Mere kontrol med forskning i ny medicin

Medicinalindustrien beder selv om at blive underkastet offentlig kontrol

Lægemiddelproducenterne er utilfredse med, at deres forskning i ny medicin ikke længere er underlagt offentlig kontrol for videnskabelig uredelighed.

Derfor har deres branche-forening, Lægemiddelindustriforeningen (LIF), sammen med Den Almindelige Danske Lægeforening (DADL) nu bedt om at blive underkastet kontrol.

Claus Bræstrup, administrerende direktør i H. Lundbeck A/S, der er en af de største danske udviklere af ny medicin, forklarer, hvorfor branchen gerne vil kontrolleres:

– Vi er nødt til at have så høj troværdighed som muligt, fordi vi lever af at fremstille medicin, og der må ikke kunne stilles spørgsmålstegn ved den videnskabelige kvalitet. Lægen og patienten ser kun en tablet, men den reelle værdi er al den viden, der ligger bag tabletten. Den viden gør, at jeg kan sige, at der ikke er forbundet nogen risiko ved at tage tabletten, og at den har den virkning, vi siger, den har.

Muligheden for at undersøge, om den private forskning i nye lægemidler foregår på redelig vis, forsvandt sidste sommer. Det skete, da videnskabsminister Helge Sander (V) ændrede reglerne, således at det statsligt udpegede kontrolorgan, Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), ikke længere havde samme adgang som før til at undersøge, om medicinalvirksomhederne pynter på forskningsresultaterne eller tilbageholder kritiske resultater.

Ændringen blev stærkt kritiseret, og nu beder branchen og de forskende læger altså selv om at få kontrollen tilbage. De to foreningers medlemmer forpligter sig til at indberette mistanke om videnskabelig uredelighed til UVVU, og medlemmerne kan ikke sige nej til at lade sig undersøge.

– Dermed sikrer vi os, at vores medlemmers forskning kan undersøges, hvis den kritiseres, og vi sikrer også, at eventuel uberettiget kritik kan afvises, siger Jan Hylleberg, vicedirektør i LIF.

UVVU har endnu ikke svaret på de to foreningers brev, men professor, dr.med. Albert Gjedde fra Aarhus Universitet, der er nyvalgt medlem af UVVU's udvalg for sundhedsvidenskabelig forskning, hilser initiativet velkomment.

– Aftalen betyder, at patientsikkerheden inden for det kliniske område øges. Nu kan man sikre sig, at negative forskningsresultater ikke fejes ind under tæppet. Det mindsker risikoen for, at ny medicin ikke virker eller er decideret farlig for patienterne, siger han.

Han så dog gerne, at det ikke kun var den kliniske forskning – altså forskning der benytter mennesker til forsøg - men al privat forskning, der kunne undersøges for uredelighed.

Videnskabsminister Helge Sander har hidtil afvist kritikken af den nye bekendtgørelse. Han mener ikke, at reglerne for privat forskning er blevet svækket. Men han er tilfreds med LIF og DADL's frivillige ordning:

– Forligspartierne har været enige om at etablere denne frivillige tilslutningsordning. Og aftalen mellem DADL og LIF viser, at frivilligheden fungerer, siger han.

duus@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Liv & Sjæl