Eksperterne vejleder: Sådan får skilsmissefamilier en rolig jul

40 procent af danske ægtepar går hvert år fra hinanden, hvilket ofte medfører familieomlægninger. Specielt planlægningen af julen kan fylde meget i skilsmissefamilierne, da der er mange parter at tage hensyn til. Speciallæge Jørgen Lund fra Stressklinikken giver fem gode råd til at få en stressfri jul i skilsmissefamiliens skød

Én af vejene til at få planlagt en rolig jul i en skilsmissefamilie er ved, at forældrene er ærlige overfor børnene, så de ikke skaber deres egen forståelse af problemerne forbundet med juleplanlægningen, mener speciallæge Jørgen Lund fra Stressklinikken.
Én af vejene til at få planlagt en rolig jul i en skilsmissefamilie er ved, at forældrene er ærlige overfor børnene, så de ikke skaber deres egen forståelse af problemerne forbundet med juleplanlægningen, mener speciallæge Jørgen Lund fra Stressklinikken. Foto: Martin Rasmussen Denmark.

Vil du helst holde jul hos mor eller far? Det er et dilemma som mange danske børn vokser op med, da skilsmissefamilier i dag dækker 40 procent af de danske hustande. Men hvordan planlægger man sig bedst ud af juletiden som skilsmissefamilie? Ifølge speciallæge Jørgen Lund er det et vigtigt emne at få afklaret, så julen ikke bliver en trist affære for hverken børn eller forældre. Jørgen Lund giver her fem råd til en mindre problemfyldt jul. Rådene drejer sig alle om at planlægge på forhånd.

LÆS OGSÅ:
Skilsmissebørn får julestress

Bid uenigheden i jer. Et godt udgangspunkt for at give barnet/børnene en glædelig jul er at erkende, at julen er børnenes fest, og dermed sætte dem i første række. Hvis børnene er små, kan det være en mulighed, at forældrene ofrer sig for børnene og holder julen samlet med både far, mor og børn. Hermed må forældrene tilsidesætte eventuelle uoverensstemmelser og give barnet/børnene trygge rammer. Det er dog forskelligt fra familie til familie, hvad der passer ind i deres planlægning, det vigtigste er at have det på plads inden kalenderen viser den 24. december.


Hold fælles børnejul om eftermiddagen. Et alternativ til at holde selve juleaften i en skilsmissefamilies skød er at holde en fælles eftermiddagsjul den 24. december med børnene. I den anledning får børnene en følelse af en samlet og tryg jul, og begge forældre får mulighed for at fejre jul med barnet/børnene. Dermed har børnene fået den fælles oplevelse, de har noget at lege med og om aftenen kan familien gå hver til sit til deres eventuelle nye partnere og fortsætte juleaften hver for sig i de respektive hjem.

LÆS OGSÅ: Ti gode råd mod stress

Turnus-julen. Der findes også mulige løsninger, der bevæger sig væk fra den traditionelle juleaften, hvor hele familien er samlet. Der er en stigende tendens til, at skilsmissefamilier laver turnus-ordninger, hvor de hver især har delebarnet/børnene hver anden jul. Det er almindeligvis en ordning, der er tilfredsstillende for barnet men ikke altid for den forælder, der må undvære barnet. Desuden vil det ofte medføre, at børn fra de forskellige familiegrene aldrig er sammen på grund af de faste deleordninger. Også her må der være plads til forhandling i særlige tilfælde.

LÆS OGSÅ: Danskernes accept af skilsmisse vokser

Hold kun én juleaften. Idéen om at gøre alle glade ved at holde én juleaften med far og én med mor gør ofte mere skade end gavn. Flere juleaftner kan gøre barnet forvirret. Det devaluerer julen at fejre julen to eller tre dage i træk specielt, hvis julen afholdes efter ens traditioner. Mange forældre vil gerne opdrage deres barn til, at julen er en speciel højtid. Derfor bør deres adfærd også afspejle det ønske. Med andre ord, hvis man forbinder noget værdimæssigt med julen som højtid, bør den fejres den 24. december og ikke andre dage.

LÆS OGSÅ: Ældre danskere bliver skilt som aldrig før

Vær ærlig overfor barnet. En hel central ting i planlægningen af en skilsmissejul er at være ærlige over for barnet/børnene. Børn opfanger flere signaler og ordvekslinger end forældrene tror. Derfor er det vigtigt at orientere børnene om planlægningen og fortælle dem, hvilke problemer der er forbundet med julen. Hvis forældrene ikke giver børnene en ordentlig forklaring, vil de formentlig selv konstruere en slags forklaring, som så er sandhed for dem. Den sandhed kan forældrene ikke styre og irettesætte, da barnet ofte holder tankerne for sig selv. Kodeordet er først og fremmest i åben dialog at finde ud af, hvad julen betyder for familien, og hvad der passer alle parter bedst både børn og voksne.

Jørgen Lund er speciallæge og rådgiver på Stressklinikken.

Andre artikler i serien:
Sundhedsekspertens fem gode råd til en aktiv jul
Seks gode råd til en jul uden lommesmerter