juni.