Kartoffelkur

Stadig flere forbrugere køber små kartofler med tynd skræl. Den klassiske kartoffel er i tilbagegang

De små, fine kartofler er på hylderne nu. – Foto: Leif Tuxen.

Det er nu, de nye kartofler skal spises. I flere uger har butikkerne tilbudt nye, danske kartofler til rimelige priser. Men de tidligste danske kartofler skuffer ofte ved at være særdeles vandholdige. De sidste uger har der dog været fine, små kartofler med meget smag på hylderne. Men generelt har kartoflerne fået mindre appel til danskerne de seneste år. Gennem de seneste 50 år har danskerne i stigende grad svigtet kartoflen. Forbruget er faldet fra 120 kilo pr. person om året til 57 kilo. Til sammenligning indtager hver dansker 42 kilo sukker om året. En af de personer, som har fulgt udviklingen på kartoffelmarkedet, er kartoffelavler Henning Madsen, som er formand for Samsø Landboforening.

Vi har kunnet konstatere, at stadig flere forbrugere vælger den traditionelle skrællede kartoffel fra, fordi de forbinder det med en kedelig basisvare. Men mange vil gerne have små kartofler med tynd skræl, siger Henning Madsen.

For 10 år siden kunne kartoffelavlerne stort set ikke sælge de små kartofler med tynd skræl, men i dag er de i høj kurs. Der er dog store regionale forskelle: Det er primært forbrugere i storbyerne, som køber de små bakker med kartofler, hvor kiloprisen er omkring 30 kroner.

Køber man de små kartofler med tynd skræl, får man fornemmelsen af sommer året rundt. Men hvem fik egentlig ideen om at grave kartofler op af jorden tidligt på sommeren? På Samsø, som nærmest er synonym med tidlige danske kartofler, tillægges ideen om at spise spæde kartofler øens turister.

For omkring 100 år siden fandt tilrejsende på at grave kartofler op tidligt på sommeren. Dermed blev interessen for tidlige kartofler vakt, forklarer Henning Madsen.

De tidlige kartofler blev en sådan succes, at apotekeren i Tranebjerg i 1920erne forsøgte at udvikle tidlige sorter i kælderen under apoteket, men det fortælles at en kat blev lukket ind i kælderen sammen med kartoflerne, som derfor måtte smides på møddingen. Næste forår opdagede apotekerens havemand, Jens Hansen, at der kom nogle meget tidlige kartofler på apotekerens kompostdynge. Den sort kom til at hedde Sydens dronning og blev gennembruddet for Samsøs kartoffeleventyr.

Sydens dronning er ikke længere nogen vigtig kartoffel for Samsø, der er kommet andre tidlige sorter til.

Salat af nye kartofler

1 kg kogte nye kartofler med skræl

3/4 dl koldpresset raspolie

1/4 dl hvidvins- eller æbleeddike

1 tsk dijon sennep

1 spsk honning

2 fed hvidløg

1 spsk fint klippet purløg

1 spsk hakket persille

Salt og peber

Ryst olie, eddike, sennep, fint hakkede hvidløg, purløg, persille og honning sammen i et syltetøjsglas. Smag til med salt og peber. Rens kartoflerne og kog dem med skræl. Lad dem køle, til de er lune. Bland dem med marinaden. Kartoffelsalaten kan spises som tilbehør til grill-mad, men kan også serveres til en portion frikadeller.

Tip: Lav dobbelt portion af dressingen og gem det overskydende på en flaske det kan holde sig et par dage på køl og er en fremragende salatdressing.