En enkel sag for tomater

Røde, gule, orange og sorte, små, store, runde og aflange udvalget af tomater er enormt, og det samme er mulighederne for, hvordan den sunde grønsag kan tilberedes

Jamie Olivers opskrift på ”Alle tomatsalaters moder” udmærker sig blandt andet ved, at tomaterne skal udvandes med salt, inden de bliver blandet med krydderurter og dressing. Her serveret med mozarella-ost. – Foto fra bogen.
Jamie Olivers opskrift på ”Alle tomatsalaters moder” udmærker sig blandt andet ved, at tomaterne skal udvandes med salt, inden de bliver blandet med krydderurter og dressing. Her serveret med mozarella-ost. – Foto fra bogen.

Køb nogle af dem i sjove farver og forskellig størrelse, foreslog jeg, da min mand for nylig tog af sted for at købe ind til aftensmad.

Planen var at blande tomaterne med friske blancherede grønne bønner, revet parmesan, græske oliven og en let olie-eddikedressing med sennep. Han kom retur med de efterlyste tomater, men faktisk havde supermarkedet også haft nogle andre små røde tomater, der havde duftet noget så dejligt sødt og krydret. Men nu havde jeg altså bestilt de andre, så...

Vi kan takke Christoffer Columbus for, at han ligesom kartoflen også hjembragte tomaten fra sin opdagelsesrejse til Amerika. Men en tomat er ikke bare en rød, rund sag. Tomater findes i dag i mange slags sorter, farver og faconer: røde, gule, orange, hvide, pink, sorte og stribede, små, store, runde og aflange og med betegnelser som almindelig classic, blomme-, cocktail-, bøf- og snacktomater.

Dyrker man dem selv i drivhus eller på friland, nærmer højsæsonen sig for friske håndplukkede tomater. Men der er også et større sortiment af forskellige typer at vælge imellem hos de fleste grønthandlere og i supermarkeder.

Danskerne er tossede med tomater, skrev Landbrugsraadets ugemagasin FoodCulture for nylig. I løbet af 10 år er vores forbrug af tomater mere end fordoblet, og nu spiser hver dansker over 30 kilo af den sunde grønsag, der er fuld af A- og C-vitamin og antioxidanter, om året. Forklaringen skal blandt andet være de små tomater, der er nemme at få med i børnenes madpakke og selv at putte i munden som en sund og velsmagende snack.

Tomater kan spises friske eller tilberedes på lige så mange måder, som der findes sorter: i salater og supper, langtidsbagte for svag varme i ovn med salt, sukker og olivenolie, tørrede, som sovs med basilikum, stegte på panden, grillede på spid, syltede, i salsa og så videre.

Den energiske engelske kok Jamie Oliver, kendt fra tv og sine mange kogebøger, er flyttet fra London og hjem til Essex, hvor han har trådt sin barndoms grønne stier. Her er han blevet hus- og haveejer, og det har han selvfølgelig også skrevet en bog om, nemlig Hjemme hos Jamie. God mad til et godt liv, der udkom på dansk i foråret.

Opskrifterne i bogen tager udgangspunkt i de råvarer, han selv har i sin store og ifølge bogens delikate fotografier frodige, pittoreske have. For eksempel tomater. Jamie Oliver fortæller både om, hvordan han dyrker tomater, som han har mange forskellige slags af, og om, hvordan han ynder at tilberede dem.

I kolonnen til højre kan du se Jamie Olivers forslag til en fantastisk tomatsalat.