Middag når hylden blomstrer

Det er nu, man skal hamstre citronsyre, hvis man vil have til hyldeblomstdrikken, når hylden blomstrer om føje tid. Men hyld kan også bruges til andet

Blomstrende hyld giver kaskader af uimodståelig duft. Og alt tyder på en tidlig blomstring i år, mener vor madskribent. –
Blomstrende hyld giver kaskader af uimodståelig duft. Og alt tyder på en tidlig blomstring i år, mener vor madskribent. –. Foto: Leif Tuxen.

Åh, hvor jeg elsker hyldeblomster. Om 14 dage er jeg sikker på, at de springer ud. Jeg kan ikke vente. Min hyld, der læner sig op ad kontorvinduet, har allerede små, hvide knopper. De er meget tidlige i år. Når hylden blomstrer, ser det ud, som om den har iført sig tusindvis af hvide faldskærme. Luften bliver dirrende erotisk af blomsternes duft. Man kan ikke gå udenfor uden at få lyst til at skryde som et æsel. Jeg har læst mine bedste bøger under blomstrende hyldebærtræer og er kommet ind med håret og tankerne hvide af blomster. Om 14 dage sender min have kaskader af dufte gennem hele landsbyen.

Jeg har aldrig fattet, at der ikke er en eller anden parfumeproducent, der laver en parfume af danske hyldeblomster. I nærheden af mit barndomshjem lå en fabrik, der lavede blost af blomsterne. Mine forældre troede, at jeg plukkede blomsterne for at tjene nogle lommepenge. Men det passer ikke. Der var et eller andet hemmelighedsfuldt over de hvide sole og deres dufte, der mindede mig om pigerne i klassen. På en måde var hyldeblomsterne mine første kærester.

Hvert år sker der det samme, når hylden begynder at blomstre. Samtlige supermarkeder bliver tømt for citronsyre. Derfor er det vigtigt at forsyne sig nu med den skrappe syre, så man kan lave masser af hyldeblomstdrik. Det er ikke pænt at hamstre. Men når det drejer sig om hyldens blomster, gælder alle trick.

Middagsforslag:
Velkomstdrink: En vodka med hyldeblomstsaft, isklumper med indfrosne hyldeblomster og nogle mynteblade.

Forret: En blandet salat krydret med hyldebærblomster og med en dressing af hyldeblomsteddike og rapsolie.

Hovedret: Et kalvebryst stegt i vin og hyldeblomstsaft og serveret sammen med nye, danske kartofler og en hyldeblomst Ale fra Ørbæk.

Dessert: Baba au rhum med hyld og hyldemarinerede jordbær. Det bør være unødvendigt at gøre opmærksom på, at middagen indtages i nærheden af blomstrende hyldebærtræer.

Gode råd:
Jeg frøs sidste år hyldebærblomster ned i isklumper, så de lå som et fossil i isen. Det så flot ud. Som et forår midt i en vinter.

Fra det sekund, hylden begynder at blomstre, bruger jeg dens blomster til al mulig slags mad. En salat bliver ikke kun flottere, når den pyntes med afplukkede hyldeblomster og dryppes med en dressing lavet af hyldeblomsteddike og koldpresset rapsolie. Den kommer også til at smage af midsommeren.

Kød kan steges sammen med hyldeblomstdrik. Placer et stykke kalvebryst i et stort ildfast fad. Omkring kødet lægges en masse løg og hvidløg. Tilsæt en flaske hvidvin, et par deciliter koncentreret hyldeblomstsaft og vand, indtil væsken står op omkring kødet. Krydr med salt og peber og steg så brystet ved 165 grader, til skyen næsten er kogt ind. Det kan tage op til fire timer. På et tidspunkt kan det blive nødvendigt at dække fadet til med folie.