En passion for rødfisk

Fastfood behøver ikke at være pommes frites og pølser.
En rødfisk kan også tilberedes på få minutter i mikroovnen. Er man mere til slowfood, er den dog også velsmagende efter en tur i en almindelig ovn

Rødfisken er en delikat spise. Den vokser meget langsomt -- det tager den i gennemsnit 18 år at blive kønsmoden og nå en længde på 40 centimeter. Det er en fedtfattig fisk, og så er den rig på protein og mineralet selen. --
Rødfisken er en delikat spise. Den vokser meget langsomt -- det tager den i gennemsnit 18 år at blive kønsmoden og nå en længde på 40 centimeter. Det er en fedtfattig fisk, og så er den rig på protein og mineralet selen. --. Foto: .

Skam dig ikke over din mikroovn! Den kan være til stor glæde og fornøjelse i køkkenet. Da jeg købte min første mikroovn, kørte jeg ud af sognet til en fjerntliggende elektriker. Ingen, jeg kendte, skulle se mig anskaffe en mikroovn.

De første tre uger, jeg havde ovnen, var jeg bekymret for mit ægteskab. Claus Meyer havde i sin ungdom lavet en sammenligning mellem skilsmisseprocenten og salget af mikroovne. Det viste sig, at de to kurver var identiske.

Når mine venner var i mit køkken, sagde jeg undskyldende, at jeg havde købt ovnen, så børnene kunne lave popkorn.

Mange mikroovne siger kling, når de er færdige. På nogle restauranter lyder det, som om der står et orkester i køkkenet. Men jeg har sørget for at få en lydløs mikroovn. I mit køkken er der, foruden den småkriminelle mikroovn, en dampovn og en konventionel ovn. Jeg bruger dem alle flittigt. For eksempel til at tilberede min elskede rødfisk.

Jeg ved ikke, hvorfor jeg har passion for denne fisk. Den har læber som Anni Fønsby, udstående øjne, strittende pigge og store skæl. Den er simpelt hen smuk, og dens lys-rosa kød smager vidunderligt. Når den ligger orangerød på køkkenbordet med skinnende øjne, klare gæller og dugvåd på skællene, føler jeg mig meget rig.

Hvis jeg havde været ung og skulle fri til en kvinde, ville jeg fri med en rødfisk i hånden i stedet for en buket røde roser.

Der er ingen undskyldning for ikke at spise rødfisk. Normalt irriterer det mig grænseløst, at der efter mange opskrifter står angivet, hvor lang tid det tager at tilberede retten. I stedet for at være optaget af smagen og kvaliteten bliver man fokuseret på tiden. Men dårlig mad er ikke identisk med, at den er hurtigt tilberedt. Hvis det var sandt, ville wokmad smage elendigt.

Rødfisk kan tilberedes lynhurtigt i en mikroovn og alligevel smage vidunderligt. Men den kan også tilberedes langsomt i en konventionel ovn med lige så godt resultat. Her er der to opskrifter. En hurtig og en langsom. Charmerende på hver sin måde.