Kolde supper til varme dage

De kolde supper udmærker sig ved at gøre udstrakt brug af gode og billige sommergrønsager

Kold suppe som eksempelvis gazpacho er en perfekt spise i sommervarmen. –
Kold suppe som eksempelvis gazpacho er en perfekt spise i sommervarmen. – Foto: .

Hvis det skal være nemt, og det skal det jo, så er en god, hjemmelavet suppe nok ikke det første menuforslag, der falder en ind. Især ikke, når klokken viser fem minutter i højsommer, havemøbler og (har vi lov at håbe) hedebølge.

Men supper er ikke kun en novembersyssel, hvor man iført kødben, vintergrønsager og store kogekar søger trøst for mørket i daglange køkkenseancer bag duggede ruder. Sydpå, hvor solen er sikker hver sommer, ved man besked: Der er intet bedre på en varm aften end en svingende tallerken suppe iskold suppe, vel at mærke!

De kolde supper udmærker sig ved at gøre udstrakt brug af de sommergrønsager, som netop nu er både gode og billige. Nogle af supperne er rene vitaminbomber og dermed det helt rigtige at stille på bordet, hvis man netop har fået et ungt menneske hjem fra tre ugers intensivt sidste skoledag/studentergilde/Roskildefestival med tilhørende øl/røg/kebab-forgiftning. Nænner man ikke at sende ynglingen på en kold suppetyrker, kan man vælge at begynde afgiftningen med nogle mindre portioner grønsagssuppe, som man supplerer med afmålte kødretter fra havegrillen. Hvilket i øvrigt er en glimrende idé, festramt teenager i hjemmet eller ej: en kold suppe fra køleskabet til forret, en grillret med brød og salat til hovedret, og frugt til dessert. Så bliver det ikke nemmere at invitere gæster til middag.

De kolde supper skal faktisk helst laves i god tid, gerne en dag i forvejen, så de kan trække i køleskabet og få den rette, iskolde temperatur. Desuden er de lette at tilberede. Mange af dem kan laves, uden at man behøver tænde for komfuret, og grønsagerne skal ofte kun renses og skæres i grove stykker, der kan gå i blenderen der er et instrument, man er nødt til at have i huset til de fleste af supperne. De kolde supper skal have syre, derfor skal de smages til med vineddike eller citronsaft.

Det skal lige bemærkes, at det ikke kun er grønsagssupper, der kan serveres kolde. I maj gav jeg i denne klumme opskriften på skaldyrssuppe, som smager fremragende kold. Og rent faktisk kan man også servere kødsupper kolde, men det kræver en kraftigt smagende og absolut fedtfri suppe, for eksempel en consommé, og så er vi ude i noget med at koge og skumme og rense, og det gider vi ikke lige i dag.