Nem og næringsrig novembermad

Efterårsmad er ofte tung og mættende, men efter syv uger i Vestafrika har min krop behov for sund, nærende og let mad

Fiskefrikadeller af tre forskellige slags fisk er her serveret med en kikærte- og butternutsquashsalat. Men andre salater kan naturligvis også bruges. –
Fiskefrikadeller af tre forskellige slags fisk er her serveret med en kikærte- og butternutsquashsalat. Men andre salater kan naturligvis også bruges. –. Foto: Anna Klitgaard.

Ris, olie og søde kartofler. Mere ris, lidt pasta og flere søde kartofler. Menuen i det vestafrikanske er ikke varieret, hvis man ikke spiser kød.

Grøntsager er upopulære, selvom klimaet giver gode vækstmuligheder for dem, og ofte kommer retterne sovset ind i olie eller palmeolie. Efter syv uger var min krop derfor klar til noget mad, der både havde smag og var let samt ikke mindst sundt.

STORT TEMA: Opskrifter

Den var også klar til afslapning og motion. Efter omkring 3500 kilometer i bil, bus, på motorcykler, og hvad der ellers fragter passagerer rundt langs Peberkysten, Guldkysten og Elfenbenskysten, var det nemlig tid til at genoprette sundheden.

En del af min inspiration kommer fra de landskaber, der langsomt, men sikkert passerede forbi udenfor. Yams, kassava, madbananer og bananer hørte til blandt afgrøderne, ligesom rismarker var udbredte. Som tilbehør var der på grund af kysten rigeligt med fisk og skaldyr, og det var for det meste billigt og godt. På Peberkysten, som Liberia blev kaldt tidligere på grund af forekomsten af krydderiet, er fiskene ofte grillet hele med rigeligt peber.

Længere nede mod øst, i Elfenbenskysten, gjorde fransk inspiration sig lidt mere gældende. Landet er rigere end naboerne mod vest, men som mange andre steder i regionen har politisk uro og faldende verdensmarkedspriser på landbrugsprodukter samt inflation i de senere år gjort livet sværere for befolkningen. I den finansielle hovedstad, Abidjan, mærkede man dog tydeligt et overskud, som ikke var til stede i de andre lande, jeg havde besøgt på turen, og det gjorde det lettere at nyde måltiderne med en god smag i munden.

livogsjael@k.dk