Det er fantastisk at kombinere arbejde og venskab

I mange år har Lars Larsen ikke haft tid til at dyrke venskaber ved siden af arbejdet. Derfor er et af hans vigtigste venskaber med en ansat

Det er fantastisk at kombinere arbejde og venskab
Foto: Thomas C. K. Priskorn/PR/Jysk.

"Go'daw, jeg hedder Lars Larsen. Jeg har et godt tilbud."

Sådan kender de fleste danskere en af Danmarks rigeste erhvervsmænd, Lars Larsen, grundlægger af den verdensomspændende kæde Jysk.

Og det er i store træk også sådan, vennerne kender Lars Larsen. Som en dygtig købmand. I mange år har han ikke haft tid til andet end at drive sin virksomhed, og derfor har han også fundet et af sine vigtigste venskaber inden for murene:

"Nogle virksomhedsledere siger, at man må holde arbejde for sig og venskab for sig. Der har jeg det sådan lidt anderledes. Jeg har altid gerne villet have et tæt forhold til mine medarbejdere. Og også til mine leverandører. Derfor har jeg også en af mine medarbejdere som en af mine bedste venner. Meget af vores venskab har vi sammen med vores arbejde. Det er en fantastisk kombination. Ellers ville der heller ikke være tid til at være sammen hver fjortens dag, hvis vi kun kunne ses i fritiden. Den kan godt sommetider være lidt sparsom," fortæller Lars Larsen.

Vennen er Aage Nielsen, der blev ansat for snart tre årtier siden. I dag styrer han aktiviteterne i Tyskland, Østrig, Frankrig, Italien og Spanien.

"Jeg har 100 procent tillid til ham på alle områder. Det er jo en dejlig tryghed, at ens ven kan drive store milliardforretninger for mig. Samtidig er han en god købmand. Det skader jo ikke," siger Lars Larsen.

Mand og mand imellem

Lars Larsen åbnede det første sengetøjslager i 1979, og i dag er Jysk vokset til 1.500 butikker rundt omkring i verden. Til spørgsmålet om venskabet med Aage Nielsen aldrig nogensinde handler om andet end arbejde, er svaret 'næh'.

Den jyske købmand ejer en golfklub i Himmerland, og de to venner nyder ofte at spille golf sammen. Men selv i grønne omgivelser taler de to venner om virksomheden, og på deres mange forretningsrejser rundt i verden bor de altid på samme hotelværelse.

"Så kan vi også diskutere arbejdet, når vi er kommet i seng, og når vi vågner om morgenen," siger Lars Larsen.

Både hans egen og Aage Nielsens kone har været eller er ansat i Jysk, og 'konerne må også kunne lide Jysk-snakken, for det er begrænset, hvor meget de afbryder dialogen', siger dyne-kongen. For ham er det vigtigt at få bekræftet nogle ting uden for de indre, familiære rammer.

"Jeg tror ikke på den med, at mand og kone kan klare alle ting alene. Der er forskel, mener jeg, på ægteskab og venskab. De kan langt hen ad vejen det samme, men der er altså ting, der er bedre at få klarhed over mand og mand imellem," siger han.

Ingen genveje

At virksomhedslederen er bedste venner med en af de ansatte skaber ifølge Lars Larsen selv ikke mistanke om særbehandling i hverdagen. Venskabet kan ikke bruges til at skyde genvej, når der skal træffes svære beslutninger, eller uenigheder skal løses.

"Aage og jeg har da ofte nogle kraftige dialoger og diskussioner. Men det skal et venskab også kunne holde til. Det giver også nogle løsningsmuligheder. Vi skal nå til enighed, for det kan jo ikke være rigtigt, at noget så ubetydeligt som arbejde skal ødelægge et meget betydningsfuldt venskab," siger Lars Larsen, der underviser de ansatte i de tre K'er, som udover købmandsskab og korpsånd er 'kollegaer' - hvis butikslederen har bedre tid til at feje end eleven, så gør lederen det.

Lars Larsen sætter stor pris på, at vennen går så meget op i virksomheden Jysk, at han nogle gange glemmer, hvem der ejer den. En enkelt gang har Lars Larsen været nødt til at banke i bordet og sige: "Det er altså min virksomhed."

Heller ikke i venskabet er der uligheder mellem de to købmænd:

"Det er vel som i alle andre venskaber, hvor vi snakker om tingene og finder ud af det i fællesskab. Jeg tror ikke, vi har et chef-underchef-forhold. Vi værdsætter hinanden lige højt," siger Lars Larsen.

Da venskabet bundfældede sig

Da Jysk i 1984 indtog det tyske marked, blev Aage Nielsen sat i front for ekspansionen. De to venner sad sammen i Lars Larsens kælder og arbejdede, men efter et par middelmådige opstartsår i Tyskland kom deres venskab på en prøve. Lars Larsen sagde til Aage Nielsen, at han var nødt til at flytte til Tyskland - selvom vennen ikke engang kunne tale tysk.

"Når man er ved næsten at ville lukke ens vens arbejdsplads i Tyskland, så vil der opstå nogle gnidninger. Men når der er kriser, kryber man også lidt tættere sammen. Det er omkring dette tidspunkt, venskabet måske for alvor begyndte at bundfælde sig," siger Lars Larsen i dag.

For venskabet overlevede, og fra at have én butik i Tyskland bestyrer Aage Nielsen nu omkring 750 butikker i fem europæiske lande.

For dem begge er der en ekstra lille sidegevinst ved at have blandet arbejde og venskab: Deres fødselsdagsfester bliver altid slået sammen.

"Vi har fødselsdag med en uges mellemrum, så det har vi altid slået sammen. Også af praktiske grunde. Vi har mange fælles venner, og vi har mange fælles leverandører, som også er vores venner, så i stedet for at holde to fester med en uges mellemrum, så er man jo også en jyde med den sunde fornuft, at man ikke har to fester med en uges mellemrum," siger Lars Larsen.

For Lars Larsen er venskabet med Aage dog ikke kun praktisk. Det skaber stor glæde i forbindelse med arbejdet:

"Jeg synes, det er fantastisk, at man kan kombinere arbejde og venskab. Jeg håber da, at man på de fleste arbejdspladser i Danmark er venner med nogle af sine kolleger," siger han.

Lars Larsen til venstre med vennen Aage Nielsen yderst til højre ved det tyske hovedkvarter. -
Lars Larsen til venstre med vennen Aage Nielsen yderst til højre ved det tyske hovedkvarter. - Foto: Jysk