Opskrifter

De fleste højtider er forbundet med alverdens lækkerier. Find inspiration og opskrifter til alle årets kristne højtider i dette tema. Her finder du også Kristeligt Dagblads bedste opskrifter – sorteret efter sæson og højtid. Velbekommen!
Reimar Juul/Ritzau Scanpix
1. Kristne højtider
Jul

Opskrift på luciabrød

Luciabrød eller Lussekatter er søde, bløde hvedeboller, som er særlige ved, at de er farvet og smagt til med safran. Få opskriften her

De gode gamle jule-opskrifter

Ingen jul uden god julemad. Kristendom.dk bringer her nogle opskrifter på nogle af de mest elskede ting til de danske juleganer

Helligtrekonger
Faste

Thaisuppe til fastetiden

ENKELT OG HURTIGT: Ifølge Benedikts klosterregel skal kristne vogte sig for overspisning. Fasten varer hele året og betyder blandt andet forbud mod at spise dyr med fire fødder

Lørdagsmad

Asparges auflauf: En vegetarret for børn

Auflauf er en slags gratin, der tilberedes i ovnen med mælkesovs, og som oftest bliver gratineret med ost. Der findes både salte og søde varianter

Påske
Lørdagsmad

Lam og pocherede æg: Den perfekte påskemiddag

Ligesom en kylling bryder ud gennem en æggeskal, brød Jesus ud af graven påskemorgen. Læs eller genlæs Poul Joachim Stenders opskrift på påskelammet, der symboliserer Jesus, der besejrede døden

Store bededag
Pinse
Lørdagsmad

Opskrift på pinselaks

Man kan meget passende nyde pinsedagene med en enkel, men velsmagende fiskeanretning i afdøde biskop Jan Lindhardts ånd

Allehelgen
Lørdagsmad

Opskrift: Græskartærte til allehelgen

Brug årstidens græskar til denne lækre tærte, hvad end du er til allehelgen eller halloween

Lørdagsmad

Sådan skal en græskarsuppe skæres

De døde skal da fejres – med eller uden slik og små udklædte dæmoner. En god krydret græskarsuppe med lidt vin hjælper til at skylle det hele ned

Græskar til pynt, pragt og puré

Halloween Sydamerikanerne har længe spist dem, og nordamerikanerne har længe fejret halloween med dem. Græskar. Store og orange er de nu for alvor også kommet til Danmark, og hvorfor ikke få fuldt udbytte af dem i lækre retter, hvis man alligevel skærer de skræmmende, lysgivende hoveder ud?

2. Andre religiøse højtider
Boguddrag

Lav påskelam og hummus, som de gør i Jerusalem

Kåre Gade opdager, at der ikke kommer gæster i Påsken - og hvad gør man så, når der kun er to til den traditionelle påskemiddag? Få svaret i følgende opskrift, der er hentet fra kogebogen "Kærlighed og kalvebrisler"

7 retter, der spises under ramadanen

I ramadan-måneden faster verdens muslimer hele dagen. Men når solen går ned, samles de om middagsbordet til et væld af traditionelle retter. Få en smagsprøve her

3. Året rundt
Vinter

Thaisuppe, der varmer

Efter en fed og tung jul synes krydret, asiatisk suppe som en kærkommen gæst i køkkenet og maven

Karrysuppe til kolde kroppe

Måske er de kuldslåede huse forklaringen på englændernes naturstridige begejstring for karry, som giver varmen indefra, ikke mindst i en skoldhed vintersuppe

Lørdagsmad

Linsegryde: Et helt enkelt måltid

Grønt er det nye sort i køkkenet, lyder det fra madprofeter. Om forudsigelserne holder, er for tidligt at dømme, men efter juledagene er en enkel ret med linser en velkommen spise

Forår

3 opskrifter på kogte kartofler

Forbruget af kartofler er faldet drastisk i de senere år. Men den gullige rodfrugt, der før i tiden var standardspise, er fortsat værd at sætte tænderne i

Lørdagsmad

Pluk ramsløg til mayonnaisen

Mayonnaisen hører sig til på et godt påskebord. Den kan opgraderes med sæsonens første spæde salat, ramløg

Kartoffel-asparges-salat

Med alt det animalske fedt, vi skyller af tallerkenerne, hvordan ser der så ikke ud i vores hovedkranspulsårer? Kåre Gade beslutter at blive veganer, efter han har renset køkkenafløbet

Sommer

Moules frites med mayonnaise til sommerbordet

Chokolade, kager og ikke mindst moules frites. Belgiens kulinariske oplevelser kan være søde som sunde, men et er sikkert. Flamsk- som fransktalende tager det seriøst, og resultatet er udsøgt

Opskrift: Sommerlaks og ærtesalat

En tur til London byder på både museer, restauranter og take-away med udsigt til Hyde Park

Lørdagsmad

Tang: Havets bacon og smagen af trøffel

Den er sund, bæredygtig og frit tilgængelig for danskerne. Tang kan anvendes på mange smagfulde måder. Alligevel er algen endnu ikke blevet en integreret del af den danske madkultur

Efterår
Søndagsmad

Efterår i salatskålen

En salat behøver ikke at være grøn. Med bagte rødbeder og syltede rødløg kan man lave en fyldig efterårssalat

Ti madopskrifter til efteråret

Varme drikke, tunge retter og fyldige supper efteråret indbyder til mange gode madoplevelser. Find her inspiration fra listen over ti lækre efterårsretter fra Kristeligt Dagblads arkiv

Syltede hyben med mandler og vanilje

Hyben er et kønt skue og en dejlig spise, men planten er forhadt og bekæmpes mange steder, da den kan udkonkurrere den naturlige vegetation

4. Hverdagsmad

Vegetarlasagne med bid og fylde

I stedet for dyre køderstatninger kan man lave en lasagne med linser og hvidkål, som giver både bid og fylde

Broccoli-kylling: Nem og sund aftensmad

Omkring 90.000 unge flytter hvert år hjemmefra. Hvad skal man spise, når madbudgettet og køkkenfærdighederne er på begynderniveau?

Lørdagsmad

Råmarineret squashsalat med ricotta

I dag begynder skabelsesperioden, hvor man takker Gud for årets høst. Årets modne squash tager taknemmeligt imod råmarinering i denne lækre salat

Pizza, som den laves i Italien

Poul Joachim Stenders italienske svigerdatter, Zita, har lært ham at lave italienske pizzaer. Når det kommer til råvarernes kvalitet, er hun som de fleste italienere kompromisløs

5. Bagværk

Bananbrød til både våde og varme dage

En dansk sommer kræver både solhat og sydvest. Dagens opskrift er en vejrsikker kage, som er så tilpas enkel, at også børn vil kunne tilberede den

Lørdagsmad

Sneglekage: En sikker succes

Adgangen til nye opskrifter har aldrig været større, men langt fra alt nyt er godt, og måske er gentagelsens værdi en undervurderet faktor i køkkenet.

Lørdagsmad

Æbletærte a la Bedstemor And

Der skal bruges mere smør, end man tror, og flere æbler, hvis man vil have held med en amerikansk æbletærte

6. Desserter

Citronfromage: En syrlig klassiker

Der er noget forårsagtigt over en kølig citronfromage, og den påskegule farve må siges at være i sæson. Server den eventuelt med sprødt knas

Lørdagsmad

Opskrift: Chokolademousse med mandelflan

Chokolademousse med mandelflan har Louise Dandanell Ørsted i årevis fået serveret hos sin svigermor

Cheesecake med og uden ost

Også ostehadere kan være med om bordet, når der bliver serveret cheesecake

Lørdagsmad

Opskrift på rugbrødslagkage

Kager kan fortælle kulturhistorie. Rugbrødslagkagen kan fortælle om dengang, rugbrødet var danskernes daglige brød

7. Seneste
Se flere