Ukrainske retter til efterårsbordet

Efter et nyligt besøg i Østeuropa har en helt ny kulinarisk verden åbnet sig for vor madskribent. Hvor hun før smagte ukrydret, tung mad bare ved tanken om landene i øst, så har farve, smag og finesse nu sneget sig ind

Borsjtj-suppe er en østeuro-pæisk klassiker, men den serveres anderledes i det vestlige Ukraine end andre steder i regionen. Her er den blendet, og cremefraiche er tilsat for fylde og farve. –
Borsjtj-suppe er en østeuro-pæisk klassiker, men den serveres anderledes i det vestlige Ukraine end andre steder i regionen. Her er den blendet, og cremefraiche er tilsat for fylde og farve. –. Foto: Anna Klitgaard.

Jeg ved egentlig ikke, hvorfor stereotypen om kedelig østeuropæisk mad har fulgt mig så længe. Hver gang jeg i de sidste mange år har besøgt landene i Østeuropa, er jeg taget mæt og veltilfreds hjem, men alligevel har tanken om det kedelige, kødfyldte middagsbord forfulgt mig. I hvert fald lige indtil turen til Ukraine. I den vestlige by Lviv, hvor den ukrainske kultur fylder meget mere end i hovedstaden, Kiev, fandt jeg nemlig både farver, smag og finesse på hvert et bord, jeg satte mig ved.

Og jeg kom til at sidde ved ganske mange. Byen er rig på kirker, arkitektoniske vidundere, små brostensbelagte gader og ikke mindst spisesteder. Små cafeer og restauranter springer op på hver en kvadratmeter, og med en solfyldt sommer er der godt gang i såvel gryder som turister. Lviv er en af de ældste byer i Ukraine. Tidligere var den vigtig i det habsburgske imperium, men i dag er den et slående minde over ukrainsk kultur og stolthed. Den gamle by er da heller ikke gået Unescos næse forbi, for den blev udnævnt som et af deres verdensarvsminder i 1998. På trods af æren har den beholdt sin identitet, for stadig er der ikke mange vesterlændinge, der lægger vejen forbi. Den er forblevet ukrainsk, og det samme er køkkenet.

Blandt de ingredienser, der bruges flittigt her, er persille, dild, friske egnsdyrkede grøntsager og citron. Men også den lidt specielle ukrainske form for cremefraiche er at finde i mange retter fra rødbedesuppen borsjtj til kaviarfyldte pandekager. Retterne er derfor lettere end dem, jeg normalt har forbundet med det østeuropæiske køkken, og i sommervarmen i Lviv var det en kærkommen opdagelse. Alligevel vil de fleste kunne bruges på de kølige, stormomsuste efterårsdage, der nu hersker i Danmark, for de giver både varme og energi.

De retter, der er valgt ud her, er både fra festmiddage og hverdage. Pandekagerne bruges hovedsageligt til at spise før fastetiden, hvor der er deciderede pandekagefestivaler i flere østeuropæiske lande. Dog serveres de også uden for festivaltiden, og som dessert er de bare lækre med den billige røde kaviar og lidt cremefraiche. Til fest kan man bruge den dyrere sorte kaviar, men i denne opskrift er det den mere dekorative røde, der er foreslået, da den er den mest udbredte i Ukraine. Endelig er der borsjtjsuppen, som er en østeuropæisk klassiker. Normalt er det en tynd suppe, men i Lviv var den fyldig, blendet og blandet med cremefraiche, hvilket gjorde farven langt mere flot at se på, men også suppen mere lækker.

livogsjael@k.dk

Pandekager med kaviar og cremefraiche er en specialitet på disse kanter. Før fasten fejrer man deciderede pandekagefestivaler, men heldigvis er retten til at få hele året.–
Pandekager med kaviar og cremefraiche er en specialitet på disse kanter. Før fasten fejrer man deciderede pandekagefestivaler, men heldigvis er retten til at få hele året.– Foto: Anna Klitgaard.