Opskrift: Sommerlaks og ærtesalat

En tur til London byder på både museer, restauranter og take-away med udsigt til Hyde Park

Den engelske ærtesalat med feta passer dejligt til grillet laks.
Den engelske ærtesalat med feta passer dejligt til grillet laks. Foto: Louise Dandanell Ørsted.

Skal du af sted igen?

Mand, hund og tre børn sidder og kigger på mig ved morgenbordet med store spørgende øjne. Jeg kigger ned i havregrøden og gennemlever, hvad jeg kommer til at opleve, hvis jeg bliver hjemme. Det er sådan noget med madpakker, tøjvask, rengøring, lektielæsning og så det meget udbredte fænomen mamma-taxi, der betyder, at jeg og vores dejlige bil står til rådighed for mine børn samt deres venner alle hverdage fra 15 til 20. Så kan man sige: Jeg skal til svømning, ridning, håndbold, fodbold eller ballet, og så kører mor. Det er ikke de lange ture, der skal køres, det er bare hele eftermiddagen lang.

LÆS OGSÅ: Spis ærter, mens de er der

Jeg skal også lige nå at lave en omgang sund aftensmad, hvor jeg nøje overvejer, hvordan vi ikke spiser for meget kød, får nok grønt og helt tilpas med fisk, fedt og salt.

Jeg kunne også bare tage af sted og besøge min gravide veninde i London. Sidde på hendes tagterrasse på engelsk roofgarden kigge ud over Hyde Park og nyde et glas kølig hvidvin, mens vi nipper til små appetizere. Jeg holder af hverdagen, men det er fantastisk med nogle små afbræk. Så jeg tager af sted.

Jeg er jo primært i London for at spise, så lige efter morgenmaden lægger jeg en rute, der kombinerer spisningen med museer. Jeg begynder turen på Victoria & Albert Museum. De har en masse udstillinger om mode, men denne gang er det smykkerne, der trækker. Museets permanente udstillinger er gratis, men det er besøget i museumsbutikken ikke den er fyldt med skønne ting og sager, ikke mindst smykker. Er du allerede sulten, kan du naturligvis spise i museets gårdhave.

Turen går videre ned ad Exhibition Road mod South Kensington Underground. Her er der mange muligheder for at få stillet den lille formiddagssult. Jeg smutter ind på en lille asiatisk restaurant på hjørnet og spiser en stærk chilisuppe, det sætter gang i forbrændingen og ikke mætter for meget.Jeg farer videre mod Conran Shop på Fulham Road 81, et must for dem, der lige skal ind at se, hvad det nyeste er inden for bolig og indretning. Videre mod Kings Road, hvor der er mulighed for at kigge ind i Muji, der har alt i gennemsigtig opbevaring.

Jeg snupper en suppe mere hos EAT og fortsætter over på Saatchi Gallery på Eaton Square 77 for at se moderne kunst. Her er ligeledes gratis indgang, et lille program koster et pund, og her er der selvfølgelig også mulighed for at få noget at spise. Jeg er træt i benene, så jeg kaster mig ind i en taxa, hen til Royal Academy of Arts, og ser deres store sommerudstilling, der kan ses indtil den 15. august. Her serverer de lækre drinks, kaffe og kage i gården, eller du kan gå ned i kælderen og få fiveoclock tea, inden du ser udstillingen som ikke er gratis, men koster omkring 10 pund.

Efter sådan en dag længes jeg hjem til min venindes roofgarden, hvor vi spiser dejlig stegt laks og salater fra take-away-butikken Otto Lenghi, der blandt andet ligger i Kensington og i Notting Hill.

Er du i London torsdag, fredag eller lørdag, bør du besøge Borough Market. I gåafstand fra Millennium Bridge, Tate Modern, Shakespeares Globe og St. Pauls Cathedral finder man markedet, der siden 1756 har solgt madvarer til londonerne. De tilbyder udsøgte brød og kager, grøntsager, fisk, kød og engelske oste i alle afskygninger.

Nem sommerlaks

  • 500 g laksefilet
  • 1 bundt dild
  • Salt og peber
  • 2 tsk. rød rosenpeber
  • Olivenolie

Tænd ovnen på 200 grader. Dup fisken tør og læg den på bagepapir på en bageplade. Gnid den med salt, peber og let knust rosenpeber. Hak dilden fint og fordel den over fisken. Dryp lidt olie over. Steg fisken i ovnen i cirka 25 minutter eller grill den, til kødet netop ikke er klart mere.

Ærtesalat med fetaost

  • 2 kg ærter i bælg eller 500 g frosne ærter
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt og peber
  • 75 g feta
  • 1 bakke ærtetoppe

Bælg ærterne. Hæld dem i kogende vand og kog dem i to minutter, til de lige bliver varme. Frosne ærter overhældes med kogende vand, til de er optøede. Mos halvdelen af ærterne og bland dem sammen med resten af ærterne. Smag til med presset hvidløg, citronsaft, olivenolie, salt og peber. Smuldr feta over salaten og pynt med ærtetoppe.

livogsjael@k.dk