Kirken skal ikke være kulturhus

ÅRETS MENIGHED: Karen Schousboe, 49 år, etnolog og medlem af Etisk Råd

- Hvilken menighed har du valgt at komme i?

- Jeg synes, man skal komme i den menighed, der er, hvor man nu bor. I mit tilfælde er det Søllerød Kirke, men jeg holder foredrag i mange sognegårde og besøger dermed mange menigheder, så Søllerød Kirke er langtfra den eneste menighed, jeg har indblik i.

Hvorfor har du valgt at komme der?

- Jeg synes, man skal bakke op om kirken, hvor man nu bor. Ligesom man handler lokalt, skal man understøtte den lokale menighed, fordi det er med til at understøtte nærsamfundet.

Hvad er en god menighed?

- Den gode menighed opfylder to kriterier. Menigheden skal være et engageret fællesskab, hvor præsten er igangsætter og ikke er allestedsnærværende. Når præsten insisterer på at være med i det hele, bliver der ikke sat nok i værk, og det bliver en meget lukket menighed, men når præsten sætter folk i gang, bliver det et sted med mange initiativer. På den anden side skal menigheden ikke være et kulturhus 2, men alle initiativer skal vedgå sig sin kirkelige forankring. Det er en dobbelthed, som er svær at udfolde.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk

tema

Fakta

Årets menighed 2002

Hvad er en god menighed? Det spørger Kristeligt Dagblad om i en række reportager, interviews og portrætter, hvor vi går på jagt efter »Årets menighed 2002«. Den 15. november kårer vores dommerpanel vinderen af konkurrencen. Det er stadig muligt at skrive til os og foreslå en menighed til konkurrencen. Send en kortfattet begrundelse til Kristeligt Dagblad, Rosengården 14, 1174 København K og mærk kuverten ´Årets menighed 2002´. Eller send en email til menighed@kristeligt-dagblad.dk