Græskar til pynt, pragt og puré

Halloween Sydamerikanerne har længe spist dem, og nordamerikanerne har længe fejret halloween med dem. Græskar. Store og orange er de nu for alvor også kommet til Danmark, og hvorfor ikke få fuldt udbytte af dem i lækre retter, hvis man alligevel skærer de skræmmende, lysgivende hoveder ud?

I folkekirken fejres allehelgensdag ikke den 1. november, men den første søndag i november. Den hedder derfor allehelgenssøndag og bruges til at minde menighedens døde fra året, der gik. --
I folkekirken fejres allehelgensdag ikke den 1. november, men den første søndag i november. Den hedder derfor allehelgenssøndag og bruges til at minde menighedens døde fra året, der gik. --. Foto: .

Græskarhoveder vinder for alvor frem i Danmark i disse år. På dørtrin, i vinduer og på trapper skinner uhyggelige og skræmmende ansigter besøgende i møde og kaster lys over en svunden tid.

Halloween-skikken stammer helt tilbage til det førkristne Irland. Kelterne fejrede dengang samhain omkring den 1. november for at markere årets afslutning. De troede, at de levende og døde ved denne årstid kom i kontakt med hinanden og for at holde ånderne væk, skar de roer ud som kranier og satte i husets dør- og vinduesåbninger. Da de kristne missionærer blev bekendt med skikken, satte de sig efter ordre fra pave Gregor den første i 601 for at kristne den frem for at bekæmpe den.

Resultatet blev allehelgensdag og -aften samt allesjælesdag, som blev fejret i den katolske kirke fra den 31. oktober om aftenen til den 2. november. Her bad troende for de afdøde og de mange helgener, som ikke havde nogen specifik dag tilknyttet sig. I den protestantiske kirke blev dagene slået sammen til allehelgensaften den 31. oktober, hvor tilhængere af Reformationen også mindedes Luther, der netop denne dag havde hængt de berømte 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg.

Selvom traditionen nu var blevet kristen, så var det dog irerne, de oprindelige samhain-tilhængere, der bragte halloween til USA. I 1846 flygtede mange fra sult og hungersnød i Irland og over Atlanten for at finde et nyt og bedre liv. I det nye land fejrede man allerede høstens afslutning med at udstille udskårne græskar. De var større end de irske roer og derfor nemmere at skære ud. De uhyggelige fortællinger om de døde, der opsøgte de levende, fra de gamle dage fandt i det amerikanske nye udfoldelsesmuligheder, og de skræmmende græskarhoveder blev født. I det amerikanske blev den katolske all-hallows-eve til halloween og en fest for alle. Dog var det først i 1950'erne, at trick-or-treat traditionen blandt børn kom til, og halloween for alvor blev den sekulære festlighed, som den i dag er i Nordamerika.

Kun for nylig har den skik bredt sig til andre vestlige lande, heriblandt Danmark. Herhjemme afskaffede Christian den syvendes livlæge, Struense, nemlig allehelgensdag i 1770, og det betød, at dagen aldrig rigtig er blevet populær blandt folket. Først i år 2000 begyndte butikker og legetøjskæder ifølge historie-online.dk at markedsføre dagen og sælge specielt legetøj til den. Og siden er det gået hurtigt. Institutioner og skoler har taget den til sig, for det er den eneste fest fra sankthans til jul, som børnene kan glæde sig over. Også græskartraditionen har danskerne adopteret, og det betyder rigtig meget overflødigt græskarkød. I år kan jeres familie dog nyde både indpakning og indhold, for hvorfor ikke prøve et par spændende græskarretter fra Sydamerika, hvor græskar længe har været på menuen.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk