På apoteket efter vand

FOD PÅ DET ALTERNATIVE En tredjedel af alle homøopatiske produkter sælges i Frankrig, hvor de ordineres af læger og sælges på apoteket

Neonkorset her er apotekernes symbol i Frankrig. Her kan man ud over den traditionelle medicin også købe homøopatisk medicin, som staten også giver tilskud til. -- Foto: Polfoto.
Neonkorset her er apotekernes symbol i Frankrig. Her kan man ud over den traditionelle medicin også købe homøopatisk medicin, som staten også giver tilskud til. -- Foto: Polfoto.

Hvornår jeg sidst købte homøopatisk medicin? Régine Colombet, medhjælpende hustru i sin mands mekanikerværksted og mor til to piger på 11 og 13, tænker sig om et øjeblik.

– Det var vist, da Orlane fik mæslinger sidste sommer. Jeg gav hende noget febernedsættende og noget mod kløe. Faktisk behandler jeg alle deres småsygdomme med homøopati. Halsbetændelse og forkølelse, det går alt sammen over efter få dage. Min egen læge ordinerede en gang imellem homøopatiske produkter til pigerne, især mod smerter. Men nu går jeg hos en homøopat i stedet.

Det, som i de fleste andre europæiske lande forekommer utænkeligt, opfattes i Frankrig som den naturligste sag i verden. Her kan homøopatiske produkter købes på apoteket, og undersøgelser har vist, at 20.000 af landets læger jævnligt ordinerer homøopatisk medicin som supplement til mere traditionelle behandlinger. Hvilket ikke er overraskende, eftersom landets medicinstuderende undervises i brugen af homøopati på universiteterne.

Flere hospitaler giver patienterne de små, pastillignende kugler, som skal suges med bestemte intervaller. De menes at have en positiv virkning mod nybagte mødres brystspændinger, og de benyttes til at dulme bivirkninger af kemoterapi og aids-medicin.

Hver tredie franskmand har benyttet homøopati mindst én gang, og hver 10. bruger det ofte, ifølge en meningsmåling, som også viser, at det især er de liberale erhverv, kvinderne og de unge mellem 18 og 24 år, der sætter deres lid til homøopatiens påstand om, at aktive stoffer i mikro-

skopisk opløsning har en reel virkning.

– Det er et valg, som hænger sammen med en generel livsholdning. Jeg går ind for naturprodukter, også hvad fødevarer angår. Jeg prøver at købe økologiske varer, produkter fra landet og også bruge grønsagerne fra haven.

– Det begyndte med, at min mand fik en byld på ryggen. Efter flere ugers behandling med medicin var den stadig ikke gået væk, og lægen mente, han skulle tage ind på hudklinikken og få den opereret væk. Så begyndte jeg at læse om alternative behandlingsmetoder. Jeg gav ham et omslag af planteolier, og efter en uge var bylden væk, fortæller Régine.

– Siden har vi ikke brugt andet i familien. Lisa fik en aspirin eller to, da hendes kindtænder voksede ud, det er alt. Tidligere fik de penicillin i tide og utide. Jeg vil hellere have, at de styrker deres eget immunforsvar. Selv har jeg fået en homøopatisk behandling mod migræne. Og jeg har aldrig haft det så godt.

Verdens samlede forbrug af homøopatiske præparater beløber sig til godt syv milliarder kroner, og heraf tegner franskmændene sig for en tredjedel. Mens homøopatiske produkter i alt dækker omkring 0,3 procent af verdens medicinforbrug, så udgør de 10 procent i Frankrig. Blandt andet fordi de er omfattet af sygesikringen. I 2002 udbetalte den franske sygesikring godt en milliard kroner til homøopatiske produkter udleveret af apotekerne, hvilket svarer til en procent af de samlede medicinudgifter. Mere end 1000 forskellige homøopatiske præparater sælges på de franske apoteker.

– Apotekeren synes, det er helt normalt, når jeg kommer med en recept på homøopati. Der er heller aldrig problemer med at få det, jeg skal bruge. Han har altid det hele på lager, siger Régine.

Men oprøret ulmer mod de alternative behandlingsmetoder. Selvom en del af lægerne og sundhedsvæsenet har taget homøopatien og andre såkaldt "bløde behandlingsmetoder" til sig, er de en torn i øjet på det videnskabelige Frankrig.

Da den franske forsker Jacques Benvenista fra det statslige forsknings-

center INSERM i 1988 påstod at have påvist det, han kaldte for "vandets hukommelse", kom det til en lidenskabelig debat.

Vandet bevarer et minde om de molekyler, som er forsvundet fra de stærkt fortyndede opløsninger, der udgør de homøopatiske produkter, påstod Benvenista i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Det videnskabelige Frankrig skød Benvenistas argumenter i sænk, men først i 2003 foreslog sundhedsministeren at fjerne medicintilskuddet til homøopatien som led i en sparerunde. Det udløste et ramaskrig fra både patienter og producenter, ikke mindst virksomheden Boiron, som er førende på verdensmarkedet.

Enden blev, at tilskuddet blev nedsat fra 65 til 35 procent af prisen.

Sidste år vendte Frankrigs Lægeakademi tilbage med et nyt angreb.

– Når man nu fjerner medicintilskuddet til en række præparater udviklet af medicinalindustrien med henvisning til, at de ikke virker, så forekommer det absurd, at man giver tilskud til homøopati, lød det fra Lægeakademiet.

– Jeg håber så sandelig ikke, de fjerner tilskuddet, udbryder Régine.

Og hun kan tilsyneladende være

rolig. Sundhedsminister Philippe Douste-Blazy har lovet, der ikke vil blive pillet ved medicintilskuddet til homøopati. Selvom ingen ved, om det virker.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk