Efterårets solide salater

Haven er på vej mod dvaletilstand, men endnu er der godbidder at finde under og over muldens overflade. Hvidkål, rødbede og gulerod giver solide salater

Det er tid for rødbeder, farven kaster glans over enhver efterårssalat. -
Det er tid for rødbeder, farven kaster glans over enhver efterårssalat. -. Foto: .

Efteråret er her. Det ses på haverne, hvor bedene er ved at være tomme; på blomsterne, der ikke længere strutter af solrig energi. Det mærkes også på dagene, der med sikkerhed bliver kortere, og på solen, hvis stråler ikke længere varmer med samme styrke som før.

Den mørke tid er på vej, træder nærmere hver dag. Gør alting gråt, haven bar og udvalget på grøntsagshylden mindre. Endnu har træerne stadig blade, men de bliver gule, røde og visne. Årstiden er smuk på sin egen måde, giver farve, inden vinterens mørke for alvor bider sig fast.

Som træernes blade lyser himlen op, så gør grøntsagerne det i jorden. For blandt dem, der er tilbage, har mange de samme røde og gule farver som træerne. Når først de kommer op af jorden og tilberedes, så tilsætter både rødbeder og gulerødder kolorit og vitaminer til ethvert bord.

Havens sidste afgrøder er dog også at finde hos grønthandleren eller i supermarkedet. For alle dem, der ikke selv har haver, skal ikke snydes for efterårets solide salater. Mellem de importerede varer findes danske efterårsæbler, kål og rodfrugter, som tilberedt friske er en glimrende vitaminindsprøjtning. Det er nødvendigt i den mørke tid, for når der bliver længere mellem jord og bord, går mange vitaminer tabt. Årstidens danske grøntsager kan dog rette op på balancen i kroppen og er samtidig en velsmagende og farverig salatmulighed.

For at få mest ud af efterårets grøntsager er det derfor vigtigt at vælge både ud fra smag og vitaminindhold. De, der er dyrket tættest på, mister mindst indhold under transporten til salgsstedet, og fordi de får lov at modnes på marken eller i drivhuset, beholder de også mest smag. Vi kender det fra tomater, som om sommeren smager af sol og varme lande, hvorimod de om vinteren er smagsløse, nærmest vandige. Det skyldes, at de er plukket umodne og transporteret over lange afstande, hvorfor de ikke udvikler deres smag eller vitaminindhold.

Det samme gør sig ikke gældende for kål, rødbeder og gulerødder, som alle indgår i hver sin opskrift herunder. Alle tre vokser stadig på danske marker og i haver, og derfor kan de fås både friske og næringsrige. Ydermere er de bastante ingredienser til enhver salat, som gerne på denne årstid må mætte mere end sommerens lette. Velbekomme og nyd efterårets solide salater!