Mad i det fri giver livet fylde

Bålmad er en simpel form for både grill og udekøkken, og det er en speciel stemning at sidde i skæret fra bålet

Bålhygge.
Bålhygge. Foto: Lars Bahl Denmark.

Sommertid er sunde salater, frisk frugt og masser af vand. Is på havnen, hvidvin på altanen og grillmad i haverne. Mange af os drager ud i naturen på cykel, med telt, til stranden eller nogle for at sætte drager op, vind eller ej.

Mest muligt liv foregår udendørs som en skøn kontrast til hverdagen resten af året, hvor vi ofte må sidde bag rattet eller ved skrivebordet for trætte at falde om foran flimmeren efter dagens dont.

I min bog Grove løjer tid til en sundere familie har jeg skrevet kapitlet Ud i det blå i erkendelse af, at mad smager skønt og anderledes under åben himmel, fordi friluftslivet giver nye rammer for madoplevelsen. Maden og tilværelsen får et ekstra pift med lidt spejderkrydderi et græsstrå, lidt jord eller blomsterstøv, der blæser ind over, når vi lander derude i øjenhøjde med billerne, bladene og blomsterne.

Det kræver hverken udekøkken eller Weber-grill at lave varm mad ude. Bålmad er en simpel form for både grill og udekøkken, og det er en speciel stemning at sidde i skæret fra bålet, når mørket falder på. Bålmad er slowfood og en skøn kontrast til en hektisk hverdag med varmluftovn, keramiske induktionskogeplader med fingertouch og masser af varmt vand i hanerne. Nutidens massevis af muligheder for moderne bekvemmeligheder, hvor behovet er hurtige løsninger i et hæsblæsende tempo, giver nogle af os behov for at opleve en modvægt i ny og næ.

Lav indbagt selleri i miljøvenlig saltdej eller svært nedbrydelig folie, når det skal gå hurtigere. Spis det med en ske lige ud af skrællen og alle mulige andre grøntsager sammen og hver for sig. Alle grøntsager er geniale til en eller anden form for bålmad. Pak majs, løg, fennikel eller gulerødder i folie og brug spildvarmen i gløderne.

Sæt hinanden stævne ved den nærliggende strand eller skov med plastpose eller picnickurv med levninger fra i går, gnavegrønt og hummus, rugbrødskiver og rucolasalat, så alle kan lave sig en frisk og sprød sandwich. Prøv også pålægssalater som torskerogn eller tun rørt med syrnet mejeriprodukt og frosne majs eller ærter, så det holder sig koldt i timevis. Gå i haven, skoven eller grøftekanten efter spiseligt ukrudt; det smager godt i pålægssalater, grønne og grove salater, supper, indbagt i brød og som fyld i sandwich. Hold øjnene åbne for naturens spisekammer, som bare bliver mere og mere fyldt i de næste måneder med mirabeller, brombær, hindbær saml dem og spis dem sammen, mens I plukker og har I flere, kan I lave dejlig marmelade eller kompot. Frosne bær eller vindruer er gode isterninger i vandflasken og giver smag og farve til vandet. Eller brug kviste af friske urter som rosmarin, mynte eller basilikum, der holder smagen i vandet frisk på en picnic.

Og så regner det jo også undertiden på en sommerdag i Danmark! Her kan I søge på internettet og finde en shelter eller en bålhytte i nærheden og nyde at lave varm suppe med friske rodfrugter eller bagte kartofler, frugtgrød af sommerens søde bær eller bagte æbler.

Selvom de lyse nætter gradvist går på hæld, allerede inden skoleferien er startet, og de lyse minutter reduceres dag for dag, synes verden at ligge for vore fødder derude, hvor glimtet af velvære og fællesskab midt i en til tider ensom og hektisk hverdag giver livet den fylde, som livet under åben himmel netop kan. Glædelig sommer.