Film er vor tids prædiken

Det er ikke kirken, der bestemmer, hvad vi skal tro. Biografen er blevet stedet, hvor vi møder det religiøse

-- Foto: Scanpix.
-- Foto: Scanpix.

Medierne har overtaget kirkens rolle. I dag er det ikke på kirkebænken, men i

biografsædet, man lærer om åndelige

emner. Så når "Da Vinci Mysteriet", der har premiere i dag, i den kommende tid sandsynligvis trækker millioner af mennesker ind i biograferne, vil mange få både tillempet kirkehistorie og kirkekritik ind sammen med en medrivende historie.

– Medierne har vundet slaget om at formidle religion. Godt nok siger kirken, at den sidder på sandheden i form af etablerede helligskrifter, men almindelige mennesker bruger mange andre fortællinger for at danne deres religion, siger Stig Hjarvard, professor i filmvidenskab ved Københavns Universitet.

Han nævner film som "Ringenes Herre", Harry Potter og X-files, der bruger elementer fra religioner og tro. Dertil

føjer sig nu "Da Vinci Mysteriet", som

direkte kritiserer den katolske kirke og lancerer en alternativ udlægning af kristendommens historie.

– Forfatteren til "Da Vinci Mysteriet", Dan Brown, går til frontalangreb på kirken, og det har fået Vatikanet til at vågne op, men der er ikke noget at gøre, siger Stig Hjarvard.

Så galt ser det ikke ud i Bo Torp Pedersens øjne. Han er magister i filmvidenskab og formand for foreningen Kirke og Film, der forsøger at slå bro mellem de to.

– Biografen er vor tids kirke. Der møder man tro og livssyn, siger Bo Torp Pedersen og erkender, at kirken har svært ved at konkurrere med Hollywoods mange dollar og massive gennemslagskraft.

– Slaget er ikke tabt endnu, men kirken skal forstå, at den skal på banen og kommunikere, sådan som man gør i den moderne verden. For eksempel ved at bruge internettet målrettet, siger han.

Stig Hjarvard mener, "Da Vinci Mysteriet" stiller kirken over for et afgørende valg.

– Den kan vælge at åbne sig mod omverdenen eller lukke i. På den ene side er kirken presset. Den kan se, at medier og film sætter den dagsorden, kirken traditionelt sad på. Men på den anden side er mange i kirken ikke dummere, end at de udnytter situationen til groft sagt at sælge deres eget budskab. De åbner sig.

Biskop over Roskilde Stift, Jan Lindhardt, er en af dem, der satser på, at kirken kan bruge "Da Vinci Mysteriet", trods filmens kritik af traditionel kristendom.

– Dårlig omtale er god omtale. Derfor er filmen og bogen en kæmpe chance for kirken. Gevinsten kommer ikke nu, men lidt senere. Sådan er medierne nemlig også. Skurk i dag, men helt i morgen – eller omvendt, siger biskoppen.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Liv&Sjæl, Kultur, Leder og Debat