Opskrift: Vegetarens forslag til en lækker påskemenu

Kan man servere en spændende og delikat påskemenu uden lam eller andet kød? Ja sagtens, lyder det fra Ieva Dan, der er kok på bistro Francophile i Helsingør. Her giver hun sit bud på en vegetarisk påskemiddag

Spinatstrudel med frisée.
Spinatstrudel med frisée. Foto: Jurga Mizutaviciute

En vegetarisk påskemenu, der ikke kun er for vegetarer. Det er aldrig en god ide at overspise efter fastens lange uger. Derfor er det oplagt gå efter noget, der er let og let at lave. Så er der også garanti for, at du har tid til æggejagten!

Påsken, som de fleste andre højtider, bliver let stressende. Du kan let blive fortabt i hasten mellem butikker og gryderne i køkkenet. Mit råd er tag en dyb indånding, lad være at gøre det mere kompliceret, end nødvendigt. Og forbered så meget du kan i forvejen. Helligdage handler også om at have en hyggelig stund med familien og ikke om at knokle i køkkenet.

LÆS OGSÅ: Kogekonens bud på en klassisk påskefrokost

Påsken er den første store festdag i foråret. Lad menuerne på bordet fortælle det. Frisk, lokalt og med masser af grønt. Start med lette og sprøde asparges til forret. Måske et glas bobler til at gøre det ekstra festligt. Til hovedretten serveres ost og spinat-strudel med dejligt grønt og et glas koldt hvidvin. Og til dessert en dekadent, men dog let ubagt cheesecake med hvid chokolade serveret med et dejligt skud af calvados.


FORRET: Asparges med oliven olie, revet parmesan og friskkværnet peber

Ingredienser
Et par bundter asparges (prøv at find dem lokalt, friske og hold dem i vand, som blomster, indtil de skal bruges)
En luns god parmesan
En gang god oliven olie (eller peanut olie)
Friskkværnet peber

Fyld en gryde med vand, tilføj salt og bring det til let kogning. Vask asparges og knæk den hårde ende af. Når vandet er klar, put asparges i og kog i et par minutter. De skal fortsat være sprøde, og ikke bløde!

Placer de kogte asparges på tallerknerne, hæld rigelig mængde olie over, riv (med en kartoffel skræller) noget parmesan over, tilføj peber og server, mens de stadig er varme.

HOVEDRET: Ost og spinat strudel

Ingredienser
250 g sauteret spinat (frossen kan bruges), tørret og hakket
100 g feta ost, hakket
200 g ricotta eller paneer ost
håndful purløg, hakket (brug blomsterne til pynt ser godt ud og smager dejligt! )
1 æg, pisket
100 g smør, smeltet ( plus lidt smør til at smøre på overfladen før den bages)
250 g butter-dej eller filo-dej
salt og frisk revet peber

Put den hakkede og smuldret ost, purløg og krydderier i en stor skål og bland det godt. Tilføj spinat, men husk at tørre dem godt! Bland igen. Tilføj pisket æg og smeltet smør. Klargør butterdejen som der står på pakken. Det skal måske rulles lidt ekstra i så fald er det nemmest at rulle på lidt bagepapir. Fordel ost / spinat fylden på dejen og rul den sammen. Hold siderne sammen med lidt smeltet smør. Flyt den over på en bageplade, børst lidt smør på toppen og bad den ved 200° C i 20 minutter. Hold øje med den den er klar når den er let gylden.

Server den varm, skåret i skiver med en smult bitter frisée salat, som du kan blande med en smule oliven olie og honning.

DESSERT: Ubagt cheesecake med hvid chokolade (Kan med fordel laves en dag eller to i forvejen)

Ingredienser
170 g digestive småkager (eller en anden slags du kan lide)
50 g smør, smeltet
400 g mascarpone
300 g smørost (Philadelphia er et godt valg)
1 spiskeske sukker
200 g hvid chokolade (gem lidt til dekoration)

Knus småkagerne med en blender, put dem i en skål og hæld smeltet smør over. Bland alting godt sammen. Put bagepapir i en springform, smør den lidt (også siderne), hæld kagemassen i og pres den lidt ned i formen. Placer formen i køleskabet mens fyldet laves.

Smelt den hvide chokolade i et vandbad (Se evt. vejledning her) og sæt det til side for at køle lidt ned. Bland mascarpone, smørost og en skefuld sukker sammen. Tilføj smeltet hvid chokolade, og bland det lidt mere. Hæld fyldet i formen ovenpå kagemassen. Jævn toppen med en ske og sæt den i køleskabet natten over.

Før du tager kagen ud af formen, så før en smørekniv forsigtigt hele vejen rundt langs kanten. Herefter kan du nemt tage formen af. Riv lidt hvid chokolade på toppen og server kagen. Den skal helst skæres med en varm kniv.