Hjerneskadede Halima fik nyt liv med gps og handifon

I 20 år var Ana Halima Petersen afhængig af andre, når hun skulle uden for sin dør. Alene for hun vild og kunne ikke finde hjem. Nu har hun fået en handicapvenlig gps og kan selv handle og tage i biografen

 Ana Halima Petersen har fået en GPS, som er specielt fremstillet til handicappede, og den har givet hende et meget bedre liv.
Ana Halima Petersen har fået en GPS, som er specielt fremstillet til handicappede, og den har givet hende et meget bedre liv. Foto: Claus Fisker.

Ana Halima Petersen kommer ud fra sit soveværelse. Hun halter, og den højre arm hænger slapt ned langs siden. I sin venstre hånd har hun et avisudklip med et uhyggeligt billede. En stor lastbil holder på tværs af en landevej under den ligger en lille bil mast til ukendelighed. Det var den bil, Ana Halima Petersen sad i en decemberdag i 1990, hvor en spirituspåvirket lastbilchauffør med al for meget fart på slingrede over i den forkerte vejbane og ændrede den i dag 61-årige kvindes liv for altid.

Det var den lastbil, der kørte mig ned med øhm øhm, Ana Halima Petersen leder efter et ord.

LÆS OGSÅ: Hjerneskadede går glip af hjælpemidler

Som følge af den hjerneskade, hun pådrog sig af ulykken, har hun fået talebesvær.

Med 92 kilometer i timen, hvor den kun måtte køre 50, siger hun efter at have gransket hukommelsen efter tallet 92.

Jeg fik kraniebrud og en blodprop i hjernen og mistede en nyre, og på det ene øje er jeg blind. Og så sad jeg i kørestol i ni måneder efter ulykken, fortæller Ana Halima Petersen nøgternt og glemmer at fortælle, at hun også blev delvist lammet i sin højre side.

I sofaen i Ana Halima Petersens lille rækkehus i udkanten af Odense sidder også Maria Louise Rasmussen. Hun er ergoterapeut på genoptræningscenteret Bjerregårdshaven for senhjerneskadede i Odense og har været kontaktperson for den hjerneskadede kvinde under et næsten et år langt rehabiliteringsforløb.

Hun fortæller, at Ana Halima Petersen som følge af sin hjerneskade også har mistet evnen til at læse og skrive, har nedsat hukommelse, talebesvær og hurtigt mister overblikket.

Så snart du kommer uden for en dør, farer du vild, siger hun med smil i stemmen og kigger over på Ana Halima Petersen, der flækker i et grin.

Ja, jeg kan simpelthen ikke finde rundt og glemmer, hvordan jeg kommer hjem, og så kan jeg ikke huske fra næse til mund, siger hun.

Flere gange har den hjerneskadede kvinde, når hun en sjælden gang vovede sig ud, måttet ringe til sin datter og fortælle, at hun var faret vild og ikke anede, hvor hun befandt sig, hvorefter datteren måtte ud at lede efter sin mor.

Men sådan er det ikke mere. I dag cykler Ana Halima Petersen rundt på sin trehjulede specialtilrettede cykel med motor. Kører selv på besøg hos sin datter, klarer selv besøget hos sin fysioterapeut og handler selv, ligesom hun i en overgang passede et frivilligt arbejde på en nærliggende rideskole. Alt sammen muligt på grund af et såkaldt kognitivt hjælpemiddel en gps med specielle indstillingsmuligheder, som gør, at det er let for den handicappede kvinde at komme rundt.

Den har forandret hele mit liv. Det er simpelthen så fantastisk. Tænk sig, nu kan jeg handle helt selv. Førhen var min nabo eller datter nødt til at gøre det for mig, siger Ana Halima Petersen.

På gpsen, der er meget simpelt opbygget, har den odenseanske kvinde fået kodet alle de ruter ind, som hun oftest bruger. Via nogle symboler kan hun se, hvor hun skal trykke, hvis hun eksempelvis skal til frisøren. Ligeledes kan gpsen kodes, så den først viser hende vej op til bussen, der kører ind til Odense bymidte, følger hendes vej i bussen og så leder hende hen til den café, hvor hun mødes med sine venner. På hele turen taler gpsen til hende, så hun ikke skal kigge på et kort, hun alligevel ikke kan overskue.

Gpsen har givet Halima et socialt liv, hvor hun kan bevare de venskaber, hun har knyttet på Bjerggårdshaven, og hun er blevet meget mere uafhængig af andre. Tidligere måtte hun enten blive hjemme eller vente på, at nogen havde tid til at køre hende, siger Maria Louise Rasmussen.

Sammen med min nye cykel betyder den her gps så meget, at jeg slet ikke kan sige det. Jeg er så glad. Snart holder min datter fødselsdag, og så putter jeg bare lige min lille hund op i cykelkurven og kører selv derind, siger Ana Halima tydeligvis lykkelig over den genvundne selvstændighed.

Ud over gpsen har hun også fået en såkaldt handifon (en smartphone med specielle funktioner for handicappede), der kan hjælpe hende med at holde styr på hverdagen. Har Ana Halima Petersen en aftale med sin hjemmevejleder klokken ni mandag, dukker der et billede op af hende på kalenderen, så hun kan huske, at hun kommer. Det samme er tilfældet med alle hendes telefonnumre, der har fået påhæftet et foto.

Men det har krævet tid at lære at bruge de to såkaldte kognitive redskaber. Fordi Ana Halima har hukommelsesbesvær og kan have svært ved at koncentrere sig, er der brugt utallige timer på at øve de nyttige funktioner.

Vi har brugt rigtig mange timer på at træne de her ting og på overhovedet at finde ud af, hvordan vi kunne give Halima et bedre liv. Hun blev visiteret til et ni måneder langt rehabiliteringsforløb hos os, som vi endda måtte forlænge nogle måneder. Det kræver et rigtig godt kendskab til borgeren at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe hende bedst, for Halima kom jo ikke bare til os med et ønske om at få en gps. Det er noget, vi fandt ud af i forløbet, fortæller Maria Louise Rasmussen og understreger, at mange hjerneskadede ville kunne få højnet deres livskvalitet væsentligt, hvis de fik samme mulighed som Ana Halima Petersen.

Tænk på, at Halima har levet 20 år med en hjerneskade, og alligevel kan vi efter så mange år gå ind og hjælpe hende.

Ana Halima Petersen smiler. Hun er glad, for hun er på vej på weekend på Sjælland.

Men hvordan kommer du derover?

Jamen, jeg har jo min gps, som viser mig vej, og så henter min kusine mig på banegården derovre, griner hun.

Roskildefestival 2010. Publikum danser til Jack Johnson på Orange Scene søndag 4 juli 2010. (Foto: Torben Christensen/SCANPIX DANMARK 2010)
Roskildefestival 2010. Publikum danser til Jack Johnson på Orange Scene søndag 4 juli 2010. (Foto: Torben Christensen/SCANPIX DANMARK 2010) Foto: Claus Fisker.