At tænke sig det gode liv

Jeg køber aldrig lottokuponer, men for nylig gjorde jeg en undtagelse

Udsigten til 75 millioner kroner trak i mig, jeg købte en kupon og begyndte straks at fantasere: Tænk, hvis jeg vandt? Let var det ikke. Som jeg sad der lørdag ved morgenbordet, var jeg nærmest lykkelig. Men hvis, hvis, hvis: Hvad ville egentlig gøre mig mere lykkelig, give mig et mere meningsfuldt liv end hverdagen med børnene, katten og manden? Arvesynden stikker dybt, men her blev jeg virkelig grebet: Jeg kunne begynde at give væk, dele ud. Med 75 millioner inden for rækkevidde, holdt generøsiteten sit indtog. Her skulle gives penge til gode formål, til børn, der har det svært, og til isbjørne, der drukner.

Det ville give mening, god mening, endda.

Jeg vandt ikke. Måske gjorde jeg noget forkert? Siden jeg gjorde min indsats den lørdag, har jeg læst bogen The Secret, som netop er udkommet på dansk. Et fænomen af en bog, som har ligget på toppen af New York Times bestsellerliste i ugevis og ifølge Time Magazine har solgt fire millioner eksemplarer på mindre end seks måneder. Den er skrevet af en australsk kvinde, Rhonda Byrne, som har set lyset intet mindre og som samtidig mener, at en række store tænkere som Beethoven og Einstein gennem tiderne har set det samme lys. Hun har lavet en film, en hjemmeside og en bog, hvor hun har interviewet en række mennesker, hvis excellente egenskaber udråbes bagest i bogen. Den mest kendte i dansk sammenhæng er John Gray, ham med mænd og kvinder, der befinder sig på forskellige planeter.

HVAD SER MAN så i lyset? Hemmeligheden handler om tiltrækning og tænkning. Hvis du tænker det gode, så kommer det til dig. Hvis du tænker dig rig, så bliver du rig. Hvis du tænker dig rask, så bliver du rask. I The Secret finder man både mirakuløse helbredelser, en ægte lovsang til placebo-effekten og nærmest komiske råd om at visualisere, at der kommer checks ind ad postkassen.

Alt falder tilbage på en selv, og verden er jo set i det perspektiv befolket af mennesker, der ikke har tænkt ordentligt: de syge og de fattige og de sorgfulde. Sågar de gamle. Aldring er nemlig også kun noget, man tænker sig til, ligesom nærsynethed og ulykkelig kærlighed. Det siger sig selv, at grunden her kan lægges til kæmpe skyldkomplekser og en grundlæggende forurettethed men det er selvfølgelig kun, hvis man tænker dårligt. Man er, hvad man tænker, og man skal tænke godt. Ellers tænker man sig til ulykken.

Det er jo helt galt.

Blandet selvfølgelig med noget, der ikke er det. For eksempel handler hemmeligheden også om at være taknemmelig.

Man bør ifølge The Secret ikke stå ud af sin seng, før man er fyldt med taknemmelighed. Så når jeg lige aftensmaden, som en mig nærtstående kilde replicerede, men det er selvfølgelig at møde verden med de helt forkerte tanker. Der er jo intet i vejen med morgen-taknemmelighed. Når man så er fyldt af taknemmelighed, sætter man den ene fod i gulvet med et tak og derefter den anden. Tak.

Et udmærket råd, som hermed er givet videre. Så kan du bruge de 250 kroner, bogen koster til noget rigtigt godt for eksempel at sikre jordemoderhjælp til en fødende kvinde i Afrika.

Jeg vandt som nævnt ikke 75 millioner, ikke engang 20 kroner. Og egentlig tabte jeg også lysten til at vinde, da jeg fandt ud af, at de heldige vindere kun fik ni millioner hver. Et sådant beløb klatter man jo ikke væk til gode formål. Man bliver personligt grisk. Og ikke lykkelig. Tænkte jeg og fortsatte det gode liv i sædvanlig størrelse.

larsen@kristeligt-dagblad.dk