Prøv avisen
Serie: Opstandelse

Lotus Turèll: Jeg har fået en god relation til min far

Lotus Turèlls opvækst var præget af angst og utryghed, men i dag er hun en veletableret kvinde med håb for fremtiden. "Jeg er stolt af at kunne være et forbillede for min søn," fortæller Lotus Turèll. Foto: Frida Gregersen

Lotus Turèlls liv startede turbulent som datter af nogle af samfundets spidser i et hjem tynget af alkoholisme og omsorgssvigt. I dag bruger hun sine erfaringer til at hjælpe andre, og hun er stolt over at kunne være et forbillede for sin søn

Når man møder Lotus Turèll, mødes man af et varmt smil, en smittende latter og et charmerende gemyt. Men man mødes også af et blik, der fortæller en historie om livets benspænd og som tindrer af viljestyrke.

For Lotus Turèlls liv har ikke været let. Det kan man blandt andet læse om i hendes bog “Hemmeligheder for Pige”, som udkom i efteråret 2017. Den beskriver hendes svære opvækst som datter af digteren Dan Turèll og skuespillerinden Chili Turèll - en opvækst, der har sat dybe spor.

Med en far der drak tæt, og en mor som i perioder forsvandt i frustration over sit forliste familieliv, lærte Lotus Turèll i sin tidlige barndom, hvordan hun skulle navigere i forældrenes luner. Og hun lærte som ganske lille, at familiens problemer var noget, der skulle forties og ikke måtte slippe uden for væggene i herskabslejligheden på Frederiksberg.

“Livet dengang var ensomt og uforudsigeligt. Jeg havde en utryg base, men jeg måtte ikke kommunikere det, og det gav mig en konstant uro. Det gjorde, at mit forhold til det at være i verden var fyldt med angst,” fortæller Lotus Turèll om sin barndom.

Hun var i høj grad overladt til sig selv, og omsorgssvigten forfulgte hende op gennem hendes voksne liv:

“Min opvækst har påvirket de valg, jeg har taget i mit liv. I stedet for tage valg baseret på, hvor jeg har ønsket at ende op, har mine beslutninger været drevet af et ønske om at flygte fra dér, hvor jeg var. Og flugt er forbundet med angst,” siger Lotus Turèll og fortsætter:

“Før jeg begyndte at arbejde med min fortid, var jeg altid i konstant bevægelse. På den måde risikerede jeg ikke at stoppe op og mærke efter - men det ville jeg komme til, hvis jeg stod stille”.

Tilfældigheder ændrede Lotus Turèlls liv
To tilfældigheder påvirkede Lotus Turèlls liv i en grad som gjorde, at hendes liv tog en uventet drejning.

Det første var, da hun som 23-årig ganske tilfældigt overhørte et fjernsynsprogram, hvor en psykolog talte om de omfattende og langvarige skader, omsorgssvigt kan have på børn. Hun brugte betegnelsen “udviklingsforstyrret.” Og dette ord fik den unge Lotus til at gå i baglås:

“Da psykologen satte parallel mellem det, at man ikke taler med nogen om sine problemer og det at være udviklingsforstyrret, skræmte det mig helt sindssygt. For jeg havde jo aldrig sagt et ord til nogen. Betød det så, at jeg var udviklingsforstyrret? Og var jeg det i sådan en grad, at jeg aldrig kunne blive andet?”

Det er karakteristisk for børn, der vokser op i en familie med den grad af konflikter og utryghed, som Lotus Turèll gjorde, at man hurtigt får katastrofetanker og ikke kan se sig ud af den situation, man befinder sig i. Så da Lotus Turèll hørte psykologens ord, blev hun ikke bare bange - hun blev skrækslagen. Men det var godt, forklarer hun:

“Det fik mig til for første gang nogensinde at søge hjælp, og jeg ringede til rådgivningslinjen. Det opkald gjorde, at jeg begyndte at åbne op om alt det, der havde været svært i mit liv, lige fra jeg var helt lille.”

Det andet vendepunkt i Lotus Turèlls liv var, da hun året efter startede på universitetet. Opkaldet til rådgivningslinjen havde udviklet sig til terapi, som gjorde en enorm forskel og medførte hurtigt bedring. Det havde givet Lotus mod til at starte på bacheloruddannelsen i Film- og Medievidenskab. Det samme gjorde en pige ved navn Kirstine, og det blev et skæbnesvangert møde:

“Kirstine og jeg var så forskellige i vores opvækst, som vi kunne være. Hun kommer fra et meget trygt hjem, og hendes største problem i livet havde været at finde ud af, at ikke alle nødvendigvis elskede hende betingelsesløst,” fortæller Lotus Turèll med et smil på læben. “Men vi mindede alligevel meget om hinanden. Vi blev hurtigt tætte og flyttede sammen allerede efter en måned.”

Kirstines forældre tog Lotus til sig, og alt i alt kom familien til at give Lotus Turèll den sikkerhed, hun indtil da havde manglet i sit liv:

“De gav mig tryghed og var de forældre, jeg altid havde ønsket mig at have - sådan nogle forældre, som bare er der. Og det gjorde en enorm forskel, selvom jeg først mødte dem i mine 20'ere.”

En god relation
I dag er Lotus Turèll en veletableret kvinde. Hun arbejder som coach, forfatter og foredragsholder og bor på Østerbro med sin 7-årige søn Samson.

Hun har i årenes løb bearbejdet sit forhold til sin far ved at skrive breve til ham, og på denne måde gradvist taget kontakt til ham igen:

“Jeg har fået en god relation til min far. Jeg mærker ham som noget afklaret, og som en der er rar at have i mit liv,” fortæller Lotus Turèll. På faderens fødselsdag i år besøgte hun og sønnen Samson hans gravsted, hvor de lagde fødselsdagskort til ham og drak varm kakao.

Håb for fremtiden
Forholdet til Samson er noget af det, der til stadighed driver Lotus Turèll og motiverer hende til at blive ved med at tage de nødvendige skridt på vejen mod at blive et helt menneske:

“Jeg er stolt af at kunne være et forbillede for min søn. Eksemplets kraft er enorm, og jeg vil vise ham, at man kan stå i livet som den, man er, og at det er i orden,” fortæller Lotus Turèll og uddyber:

“Da jeg selv blev mor, ville jeg gerne sørge for, at min søn var sikker på, at han var elsket for alle sine sider - også de besværlige. Jeg er ingen perfekt mor, men vi snakker og lytter åbent. Jeg er evigt lykkelig og taknemmelig for, at han viser mig alle sine nuancer, for det var der ikke plads til i min egen barndom. Jeg håber, at alt det, jeg har lært, forplanter sig i Samson. Han er en stor del af min motivation for at blive ved med at tage de nødvendige skridt.”

"Min opvækst har påvirket de valg, jeg har taget i mit liv," fortæller Lotus Turèll. Foto: Frida Gregersen
I dag har Lotus Turèll en god relation til sin far, Dan Turèll, der døde i 1993. På hans fødselsdag i år besøgte Lotus og hendes søn hans gravsted med fødselsdagskort og varm kakao. Foto: Frida Gregersen
Det tilfældige møde med veninden Kirstine blev et afgørende vendepunkt i Lotus Turèlls liv. De to er stadig nære veninder. Foto: Privatfoto

Da jeg selv blev mor, ville jeg gerne sørge for, at min søn var sikker på, at han var elsket for alle sine sider - også de besværlige.

Lotus Turèll