Flere skoler vil i kirke til jul

Stadig flere skoler markerer juletiden med skolegudstjeneste i den lokale kirke. Blufærdigheden og angsten for indoktrinering er væk, vurderer ekspert

Stadig flere skoler markerer juletiden med skolegudstjeneste i den lokale kirke. Blufærdigheden og angsten for indoktrinering er væk, vurderer ekspert
Stadig flere skoler markerer juletiden med skolegudstjeneste i den lokale kirke. Blufærdigheden og angsten for indoktrinering er væk, vurderer ekspert. Foto: stock.xchng.

Meldingen er stort set den samme over det meste af landet: Flere skoler bruger julen som en anledning til at gå i kirke. Inger Brinkmann Poulsen er leder af skoletjenesten i Hjørring, hvor stadig flere skoler denne december lader vejen gå forbi kirken.

Det er blevet legalt at vedkende sig kristendommen. Skoler, som tidligere er gået væk fra traditionen, kontakter kirken og aftaler gudstjenester for deres skole, siger hun.

At der er sket en holdningsændring, er også tydeligt for Knud Erik Andersen, som er leder af skole-kirkearbejdet i Sydthy, Morsø og Thisted.

For år tilbage var der en del lærere, som trak vejret tre gange, inden de gik ind i en kirke. Men i dag bliver kirken set som en repræsentant for dansk kultur, og en julegudstjeneste for skolen er en anledning til at give eleverne indblik i et stykke dansk kultur, siger han.

Leder af skole-kirkesamarbejdet i Gentofte provsti, Bjørg Kokfeldt, ser skolernes opbakning til julegudstjenesterne som et udtryk for en generelt øget interesse for religion.

Skolerne er ikke så bange for kirken, som de var engang, og vil gerne give eleverne de oplevelser med, som knytter sig til at gå i kirke, siger hun.

Det er sværere at få et overblik over situationen i hovedstadsområdet. Men generelt er meldingen, at skolerne kommer til jul, også selvom en del af eleverne ikke er medlemmer af folkekirken. Finn Vejlgaard er provst i Vanløse og Valby provsti. 70 procent af befolkningen i provstiet er medlemmer af folkekirken. Op mod 90 procent af skolerne har skolegudstjeneste på programmet.

Julen står meget stærk også hos dem, som har en anden tro. Desuden har Folkekirkens Skoletjeneste været med til at forbedre forholdet mellem skole og kirke, så skolerne er trygge ved at komme i kirken, siger Finn Vejlgaard.

Udviklingen overrasker ikke lektor Leise Christensen, der er lektor i religionspædagogik ved Folkekirkens Pædagogiske Institut i Løgumkloster.

Skolen er på mange måder et spejl af samfundet. I disse år ser vi en øget interesse for religion og kristendom, og det får mange steder skolerne til at besinde sig på, hvilken rolle kristendommen har i Danmark, siger Leise Christensen.

Suzette Munksgaard er efterskolelærer og tilknyttet Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik og har blandt andet forsket i forholdet mellem børn og kirke.

Blufærdigheden og angsten for indoktrinering er væk. Kirken er blevet en stemme på lige med alle andre. Set fra skolens synspunkt er invitationen fra kirken nærmest en lettelse, for så er man fra skolens side fri for selv at skulle skabe en tradition, men kan træde ind i en ramme, siger hun.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk