Ældre plages af søvnløshed - mange finder sig i det

Hver tredje ældre over 65 år lider af søvnbesvær i en grad, så det forringer livskvaliteten

Ifølge overlæge og næstformand i Dansk Søvnselskab, Ole Nørregaard, har 25-40 procent af alle ældre over 65 år besvær med at sove, og det er langt flere end resten af befolkningen. -
Ifølge overlæge og næstformand i Dansk Søvnselskab, Ole Nørregaard, har 25-40 procent af alle ældre over 65 år besvær med at sove, og det er langt flere end resten af befolkningen. -. Foto: colourbox.

De har svært ved at falde i søvn, vågner mange gange i løbet af natten og får store øjne inden det første morgenlys.

Ifølge overlæge og næstformand i Dansk Søvnselskab, Ole Nørregaard, har 25-40 procent af alle ældre over 65 år besvær med at sove, og det er langt flere end resten af befolkningen.

- Med alderen bliver søvnen mere fragmenteret og overfladisk, blandt andet fordi produktionen af væksthormon og melatonin daler. Samtidig kan en række aldersbetingede fysiske skavanker som smerter i bevægeapparatet, hoste, uro i benene og hyppige natlige vandladninger påvirke søvnen i negativ retning, siger han.

Ikke mindre søvnbehov
For lidt motion i løbet af dagen, medicin eller psykisk sygdom kan også være årsag til søvnproblemer hos personer over 65 år, og modsat hvad mange tror, bliver behovet for søvn ikke væsentligt mindre i den tredje alder, understreger Ole Nørregaard:

- Det er i højere grad evnen til at sove end behovet for søvn, som aftager. Desuden ser det ud til, at ældres evne til at regulere døgnrytmen aftager, så de har sværere ved holde sig vågne om dagen og sove om natten. Søvnbehov er individuelt, men de fleste vil have brug for syv-otte timer for at fungere optimalt.

De vågne nætter påvirker livskvaliteten hos mange ældre, fastslår overlæge Jan Ovesen fra søvnklinikken ScanSleep, der behandler folk, som lider af søvnløshed.

- De bliver trætte, uoplagte og får tendens til at falde hen, når de sidder med avisen. Men hvis man døser flere gange i løbet af dagen, får det en negativ indflydelse på nattesøvnen, så den bliver endnu mere fragmenteret, og på den måde begynder en ond cirkel, siger Jan Ovesen.

Søger ikke hjælp
Det bekræfter neurolog og ph.d. Pia Würtzen Norup, der har forsket i søvnbesvær. Hun oplever, at mange ældre er tilbageholdende med at søge behandling for deres problem.

- Men man ikke skal finde sig i at sove dårligt, blot fordi man er kommet op i årene. Ældre har lige så meget behov for og krav på en behandling for søvnløshed som alle andre, og det er vigtigt at finde årsagen til, hvorfor man ikke sover godt. Man skal ikke bare acceptere, at man sover dårligt, fordi man bliver ældre, siger hun og opfordrer til, at man kontakter sin læge, hvis man lider af søvnløshed igennem længere tid.

For mange ældre er sovepiller løsningen, men Pia Würtzen Norup fraråder denne behandling, hvis problemet er kronisk.

- Rigtigt mange mennesker over 75 år har fået sovemedicin i 20 år, og det er problematisk. Der er ingen medicinske indikationer på, at man skal tage det så lang tid. Virkningen aftager, og man bliver afhængig, så sovemedicin skal kun bruges ved akutte søvnproblemer i perioder af to til tre uger.

terkelsen@kristeligt-dagblad.dk

Ifølge overlæge og næstformand i Dansk Søvnselskab, Ole Nørregaard, har 25-40 procent af alle ældre over 65 år besvær med at sove, og det er langt flere end resten af befolkningen. -
Ifølge overlæge og næstformand i Dansk Søvnselskab, Ole Nørregaard, har 25-40 procent af alle ældre over 65 år besvær med at sove, og det er langt flere end resten af befolkningen. - Foto: colourbox.