Jeg synes, man har pligt til at hjælpe

Direktør Peter Knudsen vil gerne bruge noget af sit overskud på at hjælpe. En uventet kontakt til et missionsselskab har resulteret i opførelsen af et børnehjem, mens en skole og et sundhedscenter er på vej

”Jeg har et mål med mit liv og mit firma: Jeg vil have det sjovt og tjene nogle penge, men vi skal også opføre os ordentligt. Om vi tjener 2 eller 10 millioner kroner, gør ikke så meget. Min kone og jeg stiller ikke de store krav og kan bestemt leve for mindre,” siger Peter Knudsen. –
”Jeg har et mål med mit liv og mit firma: Jeg vil have det sjovt og tjene nogle penge, men vi skal også opføre os ordentligt. Om vi tjener 2 eller 10 millioner kroner, gør ikke så meget. Min kone og jeg stiller ikke de store krav og kan bestemt leve for mindre,” siger Peter Knudsen. –. Foto: Leif Tuxen.

En nat for seks år siden vågnede direktør Peter Knudsen og vidste, at hans liv skulle være anderledes. Han havde sovet elendigt, kroppen føltes våd af sved, og tanker om arbejdslivet kredsede i hans hoved. Entreprenørfirmaet Ringsted Bygningsentreprise, som han havde stiftet i 1994, var nærmest vokset ham over hovedet, så han ville forenkle sit arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Nu kan danskerne skræddersy deres godgørende bidrag

Der står stadig direktør på visitkortet, men halvdelen af entreprenørvirksomheden er solgt fra, og han har bygget en virksomhed op omkring altaner. Det, der skulle have været en lille virksomhed, er i dag et firma med omkring 80 ansatte og en omsætning på den anden side af 100 millioner kroner. Men da Peter Knudsen, som er uddannet murer, etablerede sit nye firma, altan.dk, var det hans mål at arbejde anderledes som leder, og samtidig havde han en vision om at hjælpe andre gennem social ansvarlighed i firmaet og ved at dele ud af overskuddet.

Når man har mulighed for at hjælpe, synes jeg også, at man har en pligt til at gøre det, siger han.

Et par år efter, at altan.dk var etablereret, blev virksomheden kontaktet af Danmarks Radio, som havde hørt om Peter Knudsens idealer om social ansvarlighed. Det kom der en tv-udsendelse ud af, og efterfølgende fik Peter Knudsen en række henvendelser fra folk, som gerne ville nyde godt af hans eventuelle økonomiske hjælp.

En af dem, som kontaktede mig, var en ung kvinde, som skulle til Afrika og være volontør for noget, hun kaldte BDM. Hun fortalte om projektet, og jeg syntes, det lød meget spændende, og tænkte, at jeg måske kunne få et samarbejde med BDM, siger Peter Knudsen, som tidligere havde kontaktet andre udviklingsorganisationer for at høre, om de ville samarbejde med ham om større hjælpeprojekter.

BDM er en forkortelse for Brødremenighedens Danske Mission og er et mindre missionsselskab, som arbejder i Afrika og Albanien.

Da jeg ringede til BDMs hovedkontor i Christiansfeld, vidste jeg ikke, at det var en kristen organisation og en del af en stor menighed ude i verden. Jeg spurgte, om de kunne være interesseret i et samarbejde, og vi fik sat et møde op på en motorvejsrasteplads, hvor vi talte om, hvordan vi kunne være til hjælp, siger Peter Knudsen.

Og mens større nødhjælpsorganisationer ikke havde vist interesse for Peter Knudsen, arrangerede BDM et møde med missionær Knud Knudsen fra Tanzania, da han kom på besøg i Danmark. Egentlig ville Peter Knudsen give penge fra sit firma til opførelse af en skole i Tanzania, men missionæren havde en vision om et børnehjem i Sumbawanga ikke langt fra Tanganyikasøen. Han havde allerede samlet en gruppe gadebørn og lejet et hus til dem, men missionæren ville gerne give dem bedre forhold og sikre dem en uddannelse.

Alle mine fordomme om en missionær blev bekræftet, da jeg mødte Knud Knudsen, der har stort hår, langt, lyst skæg og en meget afslappet tøjstil. Men jeg fattede stor tillid til ham og syntes, hans planer var gode. Han er en iværksætter med en god portion sund fornuft, siger Peter Knudsen.

Sidste år kunne han og hustruen fejre sølvbryllup. De ønskede sig ikke gaver, men penge til en brønd, som nu er etableret ved børnehjemmet. I anledning af sølvbrylluppet holdt parret tre måneders orlov. En del af orloven tilbragte de i Tanzania, hvor de var med til den officielle indvielse af børnehjemmet, som også rummer en produktionsskole.

Jeg har været tæt på i hele processen takket være Knud Knudsen, som har holdt mig orienteret. Det har været noget helt andet end bare at donere beløbet. Hvis vi var i tvivl om, hvorvidt pengene hjalp, var vi det ikke, efter at vi havde besøgt Tanzania og været med til indvielsen. Det var en fantastisk oplevelse, siger Peter Knudsen.

Inden han og ægtefællen, Susanne Knudsen, forlod Tanzania, vidste de, at de ville lave et projekt mere med BDM.

Tanganyikasøen grænser op til Den Demokratiske Republik Congo, hvor de skal finansiere et sundhedscenter og en skole med plads til 300 elever. Peter Knudsens kone, Susanne Knudsen, er fysioterapeut og indehaver af Kroppens hus i Sorø. På grund af sin sundhedsfaglige baggrund vil hun gerne, at de støtter et sundhedsfremmende projekt, og hun overvejer at lave indsamlinger blandt kunderne i sundhedscenteret i Sorø til støtte for projektet.

Børnehjemmet kostede 300.000 kroner, og desuden har vi betalt 85.000 kroner hvert år til driften. I Tanzania bliver 100.000 danske kroner nærmest til to millioner kroner, så du kan nå utrolig langt for pengene, siger Peter Knudsen, som også har givet en traktor og nye tage, og sammen med sin bestyrelsesformand har han sørget for en ny båd med plads til 100 mennesker, som er en vigtig del af missionærens arbejde.

Jeg spørger af og til mig selv, hvorfor jeg så gerne vil hjælpe. Jeg ser det som en stor glæde og kan spørge, om det bare er noget, jeg gør for at tilfredsstille mig selv eller for at kunne prale af det. Men efter at jeg har været i Tanzania, kan jeg jo se, hvilken forskel man kan gøre. Når man hjælper folk i Danmark, er der langt mellem dem, som siger tak. Jeg ved godt, at man ikke kan forvente at få et tak, men derfor kan man alligevel godt blive lidt skuffet. I Tanzania var glæden over børnehjemmet og de andre gaver meget tydelig, siger Peter Knudsen.

I Den Demokratiske Republik Congo er opførelsen af skole og sundhedscenter endnu ikke påbegyndt, for der er uroligheder i det område, hvor projektet efter planen skal etableres.

Når byggeriet skrider frem, har jeg planer om at rejse til Congo med tre af vores håndværkere og give en hånd med byggeriet for en tid. Vi skal ikke gøre os kloge på byggeri i Congo, men jeg vil gerne prøve at være en del af arbejdet og give nogle af mine medarbejdere et indblik i, hvordan livet også kan leves. Og så håber jeg, at de vil se, hvor lidt hjælp det kræver for at gøre en forskel.

Brødremenighedens Danske Mission arbejder både med udvikling og udbredelse af det kristne budskab. Peter Knudsen beskriver sig selv som et typisk medlem af folkekirken, og det var ikke ønsket om mission, som fik ham til at gå ind i samarbejdet.

Jeg er kristen, men jeg er ikke kristen, på den måde som Knud Knudsen er. Havde jeg i sin tid vidst, at BDM var et missionsselskab, er jeg ikke sikker på, at jeg havde kontaktet det. Men jeg er blevet overrasket over, hvor stor en ildsjæl Knud Knudsen er, og hvor stor forskel han kan gøre med relativt få økonomiske midler.