Nyt forældrenetværk vil gøre op med unges alkoholkultur

Danske unge har verdensrekord i at drikke alkohol. Nu vil et nystiftet forældrenetværk forsøge at gøre op med ungdommens storforbrug og argumentet om, at alkohol er en naturlig del af den danske kultur

Foreningen Alkohol og Samfund vil målrette indsatsen i forhold til de unge for at mindske deres store alkoholforbrug. – Modelfoto: Mikkel Østergaard/Scanpix.
Foreningen Alkohol og Samfund vil målrette indsatsen i forhold til de unge for at mindske deres store alkoholforbrug. – Modelfoto: Mikkel Østergaard/Scanpix.

Normalt fyldes vi med stolthed, når det lykkes en eller flere landsmænd at sætte en verdensrekord og dermed få sat Danmark på verdenskortet. Men i særlige tilfælde er stående applaus næppe passende, selvom verdensrekordindehaveren er dansk. Således heller ikke, når det drejer sig om danske unges verdensrekord i forbrug af alkohol.

LÆS OGSÅ: Nyt forældrenetværk vil gøre op med unges alkoholkultur 

Igennem 30 år har Danmark haft en ungdom, der har drukket så meget øl, vin og spiritus, at andre lande ikke har kunnet hamle op med det. Og selvom den nyeste undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed og verdenssundhedsorganisationen WHO fra foråret 2012 viser, at alkoholindtaget hos de unge gennem de seneste 10 år er faldet, ligger Danmark stadig på en førsteplads.

LÆS OGSÅ: De voksnes alkohol trækker læsset

En kedelig førsteplads, mener Morten Skovsted, sognepræst i Hjortshøj-Egå, historiker og klummeskribent i herværende dagblad. Han er netop blevet talsmand for Forældrenetværket under foreningen Alkohol og Samfund. En post, han sammen med resten af netværket vil bruge til at få gjort op med den alkoholkultur, unge i dag er omgivet af.

I dag er unge mennesker udsat for et kolossalt drikkepres, der er helt urimeligt. Jeg synes, at man skal have et frit valg, men det har man bare ikke, så længe vi har reklamer, reality-tv og Sunny Beach, som konstant opfordrer de unge til at drikke, siger han.

I foreningen Alkohol og Samfund, der er en landsdækkende forening uafhængig af partipolitiske, religiøse og erhvervsmæssige interesser, arbejder man for at styrke forebyggelse af alkoholproblemer, og med det nyetablerede Forældrenetværket vil man gerne målrette indsatsen i forhold til de unge ved både at diskutere deres alkoholforbrug og formidle relevant viden på området.

Særligt håber Morten Skovsted, at netværket kan være med til at råbe politikerne op.

Hvis vi skal ændre den kedelige tendens og drukrekord, må vi gøre det sammen. Naturligvis har vi som forældre et stort ansvar, men politikerne kan ikke bare sende bolden videre. De skal også handle. Og jeg kan slet ikke forstå, at vi i Danmark som det ene af tre lande i Europa ikke har en national handlingsplan på området, siger han og stiller sig også uforstående over for, at der ikke er større restriktioner for unges brug af alkohol.

LÆS OGSÅ: Alkohol - uhyggeligt uhyggeligt

Når man ved, hvor dårligt det er for deres hjerne, og hvor mange andre uheldige konsekvenser det har, undrer jeg mig over, at de alligevel får mulighed for at drikke hjernen ud. Jeg synes personligt, at alkohol på ungdomsuddannelserne skulle forbydes, og at man burde hæve priserne og begrænse tilgængeligheden, siger han.

Morten Skovsted er ikke fortaler for at gøre Danmark til et afholdsland og vil også nødig moralisere, pointerer han.

Men jeg er træt af argumentet om, at alkohol jo er en naturlig del af dansk kultur. Det er der så meget andet, der også har været. Kvinders manglende stemmeret for eksempel. Men da man indså, at det ikke var en fornuftig del af kulturen, blev det jo også ændret. Så det argument giver jeg ikke meget for, siger han.

Ikke desto mindre er det sandt, at danskere har en særdeles afslappet alkoholkultur. Det betyder blandt andet, at vi er blandt de lande i verden, der har færrest indbyggere, som slet ikke drikker alkohol, fortæller lektor Jakob Demant fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Set i et internationalt perspektiv har vi afsmitning fra to kulturer. Dels har vi en tør alkoholkultur som i resten af Norden, hvor vi ikke drikker så ofte, men til gengæld drikker meget, når vi så endelig gør det. Dels har vi også en sydeuropæisk kultur, hvor man lægger mere vægt på nydelsen, og hvor man drikker oftere og i forbindelse med måltider, forklarer han.

Jakob Demant fremhæver, at unge danskere slægter de voksne på og i høj grad anser alkohol som et middel, der primært indgår i sociale sammenhænge. Det antages, at når man drikker i flok, er det o.k., mens man må formodes at have et problem, når man drikker alene.

Men de unge danskere har også alkoholvaner, der adskiller dem fra deres forældre. De drikker for at overskride grænser.

De unge har en selvstændig kultur, hvor de drikker intensivt med henblik på fuldskab. Der er en selvstændig beruselsesorientering særligt hos de yngste af de unge, som handler om vildskaben ved at miste kontrollen, når man indtager alkohol, siger Jakob Demant, der mener, at man af etiske årsager er nødt til fortsat at oplyse om alkoholens skadelige virkninger.

Men vi er et andet sted end for år tilbage, hvor man mest hørte om alkoholens skadelige virkninger gennem kampagner. I dag skrives der jo ofte artikler om det i ethvert sundhedsmagasin, og samlet set handler det om både gennem kampagner og oplysende artikler at få skabt en refleksivitet, så det giver mening at diskutere alkoholforbrug, siger han.

Diskussion om alkoholforbruget hos særligt de unge er netop, hvad Morten Skovsted håber at få sat i gang med det nye netværk. Og han er ikke bange for at melde ud, at nutidens forældre måske med fordel kunne blive lidt mere restriktive, når de unge presser på for at få både øl og vodka med til klassefesten.

Vi skal ikke være fordømmende, og jeg anerkender, at der er en hårfin grænse mellem opdragelse og moraliseren. Men måske skal vi også turde udfordre den kultur, vi har i dag, hvor unge gerne vil diskutere alt. Jeg tror også på, at en restriktiv holdning fra forældrenes side kan få unge til at drikke mindre, siger han.

Den 26. november holder foreningen Alkohol og Samfund en stor konference på Christiansborg, hvor der er mulighed for at tale og debattere med både forskere og folketingspolitikere.