Foreningslivets fortaler

DAGBOG: Værdikampen bør foregå i foreningerne og ikke i medierne, mener Dansk Ungdoms Fællesråds nye generalsekretær, Stig Fog. Her er hans dagbog fra i mandags

KLOKKEN 6.30

Står jeg op. Det er noget tidligere, end jeg plejer, men jeg skal mødes med formanden og en af afdelingslederne inde på Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), hvor vi skal koordinere fem jobinterview, vi skal holde i løbet af dagen.

Normalt står min kone Dorte tidligere op end mig. Hun er folkeskolelærer, og vi mødtes i FDF, hvor vi begge stadig er aktive. Jeg kan bedst lide at sidde i fred og ro om morgenen og spise morgenmad, mens jeg læser dagens aviser.

De sidste mange år har mediernes dagsorden også været min dagsorden. Og i dag er ingen undtagelse. På forsiden af Politiken bliver DUF beskyldt for at holde hånden over de to ungdomsorganisationer, der skal betale tipsmidler tilbage.

Det er rigtigt nok, at vi har besluttet, at foreningerne ikke skal betale hele beløbet tilbage, men der ikke faktuelt hold i historien. Vores helhedsvurdering er, at organisationerne har handlet i god tro, og at det er revisorerne, der har sjusket.

Jeg spiser min havregryn og skifter til cykeltøj. Hver dag cykler jeg de 12 kilometer, der er til arbejde. Som udgangspunkt vil jeg forsøge at cykle hver dag, også om vinteren. Jeg dyrker generelt meget motion, og cykelturen gør, at jeg kan klare en meget lang dag som i dag.

KLOKKEN 8.00

Kommer jeg ind på arbejde. Jeg tjekker endnu engang Politikens historie om DUF. Det undrer mig meget, at den fylder lige så meget, som historien om at der svindles i EU for milliarder.

Det er tankevækkende.

Den første kandidat til jobbet som vikarierende europakonsulent kommer klokken ni. Jobbet består blandt andet i at lave DUF's nye kampagne om, at flere unge bør stemme til næste års europaparlamentsvalg. Der er 119 ansøgere til stillingen, og det er virkelig været svært at finde de fem, vi gerne vil se til samtalen.

Jeg synes, det er foruroligende, at mange af ansøgerne står uden jobs. Det får mig til at tænke lidt over, hvor heldig jeg selv var, da jeg for et par måneder siden kom igennem nåleøjet.

Den resterende del af formiddagen går dels med jobsamtaler, dels med at følge med i mediestrømmen.

KLOKKEN 12.00

Holder vi fælles frokost. Det gør vi altid på DUF, når vores kontormedarbejdere har fri. Vi skiftes til at lave maden, det giver et godt sammenhold på arbejdspladsen. Vi får hotdogs, men der var ikke mange tilbage, da jeg er færdig med jobsamtalerne.

Efter de røde pølser går jeg tilbage til arbejdet og de to sidste jobsamtaler. Vi ansætter af princip ikke nogen over 35 år, så jeg er faktisk en af de ældste i DUF lige nu. Der er ikke noget i vejen med ældre medarbejdere, men vi er en ungdomsorganisation, og derfor er det vigtigt, at vi fastholder det ungdommelige væsen.

Da de sidste to jobsamtaler er overstået, mødes vi nogle stykker for at forberede styrelsesmødet, som skal holdes senere på eftermiddagen.

Vores styrelsesmøder er det samme som et bestyrelsesmøde. Vi har otte styrelsesmøder om året, hvor 17 folkevalgte fra foreningerne mødes og diskuterer nye tiltag.

Der har været en del kritik af DUF i medierne. Vi er blevet beskyldt for at favorisere de foreninger, som er repræsenteret i styrelsen, når vi fordeler tipsmidler.

Det er en fuldstændig forfejlet kritik. Der gælder strenge habilitetsregler, som sikrer, at ingen sidder med ved bordet, når deres egen organisations sag bliver behandlet.

Og alle behandles efter reglerne, uanset om de sidder i styrelsen eller ej, og uanset om foreningen i det hele taget er medlem af DUF eller ej.

Hele tipsadministrationen er i øvrigt underlagt lov om offentlighed i forvaltningen, og vi fik meget ros, da der var kontrolbesøg fra Rigsrevisionen. Efter mødet træffer vi den endelige beslutning om, hvem der skal ansættes som europakonsulent.

KLOKKEN 16.30

Har vi styrelsesmøde. Dagsordenen indeholder mange af de løbende sager, vi beskæftiger os med i øjeblikket. For eksempel kulturminister Brian Mikkelsens forslag om, at alle pædagoger og medarbejdere i ungdomsforeninger skal fremvise en ren straffeattest, inden de kan få lov til at arbejde med børn.

Nogle foreninger mener, at det er et udmærket forslag, mens flertallet i DUF er imod at gøre det obligatorisk. Så vi har faktisk en udmærket debat.

Vi beslutter at fastholde den mening, vi hidtil har haft, og opfordrer endnu engang foreningerne til, at de bør have en samværspolitik.

Vi diskuterer også Anders Foghs og Brian Mikkelsens opfordring til værdikamp. Jeg undrer mig meget over, hvorfor de ikke inddrager foreningslivet i værdikampen, for det er jo netop der, værdier brydes og værdier mødes. Men der er en tendens til, at kampen kun bliver kæmpet i medierne af mennesker, som enten ikke kan lide hinanden eller har forskellige synspunkter. Værdikampen bør i stedet finde sted ude i foreningslivet, hvor den folkelige virkelighed er. Der hvor mennesker mødes.

KLOKKEN 18.45

Spiser vi aftensmad. Oksesteg med flødekartofler, som vi får leveret udefra. Mit blodsukker er i bund, så maden giver ny energi.

Efter middagen fortsætter vi styrelsesmødet, hvor vi blandt andet forbereder os på delegeretmøde, som skal holdes i december. Vi taler om, hvilke debatter der skal tages op på mødet, hvor der også skal vælges en ny formand og næstformand.

KLOKKEN 22.00

Slutter mødet, og jeg tjekker en sidste gang min mail. Så skifter jeg til mit cykeltøj og følges med et par fra DUF igennem byen, hvor vi diskuterer, hvad der er sket i løbet af dagen.

Efter en halv time kommer jeg hjem og går op til min kone for at sige godnat. Hun er gået tidligt i seng. Jeg sætter mig i sofaen og damper lidt af fra cykelturen, mens jeg tjekker tekst-tv. Der er heldigvis ikke noget nyt om os i medierne. Ti minutter efter går jeg i seng.

bisgaard@kristeligt-dagblad.dk

Blå bog

Stig Fog, født 1967, er uddannet cand.scient.soc. fra Roskilde Universitetscenter. Siden1995 har han været ansat som indsamlings- og kampagneleder i Folkekirkens Nødhjælp. Den 22. august tiltrådte han stillingen som generalsekretær i DUF, som han har været tilknyttet som frivillig siden 1991. Gennem hele livet har han været aktiv i ungdomsforeningen FDF, hvor han også mødte sin kone Dorte. I sin fritid dyrker han løb, langrend og rulleski.

Fakta

Dansk Ungdoms Fællesråd - DUF - er en privat interesseorganisation for omkring 70 børne- og ungdomsorganisationer. Medlemmerne kendetegnes ved at være ikke-idrætslige og beskæftige sig med samfundsrelateret eller idé-bestemt arbejde. Derudover administerer DUF hvert år de tipsmidler, der er afsat til børne- og ungdomsarbejde (sidste år i alt 116,5 millioner kroner).