Drik rødvin og smid rollatoren

Ofte bliver artikeloverskrifter taget mere bogstaveligt end hvad godt er, da meget journalistik vægter slagkraft frem for sandfærdighed

"Ja tak, det er meget muligt, at antioxidanterne i rødvin styrker muskulaturen, men samtidig indtager man opløsningsmidlet alkohol, der har en uendelig lang række sundhedsskadende effekter", mener Morten Skovsted om spisesedlers ofte markante udmeldinger.
"Ja tak, det er meget muligt, at antioxidanterne i rødvin styrker muskulaturen, men samtidig indtager man opløsningsmidlet alkohol, der har en uendelig lang række sundhedsskadende effekter", mener Morten Skovsted om spisesedlers ofte markante udmeldinger. Foto: .

Sådan lød en overskrift i Ekstra Bladet for nylig. Og som du lige selv har konstateret, så virker overskriften. Man må læse, hvad det mon kan betyde. Ekstra Bladet og de fleste andre aviser er udmærket klar over, hvilke kække løfter eller sensationer der skal lægges an til i en overskrift for at få folk til at læse videre. Og det kan nok være sjovt og underholdende, men det er også en skam, for de fleste af os har, bevidst eller ubevidst, den forestilling, at overskriften i en avis faktisk er sandfærdig, mens det i virkeligheden ofte er en sandhed med meget store modifikationer.

LÆS OGSÅ: Manipulationens fare

Tag nu den ovenstående: Den dækker over en amerikansk undersøgelse, der via forsøg med mus påviser, at antioxidanten reviratol, der blandt andet findes i rødvin, har en effektfuld virkning på muskulaturen. Forskeren bag undersøgelsen konkluderer, at stoffet derfor muligvis kunne reducere nogle af de motoriske mangler, der naturligt rammer os med alderen. Og Ekstra Bladet vælger derfor med friskhed at skrive: Godt nyt til ældre medborgere: Kør noget rødvin indenbords og bliv bedre gående.

Ja tak, det er meget muligt, at man med rødvin får stimuleret sine muskler af et af de aktive stoffer i vinen, men samtidig indtager man opløsningsmidlet alkohol, der har en uendelig lang række sundhedsskadende effekter.

Nu er der jo tale om en formiddagsavis, og man kan derfor håbe, at læserne er vant til at tage overskrifterne med et gran salt. Ikke desto mindre er der reelt tale om useriøs journalistik, hvor en journalist vægter slagkraft og chokeffekt frem for pligten til nøgternt og sandfærdigt at formidle nyheder og som her: forskning.

Nu skal det retfærdigvis siges, at det ikke kun er formiddagsbladene, der fristes til at formidle komplekse sammenhænge i slagord. For et par uger siden så jeg en anden fængende overskrift: En halv times motion er bedre end en hel. Samme dag mødte jeg flere personer, der henviste til nyheden med stor tiltro til, at det rent faktisk var sandt.

Der er meget godt ved at træne kort og intenst, men konklusionen kan kun siges at være rigtig for den specifikt undersøgte gruppe, der bestod af utrænede, let overvægtige mænd i 30erne og 40erne. Men hvad så med alle andre? Og hvad med det faktum, at muskler er markant tungere end fedt, og at det er almen kendt, at man med træning ofte tager på i vægt, men taber sig om livet?

Jo, der er mange udgaver af sandheden, ikke mindst når den er kompleks og alligevel skal formidles i overskrifter og spændende stikord. Enhver af os må så sørge for at læse både overskriften, artiklen og det, der står mellem linjerne eller slet ikke kommer med. En gylden læseregel kan der dog være, når man sidder med dagens avis: Der findes ikke hurtige genveje. Så enhver bliver nok fortsat nødt til at overveje fordele og ulemper ved rødvin og livets andre fristelser. Garanti for en rollatorfri alderdom kan der i hvert fald ikke gives.